|
|
|
|
Kuralına göre bronzlaşın
Bilinçsiz güneşlenme lekelere, alerjiye hatta cilt kanserine bile neden olabiliyor. Uzmanlar "11.00- 15.00 saatleri arasında güneşe çıkmayın" derken yüksek faktörlü koruyucu krem kullanmayı, bol bol su içmeyi ve alkolden uzak durmayı öneriyor.
*** Bronzlaşmak uğruna sağlığınızdan olmayın
Hoş bir tene sahip olmak için güneşe çıkmadan önce koruyucu krem kullanmak ve bol bol su içmek gibi bazı kurallara uymanız gerekiyor
Güneş ışınları, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve kemiklerimiz için gerekli olan D vitaminini sağlar. Ama güneşin zararlarını saymaya kalktığımızda bu kadar az maddeyle karşılaşmıyoruz ne yazık ki. Güneş çarpması, deri lekeleri, güneş alerjisi ve özellikle cilt kanseri, güneşin başlıca zararları arasında yer alıyor. Bu nedenle bronzlaşmak amacıyla güneşlenirken bazı konulara dikkat etmemiz gerekiyor. Güneş ışınlarının en şiddetli olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaya özen gösterilmesi gibi. Sadece bu saatler arasında değil her saatte direkt olarak güneşin altında değil de gölgede oturmakta fayda var. Şemsiye ve şapka kullanmak ise ihmal etmediğiniz bir alışkanlığınız haline gelmeli.
Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için yapılması gerekenlerden bir diğeri ise güneşten koruyan ürünler kullanmak. Güneşe çıkmadan yarım saat önce tüm vücuda sürülmesi gereken bu ürünler deri tipine göre farklı faktörler içeriyor. Ancak çocuklarda, deri tiplerine bakılmadan yüksek faktörlü ürünler kullanılması gerekiyor. Çocukların, beyaz tenlilerin ve geçmişinde cilt kanseri öyküsü olanların en az 30 faktörlü koruyucu kremleri kullanmaları lazım. Güneşin zararlı ışınlarından koruyan ürünlerin deriye yeterli miktarda ve kalınlıkta sürülmeli ve gün boyunca da düzenli olarak yenilenmesinde fayda var. Akşam duş aldıktan sonra ise cildinizin ihtiyacı olan nemi almasını sağlamak için nemlendirici krem kullanmayı ihmal etmeyin. Güneşlenirken dikkat edilmesi gereken tek şey sadece krem kullanmak değil tabii ki.
Ayrıca yediklerimize ve içtiklerimize de özen göstermemiz gerekiyor. Yağlı, şekerli gıdalardan, aşırı yemekten kaçınarak sebze, haşlama veya ızgara gibi hafif gıdaları tercih etmek, günde ortalama 2 - 2.5 litre su içmek, alkol almamak ve tok karnına denize girmemek de sağlığımız için uymamız gereken kurallar arasında. Süt beyazı tene sahip olan kızıl ve sarışınlar, güneş altında korumasız kaldıklarında toksik bir melanin salgılarlar. Bu da hücreleri zehirleyerek ve ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle açık tene sahip olanların, sabahları erken saatlerde veya akşamları güneş batarken güneşlenmeleri gerekir. Tabii bu arada tepeden tırnağa güneş kremi kullanmayı ve kremi sık sık yenilemeyi de unutmamaları gerekiyor.
Güneş altındayken şemsiyelere güvenmekle yetinmeyin ve dolaşırken, pamuklu giysilerle açıkta kalan yerlerinizi örtmeyi, geniş kenarlı bir şapka takmayı ve güneş gözlüğü kullanmayı hiçbir zaman ihmal etmeyin. Kumrallar da sarışınlar kadar olmasa da güneşin zararlı ışınlarından kolaylıkla etkilenebilir. Bu nedenle kumralların havuç, kavun, kayısı gibi karoten içerdikleri için brozlaşmalarına yardımcı olacak yiyecekleri tatile çıkmadan birkaç hafta öncesinden bol bol yemeleri yararlı olur. Kumrallar da diğer cilt tipine sahip olanlar gibi güneşin tepede olduğu saatlerde gölgede kalmalılar. Uzun vadede yüzlerinin aşırı kırışmasını önlemek için 30 gibi yüksek koruma faktörlü bir ürün kullanmayı ihmal etmemeleri gerekir. Koyu kumralsanız, düşlediğiniz bronzluğa kolaylıkla kavuşabilirsiniz. ama bu güneşin nimetlerinden sonuna kadar yararlanabileceğiniz anlamına gelmiyor, çünkü herkes gibi sizin de krem kullanmayı ihmal etmemeniz gerekiyor.
Güneşe çıktığınız ilk günlerde 15 koruma faktörlü bir krem kullanın ve saat 11.30'dan sonra güneşte kalmayın. Güneş çarpması riski orada da devam ettiği için suyun içindeyken de kreminizi yenileyin. Gözlük ve şapka kullanmayı unutmayın. Esmerler dikkat çekici bronzluğa çok hızlı kavuşabilir ve bu bronzluğu uzun süre koruyabilirler. Ama ne yazık ki UV ışınları onlar için bile tam anlamıyla güvenilir değildir. İlk günlerde 8 koruma faktörlü bir ürün kullanarak güneşe çıkmaları gerekir. İlerleyen günlerde ise ciltlerinin koyuluğuna göre 8-15 arası faktörlü bir ürünle bronzlaşabilirler.
G Eylem Bilgiç
|
|
|
|
|
|
|
|
|