Aladağlar'da doğayla buluşma
SABAH Gazetesi sponsorluğunda Bolu Aladağlar'da gerçekleştirilen TEMA Doğa ve Erozyon Eğitim Kampı'na ilgi büyüktü. Öğrenciden din görevlisine kadar pek çok gönüllünün katıldığı kamplarda doğayla iç içe bir hayat vardı.
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) SABAH Gazetesi okurlarının desteğiyle Bolu Aladağlar'da gerçekleştirdiği Doğa ve Erozyon Eğitim Kampı'na genç yaşlı, her meslek grubundan pek çok kişi katıldı. Büyük ilgi gören kampta TEMA eğitmenlerine, öğretmenlere, öğrencilere, din görevlilerine, ziraat mühendislerine Türkiye'nin erozyonla mücadelesi konusunda teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. 27 Haziran'dan bu yana birer haftalık dönemler halinde gerçekleştirilen kamplarda gönüllüler doğa ve erozyon konusunda yeni bilgiler öğrenirken yeni arkadaşlıklar kurma imkanı da buldu. Kamplara bu yıl 315 kişi katıldı.
HER GÖNÜLLÜDEN BİR FİDAN Kampta doğa, toprak, ağaç konusunda bilinçlenen gönüllüler, Abant, Yedi Göller gibi bölgeleri de gezerek tanıma şansı buldu. Hem teorik hem pratik olarak gönüllülere kamp süresince; temel çevre sorunları, toprak oluşumu, biyolojik çeşitlilik, mera ekolojisi ve orman ilişkileri, tarımsal çevre kirliği gibi ana konularda bilgiler verildi. Her sabah güne spor yaparak başlayan gönüllüler, akşamları ise kamp ateşi eşliğinde sohbet etti. Bütün gönüllülerin dikili bir ağacının bulunduğu bölgede küçük bir hatıra ormanı da var. Her dönem farklı yaşlardan ve mesleklerden gönüllülerin bulunduğu kampta, her gruba ayrı bir program uygulanıyor. Bolu Aladağlar bölgesini biyolojik çeşitliliği bakımından tercih ettiklerini belirten TEMA Vakfı Genel Müdürü Ümit Gürses, kampa katılanların erozyonla mücadele için neler yapılabileceğinin bilincine vardıklarını söylüyor. Gürses, "Bizim amacımız eğlence değil eğitim ama kampa gelen memnun dönüyor. Çünkü yeni dostluklar kuruluyor. Erozyon tehlikesi Türkiye'nin çok önemli bir sorunu, TEMA'nın hedefi de herkesi bu konuda bilinçlendirmek. Kamp sırasında verdiğimiz eğitimlerin çok faydalı olduğuna inanıyorum. İnsanlar toprağın önemini kavrayarak kamptan ayrılıyor. Türkiye'de doğaya ve toprağa duyarlılık gün geçtikçe artıyor yeterli derecede değil" diyor. Yavru TEMA grubunda olan Onur Cansız, kampta hem çok eğlendiğini hem de yeni şeyler öğrendiğini belirtiyor: "Kamp sırasında verilen eğitimlerde toprağın canlı olduğunu öğrendim. Toprak bizim hayatımızın çok önemli bir parçası. Bunun önemini küçük yaşta kavramak çok güzel. Ayrıca kampta çok güzel günler geçirdik. Sabahları güne sporla başlamak, akşamları ise kamp ateşi eşliğinde sohbet etmek beni çok mutlu etti." İstanbul Genç TEMA Organizasyon ve Tanıtım Bölümü Sorumlusu Yusuf Sarı, "Erozyonun sebepleri ve sonuçları hakkında bilgi edinmenin, günlük yaşantımızda da büyük etkisi var. Toprağın, ağaçlandırmanın bilincine vardık. Pek çok ağacı inceledik. Yurtdışında toprağa daha fazla önem veriliyor. Türkiye de bu bilince varmalı. Bir damla suyun bile değerini bilmeliyiz" diyor.
TOPRAK İNSANLARI BİRLEŞTİRİYOR TEMA Vakfı Küçükçekmece Temsilcisi Zekavet Taş, yedi yıldır vakıfta gönüllü olarak çalışıyor. Bu yıl Yavru TEMA'cılarla birlikte kamp yaptığını belirten Taş, "Çocuklara yeni şeyler öğretmek her zaman güzeldir, ama onları küçük yaşta doğa konusunda bilinçlendirmek çok güzel. Kampta her sabah spor yaptık, çadırlarda kaldık ve doğal yemekler yedik kısacası doğa ile iç içe yaşadık. Kampta zengin fakir her kesimden çocuk vardı. İlk başta anlaşamayacaklarını düşünmüştüm ama herkes birbiriyle kaynaştı. Bence toprak insanları birleştiriyor" diyor.
Seda Çakır
|