Karamehmet'in planının aksamadan işlemesi durumunda, Yapı Kredi Bankası'nda şu iyileşmeler gerçekleşecek.
1) Bankanın, şu anda 3.8 katrilyon liralık özkaynağı var. Bu kaynağın içinde Çukurova Grubu'na satılacak iştiraklerin değerleri de bulunuyor. Bu değerlerin aktif getirisi yok. Şimdi bu değerler (yaklaşık 1 milyar dolar) Çukurova'ya satılacak ve bankaya faiz getirisi yüksek kaynak olarak girecek. Bu paranın kârlılığa yıllık 70 ile 100 milyon dolar arasında bir katkısı olacak.
2) Çukurova'nın bankaya olan ve 9 yıllık bir vadeye yayılmış borçları, yine bu tarihli Eurobond verimi dikkate alınıp indirime tabi tutularak (2 milyar dolara indi) Nisan 2006'ya kadar tahsil edilecek. Böylece bankanın kullandırdığı kredilerin vade yapısı ile mevduatın vade yapısı arasındaki makas kapanacak. (Bankalar genelde 3 ay vade ile mevduat toplarken, 1 ile 2 yıl arasında kredi kullandırıyor. Bankaların en büyük sorununun bu vade yapısındaki dengesizlik olduğu kabul ediliyor.) Ayrıca bankanın 4 milyon kredi kartı sahibi ve 5 milyon müşterisi var. Dolayısıyla erken ödeme ile gelecek nakit, daha yüksek faiz getirisiyle piyasalarda değerlendirilebilecek.
3) Bu gelişmeler bankanın bilançosunu düzelteceği için, Yapı Kredi daha kolay satılacak. Edindiğim bilgiye göre bankanın, en kötümser senaryoya göre 2.5 ile 3 milyar dolar üzerinden satılması planlanıyor. Çukurova satıştan 1 ile 1.5 milyar dolar gelir elde etmeyi bekliyor. Bu gelir elbette borç geri ödemesinde kullanılacak.
4) Yapı Kredi'nin yüzde 39.5'si Çukurova'ya ait. TMSF'nin payı ise yüzde 12. Karamehmet, Yapı Kredi'yi, TMSF'nin payını da dahil ederek satacak. Satış işlemi bittiğinde TMSF parasını, o günkü satış değerinden alamayacak. Yüzde 12'lik YKB hissesinin değeri, bu hisselerin (Pamukbank kanalıyla) kendisine geçtiği sıradaki borsa değeri üzerinden hesaplanacak.