Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat

12 Eylül, temel özgürlükleri kısıtladı

1982 Anayasasında yapılan ilk önemli düzenleme, ANAP dönemine aitti. 1980'de yasak getirilen tüm politikacılara tekrar siyaset yolunu açan değişiklik 1987'de referandum ile kabul edildi.

1993: İlk özel televizyon anayasaya aykırı olmasına karşın kuruldu. Özel radyo ve televizyon kurmak yasak olmasına karşın sayıları çığ gibi çoğalınca serbest bırakıldı.

2001: Koalisyon hükümeti Kopenhag Kriterleri'ni gerçekleştirmek için çok geniş kapsamlı bir değişiklik yaptı. En önemli değişiklik idam cezasının kaldırılması oldu. Diğer değişiklikler şöyleydi:

* Gözaltı süreleri kısaltıldı.

* Kürtçe konuşma ve yayın yasağının kalkması için ilk adım atıldı.

* Adil yargılanma ilkesi Anayasaya girdi.

* Ailenin, "eşler arasındaki eşitliğe dayanacağı" prensibi Anayasaya girdi.

* Memura sendika hakkı verildi.

* Parti kapatmada "odak" tanımlandı.

2004: AK Parti dönemindeki değişiklikler

* Kadın-erkek eşitliği ve devletin bu eşitliği yaşama geçirmekle yükümlü kılınması.

* Ölüm cezası tamamen kaldırıldı.

* DGM'ler kaldırıldı.

* Milletlerarası anlaşmaların anayasaya aykırılığının ileri sürülemeyeceği kabul edildi.

* Genelkurmay'ın YÖK'te temsilcisi olmasına son verildi.

* Silahlı Kuvvetler'in elindeki devlet malları da Sayıştay denetimine girdi.

2007: Cumhurbaşkanını halkın seçmesi için yapılan değişiklik referandumda kabul edildi.

VATANDAŞ NE DİYOR?
Forumlar düzenliyoruz:
70 milyon adım koalisyonunun üyesi olan biz Genç Siviller, 12 Eylül 2008 Vicdan Mahkemesi sonucu demokratik ve sivil bir anayasa yapmak için karar almıştık. O günden beri de www.sahibindenanayasa. com adli sitemizden sivil anayasa kampanyasını yürütüyoruz. Yurt çapında temsili bir referandum yapmıştık. Şimdilerde Anadolu'nun çeşitli yerlerinden gelen talepler doğrultusunda forumlar düzenliyoruz. (Av. Müçteba Kılıç - Genç Siviller)

Bireylere özgürlüklerini teslim etmeli: Kutuplaşmayı azaltan, sivil iradeyle hazırlanmış, bu ülkenin gerçek sahibinin asker ve yargıçlar değil Türk milleti olduğunu gösteren, farklı görüşleri buluşturabilen bir ortam yaratan, kişisel hak ve özgürlükleri savunan ve bunları bireylere teslim eden, fikir serbestliğini sağlayan bir anayasa gerekmektedir. (Tuncay Pusat)

Profesörler toplanmalı: 1982 Anayasası ülkeye dar gelmiyor, ülkeye bol gelen yıllardır iktidarı ele geçiren siyasilerin anayasayı her dönemde kafalarına, kendi işlerine göre değiştirmesi. Yeni anayasamızı ülkenin bu konuda önde gelen profesörlerinin toplanıp, ülkede yaşayan bütün etnik insanlarımızı koruyacak, kollayacak, en önemlisi de modern Türkiye'nin kurucusu Atatürk'ün yolundan ayrılmamasını sağlayacak anayasa hazırlaması gerekir. (Murat Kaçmaz)

Darbesiz demokrasi: Sivil anayasayı sonuna kadar destekliyorum. Darbelerin olmadığı ve halkın egemen olduğu bir demokrasi istiyorum. (Hakan Pamukçu)