Alibeyköylüler'den topyekûn protesto
Büyükşehir Belediyesi'nin istimlak ve yıkım kararı, slogan, pankart ve alkışlarla protesto edilirken, esnaf da kepenk kapatarak destek verdi.
Alibeyköylüler, Ağustos ayında yaşanan sel felaketinin ardından Büyükşehir Belediyesi'nin istimlak ve yıkım kararını protesto etti. Alibeyköy Meydanı'nda dün sabah saatlerinde toplanan mahalleliye esnaf kepenk kapatarak destek verdi. Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı gösteride ellerinde "Biz işgalci değiliz, devletimizin vermiş olduğu tapu ve tahsis belgelerimiz mevcuttur", "Alibeyköy halkını derede boğmayın", "Dereyi ıslah edin, ama Alibeyköy halkını mağdur etmeyin", "15 metre yerinde çözüm istiyoruz" yazılı pankartlar taşıyan yaklaşık 100 kişilik grup, sloganlar ve alkışlarla alınan kararı protesto ettiler.
YARDIM İSTEDİLER Bir basın açıklaması yapan mahalleli, kimsenin işgalci olmadığını vurgulayarak, "Bu istimlak ve yıkım kararıyla tarihi Eyüp Sultan yok edilecek, buralar bizim alın terimizle yaptığımız ve büyük paralar yatırdığımız mekanlar, kaybetmek istemiyoruz. Biz 15 metre uygulamasının devam etmesini istiyoruz. 30metre uygulaması gerçekleşirse burada binlerce insan mağdur olacak. Burası dere yatağı ise, zamanında neden tapu tahsis belgesi verildi. İnsanlar neden mağdur ediliyor" dediler. Haklarını mahkemede arayacaklarını söyleyen mahalleli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan kendilerine yardım etmesini istediler. Açıklamanın ardından grup olaysız bir şekilde dağıldı.
YIKIM HAFTAYA Öte yandan Alibeyköy'deki yıkım çalışmaları bir hafta sonraya ertelendi. Alibeyköy dere kenarındaki kamulaştırma çalışmalarıyla ilgili birinci etabının tamamlandığını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Daire Başkanı Mevlüt Karataş, "20 parselde bulunan 3 iş hanı ile 17 gecekondunun listesi Zabıta Müdürlüğü'ne teslim edildi. Yıkımlar bu müdürlüğe bağlı ekipler tarafından gerçekleştirilecek" dedi.
KARAR BEKLENİYOR Alibeyköy'deki 2. etap yıkım çalışmalarında mülkiyetli yerler olduğunu ifade eden Karataş, buradaki yıkımlarda Bakanlar Kurulu kararının beklendiğini söyledi. Karataş,ayrıca Eyüp Belediyesi'nin dere ıslahı çalışmalarında bölgede yaşayan vatandaşların, 30 metre yerine 15 metreye indirilmesi konusunda bir teklifi olduğunu, bu teklifin de masaya yatırılacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi, dere yatağını değiştirmek için 178 ev ve işyerini istimlak edip, yıkmak istiyor.
RAPOR HAZIRLANACAK Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası'ndan 5 kişilik uzman ekip dün Alibeyköy dere yatağında inceleme yaptı. Tamamı mühendis olan ekip, yaptığı inceleme sonucunda rapor hazırlayacak. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Arif Atılgan "Biz hazırlayacağımız raporda iki alternatif sunacağız. Birinci alternatif kısa vadede derenin üstünün açılıp ıslah edilmesi, ikinci alternatif ise yeni bir planın devreye sokulmasıdır. Ama temelde bizim öngördüğümüz, derenin yatağının değiştirilmeden yerinde ıslah edilmesidir" diye konuştu.
Ercan SARIKAYA / MERKEZ
|