kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Iraklı Şii lider Sadr, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Resmi Konutu’nda bir araya geldi.

Iraklı Şii lider El Sadr'a 'toprak bütünlüğü' mesajı

Duygu GÜVENÇ SABAH
02.05.2009
Iraklı Şii lider dün Ankara'da, programda olmamasına rağmen Gül'le de görüştü. Şii direnişin lideri konumundaki Sadr'a, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik hassasiyeti dile getirildi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Iraklı Şii lider El Sadr'a 'toprak bütünlüğü' mesajı
Irak'taki Şii direnişin önemli isimlerinden ve Irak'ın işgalinden bu yana ABD karşıtlığı ile öne çıkan Mukteda El Sadr dün Ankara'ya geldi. Türkiye'nin tahsis ettiği uçakla İran'dan gelen El Sadr, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Dışişleri Konutu'nda kabul edildi. Sadr daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Resmi Konutu'nda görüştü. El Sadr'ın, Erdoğan ile olan görüşmesi basına açık programında yer alırken Gül ile Dışişleri Konutu'nda yaptığı görüşme Köşk'ün resmi programında yer almadı. SABAH'ın ulaştığı bilgilere göre İran ile yakın diyaloğuyla bilinen Sadr ile yapılan görüşmelerde, Irak'ın güvenlik ve istikrarına katkıda bulunmak için yapılması gerekenler ve Aralık'taki seçimler öncesinde toprak bütünlüğünün korunması ele alındı. Kerkük konusunda Türkiye ile aynı görüşleri paylaştığını daha önce dile getiren Sadr'ın Kuzey Irak'a yönelik TSK'nın operasyonlarına karşı olduğunu Ankara'da birkez daha vurguladığı belirtildi. Iraktaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'nden desteğini çeken Şii bakanlara karşı Sadr'a, "Hükümetin içerisinde yer almanız ve desteklemeniz önemli" mesajı verildi. Sadr'a ayrıca Irak'ta Sünniler, Kürtler ve Şiiler arasındaki uzlaşıda Türkiye'nin rol oynamaya hazır olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Sadr'ın ziyaretinin Türkiye'nin Irak'taki tüm gruplara eşit muamelede bulunmasının bir yansıması olduğunu belirtirken, "Irak'ta şu an kritik bir süreç yaşanıyor. Tartışmalı bölgelerle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Bir de petrol yasası var. Bu gelişmelere Şiiler çok önem veriyor" görüşünü dile getirdi.

ABD DE İZLİYOR
ABD'nin Irak'taki varlığına karşı en sert tepkiyi gösteren hareketin başını çeken Sadr ile görüşmeler ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından da yakından izlendi. ABD kaynakları, "Doğru mesajlar verildiği, Irak'ın istikrarı gözetildiği müddetçe bu görüşmeyi normal karşılarız" görüşünü dile getirdi. Dışişleri de, "Bu görüşme Türkiye'nin Irak'taki tüm siyasi gruplarla yaptığı görüşmeler çerçevesindedir" değerlendirmesini yaptı. El Sadr, Ankara'da Başbakan ile yaptığı görüşmenin ardından İstanbul'a geldi.