Ali Babacan, Alman Başbakanı Schröder ile sosyal güvenlik reformu konusunda bilgi alışverişinde bulundu. Babacan, "Biz daha şanslıyız, çünkü onların nüfusu yaşlı" dedi.
Türkiye sosyal güvenlik konusunda acil adımlar atmaya hazırlanırken, Devlet Bakanı Ali Babacan aynı konuda reform yapmaya hazırlanan Almanya Başbakan'ı Gerhard Schröder'ten tüyo aldı. Babacan öğle yemeğinde biraraya geldiği Schröder ile Almanya'daki sosyal güvenlik reformlarını görüştüklerini belirtti. Babacan şöyle konuştu: "Schröder ile Almanya'daki sosyal reformları görüştük. Çünkü biz de şimdi ciddi sosyal güvenlik reformu çalışmasının ortasındayız. Genel sağlık sigortası, emeklilik sistemi ya da diğer sosyal destekler gibi konuları kucaklayan ciddi bir reformda önemli aşamalar kaydettik. Almanya'nın karşı karşıya olduğu sosyal güvenlik sıkıntıları Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sıkıntılardan çok da farklı değil. Bizim bir avantajımız var, o da nüfusumuz." Almanya'nın yaşlı nüfusu nedeniyle sosyal güvenlik reformunda daha sıkıntılı olduğunu anlatan Babacan şunları söyledi: "Almanya'da durum tam tersine. Dolayısıyla genç ve büyüyen nüfusa sahip olan bir ülkenin sosyal güvenlik reformu yapması aslında çok daha kolay. Genel sağlık sigortasıyla ilgili yasa taslağımız Başbakanlık'a sevk edilmiş durumda. Yakın bir zamanda emeklilik ve diğer konulardaki yasa taslakları
da Başbakanlık'a iletilecek."
25 KATRİLYONLUK AÇIK Babacan'ın da altını çizdiği 25 katrilyonluğa ulaşan sosyal güvenlikteki kara deliğin kapatılabilmesi için emeklilik yaşının ve prim gün sayının artırılmasından, sosyal güvenlik kurumlarının tek çatı altına toplanmasına kadar birçok önlem alınacak. İşte IMF'nin de yakından izlediği düzenlemeler:
* Emekli Sandığı, SSK ve Bağ- Kur, norm ve standart birliği içinde Sosyal Korunma Kurumu'na dönüştürülecek. Hak ve yükümlülüklerin eşitlendiği, mali olarak sürdürülebilir emeklilik sigortası sistemi olacak.
* Genel sağlık sigortasına geçilecek. Sağlık hizmetlerinin sunumu ile finansman ayrılacak.
* Emeklilik yaşı 2005-2035 döneminde değişmeyecek. 2036'dan itibaren erkekler 61, kadınlar 59 yaşında emekli olacak. 2075'te emeklilik yaşı erkekler ve kadınlarda 68'e yükselecek.
* Halen sigortalı olanlar için 2005-2014 arasında aylık bağlama oranı yıllık yüzde 1.6, 2005'ten itibaren yüzde 1.5 olacak.
* Halen, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 3.8'ine ulaşan sosyal güvenlik açıkları, eğer reform yapılmazsa 2072'de GSYİH'nin yüzde 8'ine tırmanacak. Reform halinde bu oran 2045'ten itibaren GSYİH'nin yüzde 1'inde tutulacak.