Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Ekonomi Gündem Siyaset Dünya Spor Yaşam
 
24 Saat
24 Saat
* Parti kapatma zorlaştırılacak, Venedik kriterleri getirilecek.

* Anayasa Mahkemesi'ne kişisel başvuru hakkı getirilecek.

* Ombudsmanlık yani kamu denetçiliği sistemi getirilecek.

* Türkiye milletvekilliği sistemine geçilecek. Türkiye seçim çevresi için 100 milletvekili kontenjanı ayrılacak. Öte yandan, siyasi kulislerde pakette yer alabileceği tartışılan, ancak kesinleşmemiş bazı düzenlemeler ise şöyle:

* HSYK ve YAŞ kararları yargıya açılacak

* TSK harcamaları denetime açılacak

* Memurlara grev ve toplu sözleşme hakkı verilecek

* Kişisel veriler koruma altına alınacak.

OKURLAR ANAYASAYI TARTIŞIYOR

Türker Erenler:
Türkiye'nin değişen dünya düzeninde yeni bir sivil anayasa yapması şart, insanlara daha fazla özgürlük ve refah sağlayan sivil anayasa olmalı ve partiler üstü olmalı. bu iktidar sorunu değil Türkiye'nin sorunudur.
Murat Mert: İnsana değer veren bir anayasa olmalı. Merkezinde insan olmazsa 1982 Anayasası'ndan ne farkı olur. Kaldırımlarımız ve anayasamız birbirine ne kadar benziyor.
Yusuf Gülmaz: 1982 askeri anayasasının Türkiye'nin ihtiyaçlarına çare olamadığını düşünüyorum. Öyle kısmi değişiklikle olmaz toptan bir değişiklik yapmak lazım.
Ali Salih: Dünyanın hiçbir yerinde askeri bir anayasayla kalkınma olmamıştır. Gerçekten kalkınmak, demokrasimizi geliştirmek istiyorsak, yemek içmek kadar bu anayasayı değiştirmek önemlidir.
İbrahim Akkoç: Türk demokrasisi, artık sivil bir anayasaya kavuşmalıdır. Anayasayı darbeciler değil, tüm renklerin katılımı ile meclis yapmalıdır. Bireysel özgürlüklerin arttırılıp sıkı güvenceye alındığı, demokratik yönü güçlenmiş bir anayasaya acilen ihtiyaç vardır.
Ahmet Laz: İnsan onuruna yakışır, özgürlükçü ve çok detaylandırılmamış, net ifadelerin olduğu bir anayasa ihtiyaç artık.

KÜRTSÜZ, KADINSIZ ANAYASA OLMAZ

Aysel TUĞLUK-DTP Diyarbakır milletvekili
Vatandaşlık tarifi yeniden yapılarak herkes anayasal yurttaşlık hukukuyla eşit sayılmalıdır. Kürtçe'nin seçmeli ders olarak kabul edileceği tartışılıyor. Bu önemlidir. İfade ve örgütlenme özgürlüğü yine AB düzeyinde reforma tabi tutulmalıdır. Ayrıca, siyasi partiler ve seçim yasası gözden geçirilmeli, baraj düşürülmelidir. Bu konularda atılacak adımlar, Kürt sorununun çözümü konusunda önemli bir psikolojik direnişin kırılmasına katkıda bulunabilir. Hazırlanan anayasanın toplumsal uzlaşmaya dayanması gerekir. Parti olarak demokratikleşme adına her türlü çalışmayı destekleriz. Bir anayasanın kabul edilebilir olması için öncelikle toplumsal katılıma imkan verilmesi gerekir. Çoğulculuk ilkesini barındırmayan, otoriter cumhuriyetten demokratik cumhuriyete geçişin hem bilimsel hem de hukuksal altyapısını oluşturmayan ve Türkiye'nin AB'ye tam üyelik perspektifini güçlendirmeyen yeni bir anayasanın tarafımızdan kabul edilmesi mümkün değildir. Demokrasisiz, Kürtsüz ve kadınsız bir anayasa hazırlanıyor, böyle bir anayasanın bizler tarafından kabul edilmesi beklenmemeli."