| |
|
|
Şimdi "Pirpirim Aşı"nın zamanı!
MUTFAK
Geçen hafta birgün Kore'nin milli turşusu "Kimçi"nin tarifini yazmıştım. Sayın okurlardan bazıları "Tarif edecek Türk yiyeceği yok mu" diye e-mailler gönderdiler. Cumartesi günü, Dr. Gürbüz Barlas, Hasan Pulur, Yılmaz Çetiner ve Güngör Uras'la, Altunizade'deki Antep lokantası "Mabeyin"deydik. Orada "Şiveydiz" yedik. O sırada düşündüm... "Ben de okurlarıma, Pirpirim Aşı'nı tarif edip, anlatayım" dedim kendi kendime. "Pirpirim" Antep ağzında "Semizotu" demek. Gaziantep'de "Pirpirim Aşı", et, nohut, bulgurla yapılan, kuru semizotu da kullanılan çok lezzetli bir etli sebze yemeği. Bunun tam tarifi, Ayfer T. Ünsal'ın İletişim Yayınları'ndan çıkan "Ayıntab'dan Gaziantep'e YEME İÇME" kitabında var. Biz bunu, bizim evde hafifletip, stilize ettik. İşte kolay "Pirpirim Aşı." Bir büyük baş soğanı doğrayıp, az sıvı yağda kavurun. İyi yıkanmış bir fincan yeşil mercimeği, soğana katın. Bir bardak su ekleyip, pişirin. Sonra, buna bir fincan bulgur katıp, pişmeye bırakın. Bunlar pişince, ayıklayıp, hazır ettiğiniz 1 kg semizotunu ve bir demet taze sarımsağı koyun. Semizotu biraz pişince, yağda nane eritip, üstüne dökün. Sonra afiyetle yiyin.
|