kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Mayıs 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Taksim 31 yıl sonra işçinin

01.05.2009
1978'de son kez izin verilen kutlamalardan tam 31 yıl sonra işçiler Taksim Meydanı'na çıktı. Valiliğin 'makul sayıyla' sadece anma izni verdiği 5 bin işçi gruplar halinde halaylar çekip, bayram yaşadı..
İstanbul'da haftalar öncesinden İstanbul Valiliği ile sendikalar arasında gerginlik yaşanmasına neden olan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde dün 'makul sayı' bulundu. DİSK ve KESK'in 'Taksim Meydanı'na çıkma' ısrarına İstanbul Valiliği, 'makul sayıyla anma töreni' izni vermişti. Dün kuş uçurtulmayan kentte, DİSK ve KESK, öncülüğünde işçiler, 31 yıl sonra Taksim Meydanı'na çıkarak '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

VEKİLLER DE KATILDI
DİSK ve KESK kortejleri, sabah saat 08.30 sıralarında sendika genel merkezlerinden çıkarak buluşma noktası olan Pangaltı'ya doğru yürüyüşe geçti. Polisin geniş güvenlik önlemleri altında kortejler saat 09.30 sıralarında Pangaltı'ya ulaştı. Girişin yasaklandığı 08.00'den önce alana girenlerle buluşan kortejin en önünde DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Türk Tabipleri Birliği Merkez Komitesi Başkanı Gençay Gürsoy, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bihlun Tamaylıgil, CHP İstanbul milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Sacit Yıldız, DTP milletvekilleri Sırrı Sakık ve Sabahat Tuncel, eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş, eski milletvekili Berhan Şimşek ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal ile CHP'li Gürsel Tekin yer aldı. TBMM İdare Amiri olan DTP Muş milletvekili Sırrı Sakık da korteje TBMM 016 kırmızı plakalı resmi makam aracıyla gelerek katıldı. TMMOB, TTB üyeleri ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinin de hazır bulunduğu korteje Mecidiyeköy, Şişli, Halaskargazi yönünden gelen bazı yasadışı gruplar, katılmak istedi. Ancak polisin engeliyle karşılaştı.

POLİS EŞLİĞİNDE YÜRÜYÜŞ
'1 Mayıs' yazan karanfillerden çelenkin önünde bulunduğu kortej, iki yanda Çevik Kuvvet ve sendikalıların el ele oluşturduğu zincir eşliğinde saat 10.30'da Taksim'e doğru yürümeye başladı. Bir polis helikopterinin de üzerinde sürekli tur attığı kortejin geçiş güzergâhındaki dükkânlar kepenk kapattı. İşçi gruplarının katılmasını isteyen sendika yetkilileri, bu nedenle sık sık yürüyüşü durdurdu. Kısa süren pazarlıklarla işçi grupları korteje dahil oldu. Sık sık, televizyon kanallarının canlı bağlantı yaptığı 'DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, "Sayı koymuyoruz, makul sayıda kalacağız" dedi. Yaklaşık 2.5 saatin sonunda ise sayıları yaklaşık 5 bine ulaşan işçiler, tam 31 yıl sonra Taksim Meydanı'na ulaştı. Taksim Cumhuriyet Anıtı önüne gelindiğinde ise bayram havası yaşandı. Bazı işçiler, koşarak Atatürk Anıtı üzerine çıkıp, ellerindeki bayrakları salladı "Yaşasın 1 Mayıs", " İşte 1 Mayıs İşte Taksim", "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız", Taksim şehitleri ölümsüzdür" sloganları atılırken, alkışlarla Taksim'e varış kutlandı. Davullar eşliğinde halay çekilip, şarkılar söylendi. 1 Mayıs marşı eşliğinde de "1977 şehitleri" için saygı duruşunda bulunuldu.

36 KİŞİYİ ANDILAR
1977'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenler anısına 1 Mayıs Anıtı'na karanfiller bırakıldı. Kazancı Yokuşu'nun girişine çekilen DİSK otobüsü üzerinden Süleyman Çelebi ve Sami Evren konuşma yaptı. "Bugün bu meydanda bulunan herkes kendisiyle övünmeli" diyen Çelebi, 1 Mayıs ile ilgili meydan tartışmasının ardından makul sayı tartışması yaşandığını belirterek, "Sayılar değil insanlar makul olmalı" dedi. Çelebi, katılımın daha fazla olacağını, ancak gaz bombaları kullanılarak işçilerin engellendiğini söyledi. Çelebi, "30 yıldır 1 Mayıs'ın tatil edilmesi mücadelesini, Taksim Meydanı'nın halka, emekçi sınıfına açılmasını istedik. Burada 100 binlerce arkadaşımızla buluşabilirdik. Her katılımcıya engel çıkarttılar, gaz attılar.Ama bütün bunlara rağmen Taksim'deyiz, 1 Mayıs alanındayız. Artık Türkiye bu yasakları kıracak" dedi. Şenlik havasındaki kutlama 13.35 sıralarında sona erdi. DİSK otobüsünden 1 Mayıs kutlamasının bittiğine ve grupların dağılmasına yönelik yapılan uyarılar üzerine halaylar çeken kalabalık, alanı boşalttı. Yaklaşık 1 saat süren kutlamanın ardından işçilerden bazıları Cumhuriyet Anıtı önünde hatıra fotoğrafı çektirdi bazıları da çimenlere uzanarak yorgunluk attı.