|
|
|
|
|
|
Öldüren ihmal
Küçük Ahmet, 1987-98 arasında eksik kızamık aşısı yapılmasının yol açtığı SSPE hastalığına yakalanıp ölümü bekleyen 500 çocuktan sadece biri...
Ahmet Sandal sadece yedi yaşında ve ona beş ay önce Türkiye'de tedavisi mümkün olmayan SSPE teşhisi kondu. Ahmet'in hastalığının nedeni, yok edilemeyen kızamık virüsünün yıllar sonra ortaya çıkıp beyne yerleşmesiydi.
1987'DE KALEMLİ BAŞLATTI HASTALIK, Ahmet gibi en az beş yüz çocuğu pençesine aldı. Çünkü 1987'de Kalemli'nin Sağlık Bakanlığı döneminde başlanan tek doz kızamık aşısı virüsü yok edemedi, faturası şimdi çıkıyor.
*** Ölümcül Kızamık
Kızamık hastalığı geçiren çocukların beynine sızan kızamık virüsü, ölümcül bir hastalık olan ve çaresi henüz bulunamayan SSPE'ye yol açıyor. Yüzlerce hasta, bir tedavi bulunmasını ümitle beklerken, doktorlar kızamık aşısının dozunu çiftten teke indiren Sağlık Bakanlığı'nı suçluyor..
İzmirli Esra İmga'nın (8) yaşadıklarıyla gündeme gelen kızamığın devamı, ölümcül SSPE hastalığının Türkiye'de son 3 yıl içinde ürkütücü bir patlama gösterdiği ortaya çıktı. Bulaşıcı özellik taşımadığı için 'bildirimi' zorunlu olmayan hastalığın bilançosu kaygı yaratırken, çeşitli illerdeki hastanelerin kayıtlarına göre yüzlerce çocuğun SSPE yüzünden ölümü beklediği ortaya çıktı. Sadece İstanbul'da Göztepe SSK Hastanesi'nde 20, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 10, İzmir'de Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde 15, Tepecik SSK Hastanesi'nde 11, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 10, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 10, Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde de 15 minik yavru SSPE'nin pençesinden kurtarılmaya çalışılıyor. Nöroloji uzmanları, bu rakamlardan hareketle Türkiye genelindeki hasta sayısının 500'ün üzerinde olduğunun rahatlıkla söylenebileceğini ifade ediyor.
VİRÜS BEYNE SIÇRIYOR KIZAMIK virüsünün beyne sızıp 1-10 yıl arasında tekrar aktif hale gelmesiyle oluşan SSPE hastalığının tedavisini üstlenen birçok nörolog, SSPE vakalarındaki bu artışın sorumlusu olarak Sağlık Bakanlığı'nın 1987-1998 arasında kızamık aşısını çift dozdan tek doza düşürmesine bağladı. Şu andaki hastaların büyük çoğunluğunun 7-15 yaş arasındaki çocuklar olduğuna dikkat çeken doktorlar, "Hepsinin de kızamık aşısı dönemi Bakanlığın aşıyı tek doza düşürdüğü yıllara denk geliyor. Bu çocuklar, o yıllarda yaşanan kızamık salgınlarının faturasını ödüyor. Tek doz aşı, Türkiye koşullarına uygun değildi. Uyarılara rağmen bu hata ancak 11 yıl sonra fark edilerek çifte aşıya dönüldü. Olan da bu yavrularımıza oldu" dedi.
FATURA YENİ ÇIKIYOR SSPE hastalığı konusunda otorite olarak gösterilen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Banu Anlar, hastalıktaki bu anormal artışın aşıların tek doza düşürüldüğü 11 yılın faturası olduğunu söyledi. O dönemde kendisi dahil birçok meslektaşının bilimsel verilerle bakanlığı uyardıklarını belirten Anlar, ancak 11 yıl boyunca dinletemediklerini dile getirdi. Anlar, çocukların bağışıklık sisteminin olgunlaşmadığı dönem olan dokuzuncu ayda yapılan ilk aşının çocukları hastalıktan koruma oranının düşük olduğunu belirtti.
CİDDİYE ALINMADIK" TEK aşı dönemindeki salgınlar nedeniyle kızamık aşısının 'tek doz mu çift doz mu' vurulması gerektiği konusunda bir araştırma yapan Ege Üniversitesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl de Sağlık Bakanlığı'nı suçlayanlardan. 2 aşamada toplam 600 çocuk üzerinde yaptıkları araştırmada, çift aşının gerekliliğini ortaya çıkardıklarını ifade eden Kurugöl, "1994'te sonuçları aynen bakanlığa gönderdik. Ancak ciddiye alınmadık. Eğer o an çift aşıya geçilseydi fatura bu kadar ağır olmazdı" diye konuştu.
ESRA'NIN AĞABEYİ HAKAN SSPE'DEN ÖLDÜ İzmir'de yaşayan 8 yaşındaki Esra İmga, SSPE'nin pençesinde yaşam mücadelesi veriyor. Ancak İmga ailesi bu duruma yabancı değil. İmga ailesi 4 yıl önce oğulları Hakan'ı bu hastalığa kurban vermiş. Yavaş yavaş ilerleyen hastalık yüzünden 9 ay komada kalan Hakan, 4 yıl önce hayatını kaybemiş. İmga ailesi kaybettikleri oğullarından sonra şimdi de kızlarını yaşatmak için çabalıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|