|
|
|
|
|
Fiat'ı kurtardı kansere yenildi
|
|
İtalyan devi "Fiat"ın patronu Umberto Agnelli 27 mayısta hayata veda etti. Geriye Agnelli ailesinin trajik hikayesi ve veliahtsız bir imparatorluk kaldı. Şirketi yeniden ayağa kaldıran Agnelli'den sonra Fiat'ın geleceği merak konusu.
*** Fiat son veliahtını da kaybetti
Fiat'ın patronu Umberto Agnelli 27 Mayıs'ta yaşama veda etti. Bir yaşında annesini, 11 yaşında babasını, 1997'de oğlunu kaybeden ünlü işadamının ve Agnelli ailesinin hayatı trajedilerle dolu
"İtalya'nın en büyük burjuvazi hanedanının son prensi de öldü". İtalyanların Fiat'ın başkanı, Agnelli ailesinin son reisi hakkında söyledikleri bu. Neredeyse doğduğundan beri ağabeyi Gianni Agnelli'nin gölgesinde yaşayan Umberto Agnelli, Fiat'ın en zor döneminde Gianni Agnelli öldükten sonra zirveye çıkarken, bu görevini ancak bir yıl götürebildi. İflasın eşiğine gelen Fiat grubunu yeni bir iyileştirme planı ile lanse eden Umberto Agnelli, henüz çalışmalarının meyvelerini görmeden hayata gözlerini yumdu.
Avrupa kraliyet ailerine özgü bir aristokratik ortamda yetiştirilen Umberto Agnelli, ailenin 7 çocuğunun en küçüğü idi. Umberto Agnelli 1934 yılında Lozan'da doğdu. İngiliz gazeteci Alain Friedman'ın Agnelli ailesi hakkında yazdıklarına bakılırsa, 1930'lı yıllarda Umberto Agnelli'nin ünlü İtalyan yazarı Curzio Maltese'den olduğu dedikoduları dolaşıyordu. Bu haber daha sonra, Agnelli'lerin yeğeni olan ünlü modacı Egon von Fürstenberg tarafından da yalanlandı. Umbero Agnelli ilk evliliğini Cenova'lı ünlü bir sanayici ailesinin kızı Antonella Becchi Piaggio ile yaptı. Birinci eşinden ayrıldıktan sonra, ağabeyinin eşinin kuzeni Allegra Caracciolo ile evlendi. Caracciolo, aynı zamanda Luchino Visconti'nin akrabası idi. Aristokrat ailelerin mensupları ile evlenmek Agnelli'ler arasında önemli bir seçim nedeniydi.
HEP ARKA PLANDA KALDI Agnelli kardeşlerin babalarından kalan ve uzun süre Vittorio Valletta tarafından yönetilen Fiat'a girmeleri 60'lı yıllara rastlıyor. Gianni Agnelli Fiat'ın başkanı olurken kardeşi Umberto'yu da yönetim kurulu başkanı tayin ettirdi. Bütün ailenin saygı duyduğu ve çekindiği Gianni Agnelli ailenin iradesini temsil ediyor, politik ve uluslararası ilişkileri kuruyor, stratejiler oluşturuyordu. Umberto ise şirketin işletimi ve günlük işler gibi daha somut uğraşlarla yetinmek durumundaydı. Son bir yıl hariç, yaşamı boyunca Gianni Agnelli'nin arkasındaki adam rolünü oynadı. İtalya'da "sıcak sonbahar" olarak adlandırılan, grevlerin, sendika hareketlerinin yoğun olduğu dönemde Umberto Agnelli'nin de yardımı ile Gianni Agnelli sanayicilik macerasına başladı.
İki kardeş Fiat'ı ele alır almaz, sendika grevleri ve protestolarla karşı karşıya geldiler. Bu yetmezmiş gibi 70'li yılların başında yaşanan petrol krizi de Fiat'ın bilançolarında ağır bir biçimde görüldü. Agnelli kardeşler krizden çıkmak için likit para bulmak ve proje üretmekte zorlanırken, Mediobanca kendi adamı olan Cesare Romiti'yi Fiat'ın içine yerleştirdi. Romiti'nin görevi Fiat'ın hesaplarını kontrol altında tutmaktı. Mediobanca'nın patronu Enrico Cuccia'nın talebi üzerine Umberto Agnelli'den yerini, Cesare Romiti'ye bırakması istendi. Romiti Cuccia'nın ve finansman bankalarının güvendiği adamdı, Umberto Fiat'ın kurtulması isteniyorsa fedakarlık yapmalıydı. Gianni Agnelli'ye ise dokunulmadı. O Agnelli'lerin bayrağı ve sembolü idi. Umberto Fiat'tan ayrıldı ve ailenin finans işleri ile ilgilenmeye başladı. Ifil'de son derece iyi sonuçlar elde etti. Umberto Agnelli'nin finans alanında kimsenin koruması altında olmadan elde ettiği başarılar ona güven ve saygı duyulmasını sağladı.
İtalyanların dediği gibi "Padre, padrone", hem baba hem patron olan Gianni Agnelli'nin ölümünden sonra, Agnelli ailesi Umberto'yu arkasında buldu. Yıllarca arka planda kalan adama bu kez Agnelli'ler başrolü verdi. Gianni'nin ölümünden sonra, Umberto ailenin ve Fiat imparatorluğunun başı ilan edildi. Umberto Agnelli bu dönemde hızlı aldığı kararlarla herkesi şaşırttı. Başa geçer geçmez ailenin eski mesleği olan oto yapımına dönülmesini, diğer sektörlerin bırakılması gerektiğini söyledi. Yaptığı şok tedavi iyi geldi. Bir yılda grubun zararları yarıya düşürüldü. Bu yıl yapılan Fiat hissedarlar toplantısında açıklanan sonuçlar umut verici idi. Umberto Agnelli kansere yakalndığını birkaç ay önce öğrenmişti. Önünde en azından birkaç yıl olduğunu düşünüyordu. Oysa, ölüm ansızın 27 Mayıs günü onu nihayet başına geçtiği Fiat ve projelerinden.
|
|
|
|
|
|
|
|
|