kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bostancı'da çatışma

AA
Giriş Saati : 27.04.2009 07:29
Güncelleme : 27.04.2009 22:19
Yeni Haber
Bostancı'da sabah saat 05.30 sıralarında başlayan çatışma 11:00'da sona erdi. Çatışmalarda 1 emniyet amiri, 1 vatandaş hayatını kaybetti, 6 polis bir gazeteci de yaralandı...
İstanbul'da güvenlik güçlerinin yaklaşık 60'a yakın noktaya düzenlediği operasyonlardan biri olan Bostancı'daki hücre evde çıkan silahlı çatışmada, bir emniyet amiri şehit oldu, bir vatandaş da hayatını kaybetti. 7 polis memuru ile bir haber televizyonu kameramanının da yaralandığı operasyonda, terörist ölü ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, ilde aşırı sol, bölücü ve radikal örgütlere yönelik olarak 60'ın üzerinde noktaya operasyon düzenlendi. Operasyonlar çerçevesinde, Bostancı Emanet Sokak'ta bulunan bir hücre evinde bulunan bir terörist ile polis arasında, saat 05.30 sıralarında çatışma çıktı.

"NTV kameramanı vuruldu" haberi için tıklayınız

Yasa dışı bir örgütün üst düzey sorumlularından birisi olduğu belirtilen teröristin bulunduğu apartmanın birinci katındaki hücre evi çevresinde polis tarafından geniş güvenlik önlemi alındı. Hücre evinden polise bomba atılması ve silahla ateş edilmesiyle süren çatışmada, emniyet amiri Semih Balaban şehit oldu. 7 polis de yaralandı.

Yaralı polis memurları İ.T. (45), A.K. (42), A.B. (34) ve M.G. (42) Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 2 polis memuru Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne, 1 polis de Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da olay yerine gelerek operasyonu yönettiği çalışmada, operasyon düzenlenen apartmanın 1. katında, saat 10.00 sıralarında yoğun bir duman oluştu. Dumanın kısa sürede tüm binayı sardığı, biber gazı kokusunun çevreye yayıldığı hissedildi.

Bu arada, polisin operasyon düzenlediği evden, olayı görüntülemeye çalışan basın mensuplarına da ateş açıldı. NTV kameramanı İlhan Kandaz ile Mazlum Şeker adlı vatandaş başından yaralandı. Mazlum Şeker, kurtarılamayarak, hayatını kaybetti.



Bostancı Emanet Sokak'taki operasyon, saat 11.15 sıralarında hücre evindeki teröristin ölü ele geçirilmesiyle tamamlandı. Operasyonun tamamlanmasının ardından hücre evinin bulunduğu binanın birinci katında bir patlama meydana geldi. İlk bilgilere göre patlamanın, polisin dairedeki bubi tuzağını etkisiz hale getirmek için kontrollü olarak yaptığı işlem sırasında gerçekleştiği sanılıyor.

İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY'IN AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Beşir Atalay da operasyonlarla ilgili incelemelerde bulunmak amacıyla Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'la birlikte İstanbul'a geldi.

Atalay, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
''Üzüntülüyüz, bir polisimizi, emniyet amirimizi şehit verdik. Ona Allah'tan rahmet diliyorum. Bir de vatandaşımızı yine burada kaybetmiş olduk. İkisine de Allah'tan rahmet diliyorum. Emniyet amirimiz Semih Balaban, eşi de polis, 2 çocuklu. Mazlum Şeker isimli vatandaşımız da çok uzakta olmasına rağmen, emniyet çemberinin dışında olmasına rağmen, terörist tarafından atılan bir kurşunla hayatını kaybetti.''

Önümüzdeki günlerde sansasyonel eylemler yapacakları yönünde bilgiler bulunan terör örgütünün izlendiğini ve bu konuda çalışmalar bulunduğunu dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

40'A YAKIN GÖZALTI VAR

''Bu gece yapılan operasyon, yaklaşık 60 hedefi olan, ev, iş yerini kapsayan, ciddi bir operasyondur. İstanbul'da yapılan, çeşitli terör örgütlerine yönelik bir operasyondur. Bu operasyon çerçevesinde, bu gece 40'a yakın şahıs gözaltına alınmıştır. Bunlar aşırı sol ve bölücü terör örgütleriyle bağlantılı kişiler ve hedeflerdir. Birisi de bu. Burası da tespit edilen hücre evlerinden birisi. Ve buradaki kişi, kimliği biliniyor. 'Devrimci Karargah' diye bilinen, hem solla, hem bölücü terör örgütüyle irtibatlı bir organizasyonun lider kadrolarından birisidir. Şu anda bu evde ölü olarak yakalanan kişi.''

Bakan Atalay, söz konusu şahsın ismi ve kimliğinin olay öncesinde de emniyet güçlerince bilindiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Hatırlanırsa daha önce bu örgüt, İstanbul'da partimizin (AK Parti) İl Başkanlığına bomba göndermişlerdi ve orada yine bir terör olayı meydana getirmişlerdi. Onlardan birisi daha sonra yakalanmıştı. Bu kişi de orayla bağlantılı ama 'onun 3 üst yöneticisinden biri' diye de ifade edebiliriz. Tabii gözaltılarla birlikte yapılan operasyonlarda çok sayıda, malzeme ele geçirildi. Patlayıcı, C-4, silah, patlatma için hazırlanmış bomba düzenekleri, buna benzer unsurlar ele geçirildi...''

TERÖRİSTİN SONU

Güvenlik güçlerine olay yerine intikal ettiklerinde hem silah, hem de bombayla karşılık verildiğini anlatan Atalay, 7 polisin yaralandığını, ancak durumlarının hafif olduğunu bildirdi.

Operasyonun tamamlandığını belirten Atalay, operasyonun düzenlendiği daire ile apartmanın dikkatli şekilde arandığını ve içeride çok sayıda malzeme bulunduğunu kaydetti.

Atalay, üzüntülerinin, bir emniyet müdürünün hayatını kaybetmesi olduğunu vurgulayarak, ''O uzaktaki vatandaşımıza, kendisine de ısrar edilmiş. Güvenlik çemberinin dışında o vatandaşımız... Bir basın mensubunun, bir televizyonumuzun muhabirinin yanında ve arka pencereden rastgele yapılan ateşle yaralanmış. Ve maalesef o basın mensubumuz da yaralı. Yaralılarımıza da geçmiş olsun diyorum. Hepimize geçmiş olsun'' dedi.

Operasyonda ölü ele geçirilen teröristin adının Orhan Yılmazkaya olduğunu açıklayan Atalay, sabah saatlerinde başlayan ve özellikle ''Devrimci Karargah ve unsurlarına yönelik'' yapılan operasyonlarda söz konusu hedeflerde çok sayıda patlayıcı, patlayıcı düzeneği ve silah ele geçirildiğini sözlerine ekledi.

TERÖRİSTLERİN TELSİZ KONUŞMALARIYLA İLGİLİ VİDEO


VATAN GAZETESİ'NİN İNTERNET YAYIN MÜDÜRÜ GÖZALTINDA

İstanbul'daki Devrimci Karargah operasyonunda Vatan Gazetesi'nin internet sitesi www.gazetevatan.com'un yayın müdürü Aylin D.'nin gözaltına alındığı belirtildi.

İstanbul'daki yaklaşık 60 ayrı adrese baskınlar yapılarak yaklaşık 40 kişinin gözaltına alınmasıyla sona eren operasyonlar kapsamında gazetevatan.com'un yayın yönetmenin de gözaltına alındığı ortaya çıktı.

Gazete çalışanlarının da doğruladığı olay nedeniyle şaşkınlık yaşandığı belirtildi. Aylin D.'nin hangi gerekçeyle gözaltına alındığı konusunda kesin bilgiler bulunmazken, bazı telefon ve yüz yüze görüşmeleri nedeniyle soruşturma kapsamında gözaltına alınmış olabileceği belirtildi.

Bu arada Bostancı'daki çatışmada öldürülen Orhan Yılmazkaya'nın Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olduğu ortaya çıktı.

Yılmazkaya'nın 2006 yılı başında ailesine Latin Amerika ülkelerine gideceğini söyleyerek ortadan kaybolduğu belirtildi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN ŞEHİT EŞİNE BAŞSAĞLIĞI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da şehit emniyet amiri Semih Balaban'ın eşi Filiz Balaban'ı telefonla arayarak, başsağlığı dileklerini iletti.
Alınan bilgiye göre Erdoğan, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı'nı ziyareti sırasında Filiz Balaban'ı telefonla arayarak, ''Çok büyük üzüntü içindeyiz. Çocuklarınıza ve ailenize başsağlığı diliyorum. Yapabileceğimiz ne varsa lütfen bize iletin'' dedi.



YAYIN YASAĞI

Öte yandan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) de Başbakanlık yazısı ile Bostancı'daki çatışmayla ilgili yayın yasağı kararı alındığını açıkladı.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, ''Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na gönderilen 27.04.2009 tarihli ve 00897 sayılı Başbakanlık yazısı ile 27 Nisan 2009 Pazartesi günü (bugün) İstanbul-Bostancı'da meydana gelen çatışmayla ilgili yayın yasağı kararı alındığı ilgililere önemle duyurulur'' denildi.

RTÜK daha sonra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek imzasıyla gönderilen yeni bir yazıyla, İstanbul'daki operasyonlara ilişkin yayınların, olayla ilgili görüntü verilmemesi kaydıyla serbest bırakıldığını bildirdi.