Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Ankara, anayasa değişikliğine kilitlendi. Başbakan Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın önceki günkü sürpriz görüşmesinden sonra anayasa değişikliğinin kapsamı ve yol haritası ortaya çıktı. AK Parti grubu, anayasa değişiklik önerisi hazırlayacak. Bu noktada Toptan devreye girip, partiler arasında uzlaşma sağlanması için çalışacak. Pakette, ombudsmanlık, siyasi partiler ve seçim yasaları, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı tanınmasına ilişkin değişiklikler olacak. Erdoğan ile önceki gün yaptığı görüşme hakkında gazetecilere bilgi veren Toptan, bu konuda elde yazılı bir metin bulunmasının önemli olduğunu söyledi. Toptan, şöyle konuştu: "Bu öneri geldikten sonra ben, böyle bir anayasa değişikliğini bütün grupların uzlaşma ile çözmesi için gayret sarf edeceğim. Belki eylül ayında bizim başlattığımız Uzlaşma Komisyonunda istediğimiz sonucu elde edemememiz, ortada üzerinde çalışılabilecek somut bir metin olmadığı için olabilir. O nedenle elimizde somut bir metin olursa, nerelerde değişiklik istendiği ile ilgili çok açık bir metin olursa, o metin üzerinde uzlaşma arayışı daha somut sonuçlar verebilir. Daha çabuk sonuç elde edilebilir diye düşünüyorum." Toptan, bugün TBMM Genel Kurul konuşmasında da anayasa değişikliği konusuna değineceğini söyledi.

TASLAK HAZIRLANIYOR
AK Parti Anayasa değişikliği konusunda Erdoğan'ın talimatıyla düğmeye bastı. AK Parti öncelikli olarak Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin kaç yıl olacağına ilişkin seçenekli anayasa değişikliği taslağı hazırlayacak. Taslaklar önümüzdeki hafta TBMM'de grubu bulunan siyasi partilere sunulacak.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN NE DİYORLAR?

CHP: Biz yokuz

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay: Biz parti olarak Anayasa Mahkemesi tarafından 'laiklik karşıtı odak' olduğu karara bağlanmış AKP'nin Anayasa değişikliklerine asla sıcak bakmıyoruz. AKP'den gelecek bu tür tekliflere kapımız kapalı. Bir tek istisnası olabilir; milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için tek maddelik bir Anayasa değişikliği getirirlerse görüşebiliriz.

MHP: Taslağa bakalım
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Önümüze tasarı gelmeden değerlendirme yapamayız. Karşımızda şaşkın bir AKP var. Ne zaman ne yapması gerektiğini, nerede durması gerektiğini bilmeyen bir irade var. 2007'den beri Anayasa getiriyorlar!... Her şeyden önce uzlaşma ve diyalog gerekli. Bunun zemini oluşmalı, AKP bu zemini oluşturamıyor. Kendileri CHP olmadan Anayasa değişikliği olmayacağını kendileri söyledi. Bugüne kadar hangi metni getirmişler? İmzaladığımız başörtüsünü bile getiremediler.

DTP: Yamalı olmaz
DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş: Yasakların değil özgürlüklerin tanımlandığı sivil anayasa çalışmasında biz de varız. Ancak yamalı bir anayasa ya da reform paketi değil, yeni bir anayasa çalışması yapılmalı.

CUMHURBAŞKANI GÖREV SÜRESİNDE UZLAŞMA YOK

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu:
Cumhurbaşkanının süresi 7 yıl, bizimki (Meclis) de 5 yıl. Seçimler yapıldıktan sonra Anayasa değişikliği yapıldı. Prensip olarak bu korunur.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay: Milletvekilliği süresi 4 yıldır, cumhurbaşkanının süresi ise 5 yıl. Bunlar idare hukukunun genel normları üzerinde statü hukukunun genel kuralıdır. Milletvekilliği seçimi için kararı YSK verir.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Cumhurbaşkanı görev süresi, halkoylamasıyla 5 yıla indirildi. Bugünkü TBMM ise yine halk oyuyla 5 yıl için seçildi.

DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş: Kazanılmış haklar geri alınmaz. Sayın Gül, bu göreve 7, parlamento da 5 yıllığına geldi. Hiçbir parlamenter görev süresinin 4 yıla düşmesi için el kaldırmaz.