kapat
10.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Londra dönme dolap gibidir

London Eye, Thames'ın kıyısındaki, dünyanın en yüksek dönme dolabı. 135 metre yükseğe çıkıp Kuzey Denizi'ne uzanan kenti seyredebilirsiniz
Londra seyahatlerinizde müzikallerden veya müze gezmekten farkına varmamış olabilirsiniz, ama Londra'nın içinden bir nehir geçer, adı da Thames'dir. Son yıllarda Londra'nın Thames kıyıları da çok değişti. Eski depolar cafe ve restoranlara, görkemli hükümet binaları halka açık çok kullanımlı alanlara dönüştürüldü, aralara küçük marinalar serpiştirildi. Eskiden parlamento binasının siluetinin hakim olduğu nehir kıyısına da dünyanın en yüksek dönme dolabı London Eye konuldu. London Eye 135 metre yüksekliğinde ve tepesine çıkıldığında hava açıksa bütün Londra'yı ve Thames'in döküldüğü Kuzey Denizi'ni görebilirsiniz. Bir de British Airways'in uçağı Heathrow'a inerken. Zaten London Eye'ın da sponsoru herhalde kendine rakip çıkmasın diye British Airways olmuş.

Tekrar yere inecek olursak, bu şaheseri yerden görmek için kısa bir yürüyüş yapmanızı önereceğim. Trafalgar Square'den nehir kıyısına çıktığınızda karşınıza London Eye dikilecektir. On dakikalık bir nehir kıyısı yürüyüşü ile Westminster Bridge ve Parlamento binasına varırsınız. Bu görkemli gotik yapıyı köprünün ortasından seyretmekte yarar var. Parlamento'nun hemen önünde, nehir kıyısındaki geniş bir balkonda içki içmekte olan centilmenler görürseniz, heveslenmeyin, orası sadece milletvekillerine aittir. Yani bir nevi meclis lokantası. Siz susadıysanız, sağa dönüp, bütün bakanlıkların bulunduğu Whitehall'dan Trafalgar'a geri dönebilirsiniz. Yolda sağ tarafta iki tane pub göreceksiniz. Londra'nın ale birası Fuller'dir, deneyebilirsiniz. İlk pub'ın karşısındaki Downing Street'te İngiltere başbakanı oturur, biranızı içerken efendice davranmak gerekir. Trafalgar'afdöndüğünüzde ciddi havayı dağıtmak isterseniz, Piccadily Circus beş dakika ve Londra orada ciddiyetini kaybediyor.

KİMLİK KARTI LONDRA
* NÜFUS: 8 milyon (İngiltere 60 milyon)

* KONUŞULAN DİL: İngilizce

* PARA BİRİMİ: Sterlin

* İKLİM: Kışlar soğuk ve yağışlı, baharlar ılıman ve yağışlı, yazlar sıcak, hava, şansınız varsa açık olabilir.

* SAAT FARKI: 2 saat

* NASIL GİDİLİR: British Airways ile THY'nin her gün ikişer seferi var. İstanbul-Londra arası uçak ile sadece 3.5 saat.

Gezginin Rehberi

BA'den fırsat
İngiliz Havayolları British Airways (BA) sık seyahat eden yolcularına ücretsiz bir üst kabinde seyahat etme fırsatı veriyor. Bu fırsattan Mart ayının sonuna kadar en az altı kez (örnek: İstanbul-Londra arası üç kez gidiş -dönüş) seyahat eden mevcut BA Executive Club üyeleri ile Executive Club'a yeni üye olan yolcular yararlanabilecek. İngiliz Havayolları İstanbul-Londra arasında günde iki kez, haftada yedi gün tarifeli seferlerini sürdürüyor.

* İstanbul-Londra gidiş dönüş fiyatları şöyle: Ekonomi 399 USD / Business: 1.184 USD (vergiler hariç). Not: Birlikte business sınıfında seyahat eden iki eşten biri 592 USD ödeyerek uçabiliyor.

* BA, British Airways Holidays işbirliğiyle Londra yolcularına özel bir fırsat daha sunuyor. British Airways'le ekonomi sınıfında Londra gidiş-dönüş bileti ve 2 gece British Airways Holidays'e bağlı otellerde konaklama 450 USD'dan başlayan fiyatlarla.

* Ayrıntılı Bilgi İçin: British Airways İstanbul 0212-234 13 00 British Airways Executive Club Tel: 0212 291 33 88

Yılbaşı sofraları
Yine yeni yeniden bir yılbaşı... Bu özel günün kutlanacağı özel davetler, özenli sofralar için de vakit az. Ama hiç telaşa kapılmayın. House Beautiful dergisi bu son sayısında derdinize çare olacak bir ek verdi: Yılbaşı Davetleri... Üstelik ünlü gurme Engin Akın ile Venedikli şef Carlo Bernardini sizin için alternatif bir yılbaşı mönüsü de hazırladı. Domates soslu tekir balığı kızartması, kestaneli çorba, pancar yaprakları garnisi, ağır pişmiş kırmızı lahana... Venedik-İstanbul hattında iki usta elin maharetiyle ortaya çıkan bu mönüdeki lezzeti siz düşünün artık! Son moda mutfak aksesuvarlarına geniş yer veren bu dergiyi alıp denemeye değer...

NEREDE KALINIR, NE YENİR?
Londra'da kalmanızı önereceğimiz otel Savoy. Londra'nın en klasik oteli çok pahalı, ama odaları ve Thames nehrinin görüntüsü muhteşem. Chelsea'deki Conrad, kuzey rüzgarlarının keyfini çıkarmak isteyenler için. Julia Roberts'in filminden etkilenip Notting Hill'de kalmak isterseniz, The Westbourne (44-2072436008) pek "in". Eski belediye binasındaki Country Hall Restaurant, Somerset House'daki The Admirality ve Tower Bridge'in yanındaki Butler's Wharf'taki restoranlar ideal. Londra'da Hint ve Uzakdoğu mutfaklarının en iyi örnekleri için, Chelsa'deki Chutney Mary Hint, Nobu Modern Japon, St. Martin's Lane'deki Asia de Cuba fusion, Bam-Bou ise Vietnam yemekleri için denenmeli.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır