kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Anadolu Kızı' tartışması

Hülya KARABAĞLI/ ANKARA
Giriş Saati : 29.04.2009 16:01
Güncelleme : 29.04.2009 22:48
Yeni Haber
Heykel tartışmasına hukukçu ve siyasetçi ve sanatçılar katıldı Kadir İnanır: Kadın artık Anayasa Mahkemesi'nin önünde de var. Bu iyi bir şey Prof. Ergun Özbudun: Adalet milli olmaz. Heykel değiştirilmeli..
Anayasa Mahkemesi'nin önündeki şalvarlı, gözü açık "Anadolu Kızı' heykeli siyaset ve hukuk adamları ile sanatçıları böldü.

Anayasa değişikliğinin mimarlarından Prof. Ergun Özbudun, SABAH'a, "Bunu yadırgadım. Kendimize özgü adalet anlayışı yaratılmak istenmiş. Adalet milli olmaz. Değiştirilmeli" dedi. Kezban Hatemi, "Kendinize göre, adalet heykeli yapamazsınız. Adalet evrenseldir. Asırların getirdiği simgeyi değiştiremezsiniz" dedi.


Anayasa Mahkemesi'nin önüne dikilen geleneksel kıyafetli 'Anadolu Kızı' heykeli ile ilgili tartışmalar sürüyor. Anayasa değişikliği çalışmalarında başı çeken Prof. Ergun Özbudun, "Adalet milli olmaz. Heykel değiştirilmeli" derken, sürpriz çıkış, sanatçı Kadir İnanır'dan geldi. İnanır, "Önemli olan Anayasa Mahkemesi'nin önüne bir kadın heykelinin konulması. Kadın artık, kağnıya koyulan sarı öküz değil yani" dedi. İnanır'a göre, adalet bir heykelle sınırlanamaz.

Özbudun, heykeli SABAH'a "yadırgadım" diye değerlendirdi ve "Adalet heykeli evrenseldir. Gözlerinin kapalı olması, tarafsızlığın simgesidir. Burada sanki kendimize özgü bir adalet anlayışı yaratılmak istenmiş. Mümkün olursa heykelin değiştirilmesini temenni ediyorum" dedi.
Hukukçu Kezban Hatemi de heykelin kaldırılmasından yana tavır koydu ve "Kendinize göre, adalet heykeli yapamazsınız. Adalet evrenseldir. Asırların getirdiği simgeyi değiştiremezsiniz" dedi.

'YOZGAT'TAN HEYKELTIRAŞ DA ÇIKAR'

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, "Adaletin biz kendisiyle ilgileniyoruz. Heykeli ile değil" dedi. Seçim bölgesinin ozanlarıyla ünlü olduğuna dikkat çeken Ekici, " Heykeltıraş da çıkar" dedi. Siyasi dokundurmalar yapan Ekici, "Gözü kapalı adalet temsil edecek heykel yerine gözü kapalı adalet hükmedecek yargıç arıyoruz. Dolayısıyla, Türkiye kamuoyu için zarftan ziyade mazruf önemlidir" görüşünü bildirdi.

TOSKAY: ADALETİN MİLLİ BOYUTU DA VARDIR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, "Adaletin bazı kuralları evrenseldir. Milli ve yerli boyutu da vardır. Evrenseldir diye böyle bir heykel yapılmayacak mı? " dedi.

İnanır: Kadının varlığını çıkarması anlamında güzel

Heykel tartışmasına sanatçı Kadir İnanır ilginç bir yorumla katıldı. İnanır, "Kadının varlığını ortaya çıkarması bir anlamda güzel. Aslolan mahkemenin evrensel hukuk değerlerini sağlıklı biçimde işletmesi. Mahkemenin adaletli kararlar vermesi" dedi.

"Sarı öküz değil yani"

"Bir anlamda da, kadın heykelle de olsa Anayasa Mahkemesi'nin önünde var demektir. Kağnıya koyulan sarı öküz değil yani" diyen İnanır şöyle dedi: " Ben, kentlerin ortasında heykellerin çoğalmasından yanayım. Sanatsal açıdan heykellerin çoğalmasını isterim. Bebek'te Orhan Veli'nin bir heykeli var; öyle yere koymuşlar ki görmek mümkün değil."