Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
Komisyon, YAŞ kararlarının yargı denetimine açılması için Anayasa değişikliğine gerek olmadığı, YAŞ Yasasında yapılacak bir değişiklikle de bunun sağlanabileceği görüşünde birleşti. Anayasanın 125. maddesi 'Yüksek AskerŞûranın kararları yargı denetimi dışındadır' deyip, bu kararların neler olduğunu tek tek saymıyor. AK Parti, ihraç, disiplin cezası gibi kararların yapılacak bir yasa değişikliği ile YAŞ kapsamı dışına çıkartılması, bu işlere Şura yerine başka bir makamın bakmasının yeterli olacağını düşünüyor.

MHP'LİLERDE HÂLÂ 'TUZAK' YORUMU TEPKİSİ SÜRÜYOR
Yeni anayasa konusunda kilit pozisyonda olan, MHP'de "tuzağa düşürdüler" sözü unutulmadı. Üniversitelerde türban serbestisini düzenleyen anayasaya değişikliği AK Parti ve MHP'nin mutabakatıyla meclisten geçmişti, ardından Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Kapatma davasının da önemli delillerinden biri olunca AK Parti'den bu defa "MHP bizi tuzağa düşürdü" sesleri yükselmişti. Ordu milletvekili Rıdvan Yalçın yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili "Anayasanın değiştirilemez maddeleriyle oynanmaya çalışılmayan bir taslağa ihtiyaç var" derken, Şenol Bal ise "Dış baskılar ya da taleplerle, onlara uygun bir anayasa mı, yoksa ülkemizdeki gelişmeler göz önüne alınacak mı? Bunun netleşmesi lazım" yorumunu yaptı.

'SİVİL ANAYASA İÇİN BİZ DE VARIZ'

DTP, Hükümet'in anayasa değişikliği çalışmalarına tam destek verirken, "Yasakların değil özgürlüklerin tanımlandığı sivil anayasa çalışmasında biz de varız" mesajı verdi. DTP, "yamalı bir Anayasa ya da reform paketi değil, yeni bir Anayasa çalışması" çağrısı yaptı. DTP milletvekilleri, Cumhurbaşkanı'nın ve parlamentonun görev süresi konusunda, "Kazanılmış haklar geri alınmaz. Sayın Gül, bu göreve 7, parlamento da 5 yıllığına geldi. Hiçbir parlamenter görev süresinin 4 yıla düşmesi için el kaldırmaz" dedi. DTP'nin belli başlı talepleri talepleri ise yasaklayıcı hükümler yerine özgürlüklerin tanımlanması, yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin yaşama geçirilmesi, vatandaşlığın yeniden tanımlanması, merkezi yetkilerin yerele kaydırılması, Kürt kimliğinin tanınması.

'YAMALI BOHÇAYA BENZER'
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Meclis'te yeni anayasa yapmanın mümkün görünmediğini belirterek, ancak yapılacak değişikliklerle adım adım demokrasi hedefinde yol alınabileceğini söyledi. SABAH'ın sorularını yanıtlayan Kuzu şöyle konuştu: Yeni anayasa çalışmaları birçok siyasi partinin üzerinde çalıştığı bir konu. CHP'nin üniversitelerin, Barolar Birliği'nin TÜSİAD'ın var. Biz yapınca karşı çıktılar. Öyle olunca da bu Anayasa'yı boğdular. Birincisi başörtü özgürlüğü getiriyordu. İkincisi değişmez noktalara dokunduğumuzu öne sürdüler. Şu anki tabloda anayasayı toptan değiştirmek mümkün değil." Paket değişikliklerle Anayasa'nın ruhunun değişebileceğini belirten Kuzu "Çünkü ruhu maddelere yansımış durumda. Değişmez maddeler orada mevcut. Maddeler değiştikten sonra anayasanın ruhu falan kalmaz. İsmi 1982 anayasası olur, asker anayasası olduğu belli olur. Anayasa yamalı bohçaya döner. Ama adım adım demokrasi yolunda yol alınır" dedi.