kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Piyasalarda domuz gribi endişesi

Giriş Saati : 27.04.2009 08:57
Güncelleme : 27.04.2009 17:23
Yeni Haber
Domuz gribi endişeleriyle yurtdışı piyasaların kaybına Türkiye piyasaları da ayak uydurdu...
Domuz gribi salgını endişesiyle yurtdışı piyasalar kayıplı bir gün yaşıyor. Bu durum Türkiye piyasalarını da etkiledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) işlem gören hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 0,42 oranında değer kaybetti.

İMKB Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 83,87 puan artarak 29.552,26 puandan kapandı.

Hisse senetlerinin ikinci seanstaki ortalama değer artışı yüzde 0,28 oldu.
İlk seanstaki 207,16 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 123,29 puan geriledi.

Hisse senetleri günlük ortalama yüzde 0,42 değer kaybetti.

İstanbul serbest piyasada kapanış saatlerinde doların satış fiyatı 1,6270 lira, euro'nun satış fiyatı 2,1320 lira oldu.

Piyasanın kapanışı itibariyle Kapalıçarşı'da 1,6230 liradan alınan dolar 1,6270 liradan, 2,1260 liradan alınan avro ise 2,1320 liradan satılıyor.

Serbest piyasada önceki kapanışta 1,6100 lira olan dolar güne 1,6180 liradan, 2,1350 lira olan avro güne 2,1280 liradan başlamıştı.

SALGIN ENDİŞESİ

Meksika sağlık bakanı ülkede domuz gribi sebebiyle 103 kişinin öldüğünü açıklarken, ABD ve Kanada'da görülen yeni grip vakaları dünya çapında bir salgın endişelerini güçlendiriyor.

Analistler, salgın hakkında piyasanın şu ana kadar sınırlı tepki verdiğini, ancak global ekonominin derin resesyondan toparlandığı yönündeki işaretlerin yeni oluşmaya başladığı bir dönemde ekonominin grip salgınından ne kadar etkileneceğinin endişeyle izlendiğini belirttiler.

BORSALARDA DOMUZ GRİBİ KAYBI

Uluslararası borsalar, yatırımcıların domuz gribinin küresel bir salgına dönüşebileceği ve küresel ekonomik düzelmeyi olumsuz etkileyeceği endişeleri yüzünden geriledi.

CMS Markets'den borsacı Matt Buckland, ''Hafta sonundaki ölümcül grip salgınıyla ilgili haberler finansal piyasaları sallıyor'' dedi.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi şu sıralar yüzde 0,7, Almanya'da DAX yüzde 1,11, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde yüzde 1,24 düştü.
Asya'da ise Hong Kong borsası yüzde 2,7 ve Şanghay'da yüzde 1,8 değer kaybederken, New York Borsası'nın da düşüşle açılması bekleniyor.
Domuz gribi yüzünden ilaç şirketlerinin hisseleri değer kazanırken, havayolu şirketleri ile turizm şirketlerinin hisseleri ise düştü.

Tamiflu ilacını üreten İsveçli Roche'un hisseleri Avrupa'da yüzde 4, yine aynı ilacı üreten Japon Chugai Pharmaceutical şirketinin hisseleri de Tokyo'da yüzde 14,3 değer kazandı. Relenza ilacını üreten, dünyanın ikinci büyük ilaç şirketi İngiliz GlaxoSmithKline'ın hisseleri Avrupa'da yüzde 3, aynı ilacı üreten Avustralyalı Biota şirketinin hisseleri de Sydney'de yüzde 82 yükseldi.

Ayrıca koruyucu cihaz üreticisi Sperian Protection şirketinin hisseleri yüzde 15,6 ve dünyanın en büyük balık üreticisi Marine Harvest Group'un hisseleri, daha önce kuş gribi ve deli dana hastalığında olduğu gibi somon balığının fiyatının domuz gribi nedeniyle artacağı beklentisiyle yüzde 9'dan fazla arttı.

Ancak domuz gribi uluslararası havayolu şirketleri ile turizm şirketlerinin hisselerini olumsuz etkiledi.

Hong Kong havayolu şirketi Cathay Pacific'in hisseleri yüzde 8, Avustralya'nın Qantas Airways şirketinin hisseleri yüzde 4, İngiliz British Airways, Air France-KLM ve Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın hisseleri de yüzde 7,3 ve yüzde 10 arasında düştü.

İngiliz gemi seyahati şirketi Carnival'ın hisseleri yüzde 6,9 ve Fransız otel işletmesi Accor'un hisseleri yüzde 6,3, seyahat şirketleri Thomas Cook Group, TUI Travel ve TUI AG'nin hisseleri de yüzde 4'ten fazla değer kaybetti.

Küresel havayolu yolcu trafiğinin beşte birini ve küresel havayolu kargo trafiğinin üçte birini temsil eden Kuala Lumpur merkezli Asya Pasifik Havayolları Derneğinin (AAPA) Genel Müdürü Andrew Herdman, ''Biz şu anda sektörün gerilediği bir dönemin ortasındayız ve bu kesinlikle iyi olmadı. Ancak bu potansiyel kamu sağlığı için acil bur durum ve bu öncelikli olmalı'' dedi.