|
|
Doğuş'un Çin Seddi 100 saniyede yıkıldı!
24 bin kişi, talep ettiklerinin yüzde 64'ü kadar Doğuş Otomotiv hissesi aldı. İlk işlem gününde yatırımcılar, hisselerin yarısını kurulan Çin Seddi'ne rağmen sattı
Halka arzlardan hisse senedi satın alanlar, yatırımcı mı yoksa borsa kumarbazı mı? Dün, Türkiye'nin iki büyük kuruluşuna ait (Doğuş ve Koç Holding) Doğuş Otomotiv ve Türk Traktör'ün halka arzlarına odaklanan bir yazı yazdım. Bu iki şirket de beklediklerinin üzerinde bir taleple karşılaştı. Ve işlem gördükleri gün, inanılmaz bir satış dalgasına yakalandılar. Bence Türk Borsası'nın durumunu anlamak isteyenler, son günlerdeki halka arzları A'dan Z'ye, (satanı, alanı, halka arz edeni de) içine alacak şekilde sorgulamalı.
HİSSELER 24 BİN KİŞİYE SATILDI Doğuş Otomotiv'in 38 milyon lot hissesi halka arz edildi. Bu hisselerin 21.5 milyon lotu yurtiçinde yerleşik (kimlikleri, vergi numaraları SPK'ya ve İMKB'ye bildirilmiş) 24 bin kişiye satıldı. Ortalama 900 lot satın alan yatırımcılar arasında en yüksek alım, 422 bin lot ile bir kişiye ait.
Hisselerin arz fiyatı 6.750 ile 8.250 lira arasında. 24 bin kişi, fiyat belli olmadığı için en yüksek fiyattan parasını yatırıyor. Sonra fiyat 6 bin 750 lira olarak tespit ediliyor. Yatırımcılara da, arta kalan paraları iade ediliyor. Yani ortada karşılanamayan milyonlarca lotluk alım ordinosu var.
DOĞUŞ, DESTEK İÇİN SET KURDU Doğuş, yatırımcılara, "Korkmayın bu hissenin arkasındayız. Yaklaşık 25 milyon dolar ayırdık. Eğer fiyat aşağı inerse destekleme alımı yapacağız" sözünü veriyor.
Ve o gün geliyor. Önceki gün bu hissenin borsa performansını görmek için seansın açılışını izleyenler, gözlerine inanamıyor. Doğuş Otomotiv tahtasında 6 bin 700 lira fiyatla 5.5 milyon lotluk bir alım ordinosu duruyor. Borsa tarihine geçen bu alım ordinosunun sahibi Doğuş Grubu. Mesaj açık: Biz hissemizin arkasındayız. İşte 33 trilyon liralık alım ordinomuz orada.
Yani bir anlamda, tahtada fiyatın aşağıya inmesini önleyecek bir Çin Seddi oluşturuluyor. Borsa tarihine geçen tek emirlik en büyük alım ordinosu bu. Operasyonu yöneten Garanti Yatırım çalışanları büyük bir keyif içinde.
HİSSELERİN YARISI İLK GÜN SATILDI Ancak, seansın ilk dakikalarında hissenin yukarı çıkamadığı anlaşılıyor. Bu kez satış başlıyor. Önce, yavaş yavaş bir satış dalgası yaşanıyor. Saatler 10.30'u gösterdiğinde satışı yapılan hisse miktarı 2 milyon lota ulaşıyor. 10.31'de ise, artık durdurulması güç bir satış dalgası geliyor. Tahta çok değil, 100 saniye içinde çöküyor ve fiyat 6 bin liraya geriliyor.
Peki bu satışı yapanları böylesine panikleten şey nedir? Edindiğim bilgiye göre, yurtdışından sadece 100 bin lot satış, 330 bin lot alım yapılıyor.
Gün bittiğinde anlaşılıyor ki, iç piyasada halka arzdan 95 milyon dolarlık Doğuş Otomotiv hissesi satın alanlar, hissenin ilk işlem gördüğü gün 50 milyon dolarlık kısmını satmış.
Görüldüğü gibi binlerce kişi sadece şansını denemiş. "Nasıl olsa alım garantisi var. Eğer fiyat yukarı çıkarsa satar para kazanırız, yok fiyat çıkmaz ise 50 lira zararına satarız. Nasıl olsa Doğuş alacak" hesabı yapılmış.
BUNLAR KUMARBAZ DEĞİL Mİ? Örnek veriyorlar: Satış ordinoları incelendiğinde, hani şu 422 bin lot alım yapan yatırımcı var ya, onun da sattığı anlaşılıyor. Halbuki bu yatırımcı çok değil, iki gün önce 652 bin lot Doğuş Otomotiv hissesi almak için teklifte bulunmuş ve karşılığında (8.250 liradan) 3.6 milyon doları nakit olarak yatırmış. Ancak kendisine (6.750 liradan) sadece 422 bin lot tahsis edilmiş ve 1.9 milyon doları alınmış.
Bir şirkete ortak olanların, ilk işlem gününde hisselerin yüzde 60'ını hemen satmasına ne ad vereceğiz? Bu yatırımcılara kumarbaz demeyip de ne denilecek? Alıcı kumarbaz olunca, şirketler de satış için ahlaki erozyon yaratan destek açıklamaları yapmak zorunda kalıyor. İşte Türk borsasının hali...
|