kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Taşlar söküldü molotof atıldı

01.05.2009
Taksim Meydanı'na gitmek isteyen gruplar ara sokaklarda polisle çatıştı. Savaş meydanına dönüşen olaylar sonucu 22'si polis 52 kişi yaralandı..
İşçilerin, Taksim Meydanı'nda bayramı yaşadığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde Şişli, Mecidiyeköy, İstiklal Caddesi, Halaskargazi, Tarlabaşı'nda bölücü ve yasadışı örgüt üyeleri polisle çatıştı. Taksim'e giden tüm ana caddeler ile ara sokakları tutan polis, göstericilere göz açtırmadı. Ancak sabahın erken saatlerinden itibaren DİSK kortejine katılmak ile Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplarla polis arasında meydan savaşını aratmayan görüntüler yaşandı. Genellikle yüzleri kapalı olan göstericiler, çöp konteynırlarını yaktılar, otomobillere ve İETT otobüslerine zarar verdiler, kaldırım taşlarını, saksılardaki çiçekleri söktüler, molotof kokteyli atıp, ateş yaktılar. Polis ise grupları tazyikli su sıkıp, gaz bombası atarak dağıttı. Gün boyu süren olaylarda 22'si polis 52 kişi yaralandı. 108 kişi gözaltına alındı. Çatışmalar ilk olarak Pangaltı'da başladı. Taksim Meydanı'na yürüyen DİSK kortejinin buluşma alanı olan Pangaltı'ya girmek isteyen aralarında ESP'li grubun da bulunduğu yaklaşık 200 kişilik gruba polis biber gazı sıkarak müdahale etti. Önlem alan polis, grubu tazyikli su ve biber gazı ile dağıttı. Ara sokaklara kaçan göstericiler, polise taş atarak karşılık verdi. Bölgedeki gerginlik öğle saatlerine kadar sürdü.

BANKAYA SALDIRI
Halaskargazi Caddesi'ni geçerek DİSK kortejine katılmak isteyen bir grup polisin gaz bombası ve tazyikli suyuyla karşılaştı. Polise, taş ve şişe atarak karşılık veren grup ara sokaklara kaçtı. Yine Halaskargazi Caddesi'nden slogan atarak Taksim'e yürümek isteyen yaklaşık 500 kişilik gruba polis izin vermedi. Ancak grup yürümekte ısrar etti. Bunun üzerine Çevik Kuvvet ekipleri, gruba tazyikli su sıktı. Ara sokaklara kaçan göstericiler, polise taş atarak karşılık verdi. Şişli Camisi yakınlarında toplanarak yürümek isteyen Alınteri, Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Halkevleri, SDP gibi gruplar polis müdahalesi ile karşılaştı. Kendilerine taş atan gruba polis TOMA'lardan sıkılan tazyikli su ile müdahale etti. Polis dağılmamakta direnen gruba biber gazı bombası attı. Bazı göstericiler ile polis arasında kovalamaca yaşandı. Cihangir'de yüzleri maskeli bir grup banka şubesinin taşla camlarını kırdı. Firuzağa Camisi civarında toplanan grup, buradaki bir banka şubesi ile bazı marketlerin camlarına taşlarla saldırmaya başladı. Güvenlik önlemi alan polis de gruba göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti. Gruplar, ara sokaklara dağılarak kaçmaya çalıştı. Kurtuluş'ta yürüyüş yapmak isteyen yaklaşık 500 kişilik gruba, polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Göstericiler, bir markete molotofkokteyli attı. Park halindeki otomobillere de zarar verdi. Sıraselviler'de toplanan yüzleri maskeli bir grup, Taksim Meydanı'na çıkmak istedi. Söktükleri kaldırım taşları ve saksılarla yola barikat kuran yaklaşık 60 kişilik gruba polis müdahale etti. Ancak göstericiler bu sırada birçok dükkânın camlarını taş atarak kırdı. Polisle karşı karşıya uzun süre bekleyen gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi.

TAZYİKLİ SU VE GAZ
Tarlabaşı Bulvarı'nda toplanan sol örgütler Taksim Meydanı'na çıkmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine de motolofkokteyli atarak karşılık verdi. Göstericilerin attığı molotofkokteyli, bir binanın duvarındaki klimaya isabet etti. Çıkan küçük çaplı yangın, itfaiye tarafından söndürüldü. Olaylar sırasında bölgeden silah sesleri de duyuldu. Mecidiyeköy'de toplanan binlerce kişi oturma eylemi yaparken, DTP'lilerin çoğunlukta olduğu bir grup polise taşla saldırdı. Bazı göstericiler ise Ali Sami Yen Stadı'nın karşısındaki bir bankanın camlarına taşla saldırdı. Ara sokaklarda ateş yakan göstericiler polise zor anlar yaşattı. İstiklal Caddesi'nde yüzleri maskeli göstericiler ile polis çatıştı. Polise sapanla bilye ve taş atan göstericilere tazyikli su ile karşılık verildi. Yine Dolapdere'de barikat kuran 150-200 kişilik bir grup, polis ekiplerine taş ve tuğla parçaları ile saldırdı. Polis, gaz bombası ve panzerden tazyikli su ile müdahalede bulundu.