kapat
10.12.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 RAMAZAN
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 İSTANBUL
 NET YORUM
 HYDEPARK
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 GOOOOL
 DİYET
 TATLILAR
 SAMANYOLU
 CİNSELLİK
 TELE ŞAMDAN
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

"Itırlı Bahçe"den dünyanın görünümü...

"Itırlı Bahçe" 1394-1433 arasında Seyh Ömer Ibn-i Muhammed El Nefzavi tarafından yazılmış, Doğu'nun aşkını, cinselliğini ve kadınlarını anlatan bir kitap...

19. yüzyılda birkaç kez, farklı yazarlar tarafından dipnotlarla beslenerek Fransızca ve İngilizceye çevrilen ve Batı'da, "Binbir Gece Masalları" kadar ünlenen "Itırlı Bahçe", "Söz Yayınları" tarafından Nevzat Erkmen'in çevirisiyle Türkçeye kazandırılmıştı.

Bilindiği gibi uluslararası güncel sanat ve kültür ortamının en önemli etkinliği olan 49. Venedik Bienali ise 9 Haziran-4 Kasım 2001 tarihleri arasında Venedik'teki bienal alanı "Giardini di Castello" ve "Arsenale"de gerçekleşmişti.

Venedik Bienali'nde Türkiye Pavyonu da Nuova Icona Galerisi ve Thetis SpA'nın Arsenale'deki park alanında yer almıştı.

Butch Morris, Murat Morova, Ahmet Öktem, Sermin Sherif, xurban.net Venedik Bienali'nin bu yılki küratörü Harald Szemann'ın koyduğu "İnsanlık Platosu" genel başlığına bir gönderme olarak Beral Madra'nın küratörlüğünde "Itırlı Bahçe" (The Perfumed Garden) www.theperfumedgarden.net başlığı altında iki bölümden oluşan bir sergide Türkiye'yi temsil ettiler.

Borusan Sanat Galerisi'nde 4 aralıkta açılan sergide Murat Morova, Ahmet Öktem, Sermin Sherif, xurban.net'in serginin kavramına uygun yerleştirmeleri, fotoğraf ve bilgisayar ortamı yapıtları galerinin mekânına uyarlanmış olarak sunulmakta...

Thetis Parkı'nda yer alan ve orada bırakılan, dünya kültürünün oryantalist yazarları, sanatçıları ve düşünürlerinin adlarını içeren levhalardan oluşan ortak açıkhava yapıtı ise bir fotoğrafla temsil edilmekte...

"Itırlı Bahçe", bilindiği gibi, özgün içeriği ve Batılıların yaptığı eklemelerle yalnız Doğu ve Batı arasındaki yoğunlaşmış ve karmaşıklaşmış kültürel ilişkinin bir metaforu değil, aynı zamanda, oryantalizm ve post-oryantalizm bağlamında, Doğu/Batı ikileminde bir çeşit hazır-nesne olarak kabul ediliyor.

Günümüzdeki sanat yapıtları da benzer biçimde, üretildikleri kültürün içinden çıktıktan sonra dünyayı gezmekte, başka kültürlerin insanları tarafından yeniden yorumlanmakta ve değerlendirilmektedir.

Murat Morova, Ahmet Öktem, Sermin Sherif, xurban.net, yüzyıllar öncesinin "Itırlı Bahçe"den yola çıkarak günümüzün yoğun ve karmaşık dünyasında bir geziye çıkıyorlar.

"Itırlı Bahçe"nin yeni konak yeri ise Beyoğlu'daki Borusan Sanat Galerisi...

Bu önemli sergi, pazar ve pazartesi günleri dışında 26 Ocak 2002 tarihine kadar izleyenlerini beklemekte şimdi...

BİR CAFE: JUSTİNE

"Bab-el-Mandeb sokağı, Abou-El-Dardar, Minet-el-Bassal, Nouzha ya da Saba Paşa gibi, Mazloum, Zizinia, Bacos, Schutz, Gianaclis gibi yorgun adları olan otobüs durakları. Bir kent dünya olur, o kentte yaşayanlardan birini sevdiğinizde..."

Adını Lawrence Durrell'in "İskenderiye Dörtlüsü"nden alan "Justine Cafe" Beyoğlu Bekâr sokak 21 numarada açıldı...

İKİ MISRA

Ne ölümden korkmak ayıp
Ne de düşünmek ölümü.

NåZIM HİKMET



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır