kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

'Borsaları anti-kriz timi yükseltiyor bu komedi mayıs ayında bitecek'

KERİM KARAKAYA
26.04.2009
Ekinciler Menkul Değerler Stratejisti Baybars Sezen borsalarda son haftalardaki yükselişin arkasında ABD'de 1988'de kurulduğu düşünülen anti-kriz timinin olduğunu ileri sürdü. Sezen "Bu yükseliş komedisi Mayıs'ta bitecek" dedi..
Borsalar altı haftalık yükselişin ardından geçen haftayı yatay kapattı. 9 Mart rallisi hız keserken, ABD'de kritik bilanço döneminde korkulan olmadı. Dünya borsaları haftalık bazda büyük kayıplar vermeden yoluna devam etti. Finansal piyasalarda en kötünün geride kaldığını düşünenlerin sayısı borsalardaki son ralli sonrasında artık daha fazla. Sesleri daha az duyulur hale gelse de, yükselişi gerçekçi bulmayanlar "Kötü günler henüz bitmedi" diyor. Baybars Sezen de onlardan biri...
Baybars Sezen, 15 yıllık deneyime sahip bir borsacı. Kariyerinin büyük bölümünü, doğup büyüdüğü Paris'te geçirdi. ABD piyasaları üzerine uzmanlaştı.
Dünyanın en önemli finans kuruluşlarında çalıştıktan sonra Türkiye'ye döndü. Ekinciler Menkul'ün stratejisti olarak kariyerine devam eden Sezen, borsalardaki son yükselişi yıllardır varlığı tartışılan bir oluşuma bağlıyor: Anti-kriz timi veya finans uzmanlarına göre PPT (Plunge Protection Team)...
- Nedir bu PPT? 19 Ekim 1987'de ABD borsaları tarinin en kötü günlerden birini yaşadı. Daha sonraları "Kara Pazartesi" olarak anılacak günde Dow Jones endeksi, pek de elle tutulur sebepler olmadan yüzde 22 düştü. ABD'li yetkililer büyük çöküşün ardından piyasalarda bir takım yeni düzenlemelere gitti. İddiaya göre o düzenlemelerden biri, kamuoyuna hiç açıklanmadı.
Buna göre, ABD Hazine Bakanlığı ve Merkez Bankası, seçilmiş birkaç yatırım bankası aracılığıyla piyasalarda büyük çöküşlerin olmasını engellemek için hisse senetleri piyasasına müdahale edecekti. Konuyu ilk kaleme alan 1997'de Washington Post gazetesinden Brett Fromson oldu. Resmi olarak doğrulanmasa da ABD piyasaları ile ilgilenen uzmanların çoğunluğunun geçen zamanda bu oluşumdan kuşkusu kalmadı.
- Mayıs'ta piyasaların ciddi sıkıntılar yaşayacağını düşünüyorsunuz, neden? ABD borsaları her yıl Mayıs'ta satıcılı olur. "Sat ve git" felsefesi vardır. Bence yine aynısı olacak.
Ayrıca, bankaların geleceğe yönelik beklentileri iyi değil. Açıkladıkları son kar rakamlarının hepsi aslında aldatmaca. Ticari emlak ve kredi kartlarından kaynaklanan yeni sorunlar yaşayacaklar. Gerçek görülecek ve bu komedi bitecek.
- Nasıl bir komedi oynanıyor, biraz açar mısınız? Piyasalarda komedinin başlangıcı Citigroup'un "Yılın ilk aylarında ciddi kâr elde ettik" demesiyle başladı.
Dow Jones endeksini 6 bin 500'den 8 bine kadar çıkaracak komedi böylece başlamış oldu. Ardından ABD'nin en önemli bankaları, Hazine Bakanı Timothy Geithner ve Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke el ele verip herşeyi iyi göstermeye çalıştılar. Stres testi gibi bir saçmalığı gündeme getirdiler. Ama bunu artık daha fazla sürdüremezler. PPT'nin oyunu bitecek.
- Borsalardaki satışın boyutu ne kadar olur? Dow Jones endeksinin ilk etap 7 bin 400, ardından 6 bin 800 seviyesine geri çekilmesini bekliyorum.