kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Salgın kontrolden çıkmak üzere!

AJANSLAR
Giriş Saati : 27.04.2009 07:36
Güncelleme : 27.04.2009 23:16
Yeni Haber
Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, ülkede domuz gribi yüzünden öldüğü sanılan kişilerin sayısının 103'e çıktığını açıkladı. ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Salgın kontrolden çıkmak üzere!
Cordova, televizyonda yayınlanan açıklamasında, dün 81 olan ölü sayısının 103'e çıktığını söyledi. Meksika'da domuz gribi olduğu sanılan bir virüsün yol açtığı ağır zatürreden ölen 81 kişiden 20'sinin domuz gribinden öldüğü doğrulanmıştı.

Meksikalı Bakan, yaklaşık 400 kişinin hastaneye kaldırıldığını da belirtti.

DOMUZ GRİBİNE KARŞI HAVAALANLARINA TERMOSENSÖRLER YERLEŞTİRİLDİ

ABD ve Meksika'yı kasıp kavuran domuz gribinin ülkesinde de yayılmasından endişe eden Tayland, bu ülkelerden gelen yolcuları kontrol edebilmek için havaalanlarına vücut sıcaklığı tarayıcıları kurdu. Bu ülkelerden gelen yolcular pasaport işlemleri sırasında bu tarayıcılardan geçerek ülkeye giriş yapabilecekler.

Tayland bir başka tedbir olarak ABD ve Meksika menşeli domuz eti ve domuz ürünleri ithalatını geçici olarak durdurdu. Bu ürünlerin ticaret hacminin düşük olması sebebiyle ticarete bir etkisinin olması beklenmiyor.

Bu arada Talyand'ın Chulalongkorn Üniversitesi'nde görevli domuz gribi uzmanı veteriner Rungroj Thanawongnuwej, bu salgının ülkelerinde henüz görülmediğini belirtti.

İNGİLTERE'DE İLK KEZ 2 VAKA BELİRLENDİ

İngiltere'de, ilk kez 2 domuz gribi vakası belirlendiği bildirildi.

İskoçya Sağlık Bakanlığı, domuz gribine yakalandığı doğrulanan 2 kişinin, Glasgow kenti yakınındaki Airdrie'deki hastanede karantina altında tedaviye alındıklarını kaydetti.

İskoçya Sağlık Bakanı Nicola Sturgeon, kuşkulu 2 vakanın, yapılan tetkikler sonucu domuz gribi olduğunun doğrulandığını belirterek, 2 hastanın da hastanede iyileşmeye başladıklarını açıklamaktan memmun olduğunu söyledi.

ABD'DE ÖLÜMLER BEKLENİYOR

ABD'de sağlık yetkilileri, Meksika'da can alan domuz gribi virüsünden ölümlerin ABD'de de beklendiğini bildirdi.

Amerikan Sağlık Birimi Müdürü Richard Besser, ABC kanalına yaptığı açıklamada, ABD'de daha ciddi domuz gribi vakaları ve hatta ölümlere hazırlıklı olunması gerektiği uyarısında bulundu.

Bu arada Avrupa kıtasında Danimarka ve İsveç'te domuz gribi virüsü kaptığı sanılan 10 kişinin müşahede altında tutulduğu bildirildi.

Bu ülkelerdeki hastane kaynakları ve sağlık yetkilileri, İsveç'te bazıları kısa süre önce Meksika'ya gitmiş 5 kişinin müşahede altında tutulduğunu, Danimarka'da da ABD ve Meksika'dan dönen 3 kadınla bir erkeğin durumunun izlendiğini belirtti.

Aynı kaynaklar, Danimarka'nın kuzeyindeki Aalborg'da yaşlı bir adamın da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

Öte yandan İsviçre'de de Meksika'dan dönen 5 kişinin domuz gribi virüsü kaptığından şüphelenildiği açıklandı.

İsviçre Kamu Sağlığı Federal Bürosu sözcüsü Jean-Louis Zürcher, çağrılar üzerine doktorlarına başvuran bu kişilerde domuz gribi semptomları görüldüğünü bildirdi.

AVRUPA'DA İNSANDA İLK DOMUZ GRİBİ VAKASI İSPANYA'DA

Avrupa'da insanda ilk domuz gribi vakasının tespit edildiği İspanya'da söz konusu hastanın, Meksika'dan dönen 23 yaşındaki bir İspanyol olduğu belirtildi.

Albacete kentinin Almansa ilçesindeki hastanede gözetim altında tutulan ve yapılan testlerde sonucu pozitif çıkan 23 yaşındaki erkek hastanın, öğrenim için bulunduğu Meksika'dan 22 Nisanda döndüğü kaydedildi.

Hastanın tedaviye olumlu cevap verdiği, her şeyin kontrol altında olduğu ve hayati riskin bulunmadığı açıklandı.

İSPANYA'DA 8 KİŞİ HASTANEDE

İspanya'da 8, Avustralya'da 2, Brezilya'da bir kişinin domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

İspanya'nın Katalonya bölgesi sağlık yetkililerinden Marina Geli, Katalonya'da yaşayan 21 ve 24 yaşlarındaki 2 kadın ile 22 yaşındaki bir erkeğin domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Geli, yakın zamanda Meksika'da bulunduğunu belirttiği hastaların gözlem altına alındığını ve durumlarının iyiye gittiğini bildirdi.

İspanyol sağlık yetkilileri, kuzeydeki Bilbao, güneydoğudaki Almansa, doğudaki Valencia, kuzeydeki Teruel ve güneydeki Algeciras kentlerinde de toplam 5 kişinin domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırıldığını söylediler.

Yetkililer, tetkik sonuçlarının 48 saat içinde açıklanabileceğini belirtti.

İSPANYA'DAN MEKSİKA'YA SEYAHAT UYARISI

İspanya Dışişleri Bakanlığı, domuz gribinden dolayı gerekli olmadıkça Meksika'ya gidilmemesi tavsiyesinde bulundu.

İspanya Dışişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamalarda, "profesyonel veya çok önemli bir sebep dışında" Meksika ve ABD'nin California ve Texas eyaletlerine seyahat edilmemesi gerektiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı ayrıca, Meksika'dan İspanya'ya gelen kişilere, ateşlenmeleri veya solunum güçlüğü çekmeleri halinde hemen sağlık merkezlerine gitmeleri gerektiği uyarısını yaptı.

İspanya'da çoğu Katalonya bölgesinde olan 10 kişinin, domuz gribi şüphesiyle hastanede gözetim altında tutulduğu da bildirildi.

Portekiz de vatandaşlarını domuz gribinden korumak için önlemler alıyor. Meksika'da bulunan 200 kadar Portekizli turistin bugün Lizbon'a getirileceği açıklanırken, olası bir domuz gribi vakasına karşı Lizbon'daki 4 hastanenin alarma geçirildiği belirtildi.

YUNANİSTAN'DA DOMUZ GRİBİ ALARMI

Meksika ve ABD'de görülen domuz gribi nedeniyle Yunanistan'ın alarm durumuna geçtiği bildirildi.

Yunan basını, ülkede domuz gribi vakasına rastlanmadığını, ancak yetkili makamların gerekli tüm önlemleri aldığını duyurdu.

Hastalıkla mücadelede gerekli olan, daha önce de kuş gribi salgını sırasında kullanıldığı belirtilen ilaçların yeterli miktarda bulunduğu belirtilen haberlerde, bugünden itibaren ülke havaalanlarında hastalığın görüldüğü ülkelere gidecek yolculara bilgilendirici broşürler dağıtılmaya başlanacağı kaydedildi.

Halkın konuya ilişkin bilgi almak veya şüpheli bir vakayı bildirmesi için özel telefon hattının da hizmete açıldığı açıklandı.

Grip Salgını Olağanüstü Komitesi Başkanı Panos Efstathiu yaptığı açıklamada, domuz gribinin görüldüğü ülkelere yolculuk yapacak kişilere, kapalı mekanlardan ve domuz çiftliklerinin bulunduğu bölgelerden uzak kalmalarının, alkol bazlı temizleyicilerle sık sık ellerini yıkamalarının tavsiye edildiğini kaydetti.

AVUSTRALYA

Avustralyalı yetkililer, Meksika'dan dönen 2 kişide domuz gribi belirtileri görüldüğünü ve bu kişilerin hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Queensland Eyaleti Başbakanı Anna Bligh, basına yaptığı açıklamada, dün gece hastaneye kaldırılan bu kişilerin test sonuçlarını beklediklerini söyledi.

Şu an için bu kişilerin domuz gribi hastalığına yakalandığını düşünmediklerini belirten Bligh, ''Bunun ciddi bir hastalık olduğu kesin, bunu ciddiye alıyoruz'' dedi.

BREZİLYA

Brezilya'da da Meksika'dan gelen 24 yaşındaki bir adam, kendisinde domuz gribi belirtileri görülmesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

Sao Paolo'daki Emilio Ribas Bulaşıcı Hastalıklar Hastanesi doktorlarından Edenilson Calore, 16 Nisan'da Meksika'dan gelen bu kişinin muayenesinde öksürdüğünün ve sırtında ağrı olduğunun, ancak ateşinin yüksek olmadığının belirlendiğini söyledi.

Bu nedenle bu kişinin domuz gribine yakalandığını sanmadıklarını belirten yetkililer, bu kişinin tedbiren hastaneye kaldırıldığını kaydetti.

DSÖ, BUGÜN TOPLANIYOR

Domuz gribi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) olağanüstü uzmanlar komitesi toplantısının bugün yapılacağı, toplantıda bu hastalığın uluslararası alanda hangi evrede bulunduğunun ele alınacağı bildirildi.

DSÖ sözcüsü, daha önce yarın için planlanan toplantının bugün 16.00'da (TSİ 17.00) yapılacağını açıkladı. Komitenin Meksika, ABD, Kanada ve İspanya'da görülen domuz gribi vakalarıyla ilgili gelişmelerin ışığında toplanacağı kaydedildi. Toplantının ardından bu akşam medya için de bir telekonferans düzenleneceği ifade edildi.

Domuz gribi, DSÖ'nün 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında şu anda 3. evrede bulunuyor. Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Dünya Sağlık Örgütü pandemi alarm düzeyinde 3 evre, "İnsanlarda yeni influenza virüs alt-tipi ile enfeksiyon(lar) olmakla birlikte, insandan insana yayılımın olmadığı veya ancak yakın temasa bağlı nadir yayılım vakalarının söz konusu" olduğu durum olarak açıklanıyor.

Hastalığının insandan insana bulaşma derecelerinin ele alındığı 4. ve 5 evreden sonra gelen 6. evre "Pandemi dönemi" olarak nitelendiriliyor ve bu aşamada hastalığın "genel toplumda arttığı ve devam eden bir bulaşma olduğu" belirtiliyor.

İTALYA'DA BİR KADIN, DOMUZ GRİBİ KUŞKUSUYLA TEDAVİYE ALINDI

İtalya'da bir kadın domuz gribi kuşkusuyla Venedik'te hastaneye kaldırıldı. Venedik Hastanesi bulaşıcı hastalıklar bölümünde karantina altında tedavi gören hastanın sağlık durumunun iyi olduğu ve hayati tehlikenin söz konusu olmadığı bildirildi.

Edinilen bilgilere göre 31 yaşındaki İtalyan vatandaşı, Kaliforniya'daki San Diego'dan yeni döndüğünü belirterek dün akşam yüksek ateş şikayetiyle acil servise başvurdu. İtalyan yetkililer de bunun üzerine hastaneye kaldırdıkları kadını, domuz gribi ihtimalini göz önüne alarak karantinaya aldılar.

San Diego'da domuz gribi vakalarına rastlanmış olmasından hareketle ihtiyatlı davranmayı yeğleyen hastane yetkilileri, A-H1N1 virüsünün bulunup bulunmadığını saptama amacıyla kadından alınan kan örneğinin incelenmekte olduğunu kaydettiler.

PEKİN'DE ALARM DURUMU

Domuz gribi nedeniyle Çin'in başkenti Pekin'de alarm durumuna geçildi. Resmi Şinhua haber ajansı, bir sağlık yetkilisinin sözlerine dayanarak, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) domuz gribinin yayılma olasılığı uyarısı üzerine başkentte grip vakalarının dikkatle izleneceğini duyurdu.

Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdürü Deng Ying, şehirdeki 125 sağlık ünitesinin ateşli vakaları izleyeceğini belirtti. Doktorlardan grip belirtisi gösteren hastalara kısa süre önce Meksika veya ABD'ye gidip gitmediklerinin veya domuzlarla temasta bulunup bulunmadıklarını sormalarının istendiğini söyleyen Çinli yetkili, ilaç ve tıbbi teçhizat stokunun artırılacağını ve sağlık personelinin domuz gribini teşhis ve tedavi etme konusunda eğitileceğini ifade etti.

Söz konusu merkez tarafından her ne kadar yeni ve bulaşıcı olsa da hastalığın önlenebilir ve kontrol edilebilir olduğu bildirilerek, halktan telaşa kapılmamaları istendi.

Çin Sağlık Bakanlığı tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada, domuz gribinin aşısı bulunmadığına işaret edilerek, vatandaşlar dikkatli olmaları konusunda uyarılmıştı. Karantina İdaresi de aynı gün acil bir duyuru yayımlayarak, domuz gribinin ortaya çıktığı bölgeden gelenlerde grip belirtisi görülmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna bildirilmesi istenmişti.

Öte yandan Çin Denetim ve Karantina Araştırma Enstitüsü Başkanı Li Huailin, dün yaptığı açıklamada, Çin'in domuz gribi virüsü testi yapma kabiliyetine ve teknolojisine sahip olduğunu belirtti.

HONG KONG'DA DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ GÖRÜLENLER GÖZALTINA ALINACAK

Dünyayı alarma geçiren domuz gribi nedeniyle Hong Kong yönetimi çok ciddi önlemler alıyor. Domuz gribi virüsü kaptığından şüphelenilen kişiler gözaltına alınabilecek.

Önlemlerin başında havaalanları ve diğer şehre giriş yerlerine ateş ölçücü ekranların yerleştirilmesi geliyor. Yolcuların ateşinin saptanması halinde bu kişilerin gözlem altına alınacağı ve gerekli işlemlerin uygulanacağı belirtildi.

Gözlem altına alınan kişinin hemen hastaneye gönderilip, virüs testine tabi tutulacağı, bu süre zarfında kişinin hastaneden çıkmasına müsaade edilmeyeceği ifade edildi. Söz konusu kuralların Hong Kong'a gelen tüm yolcu uçuşlarında duyurulacağı, özellikle Meksika ve ABD'den gelen yolcularda ani ateş çıkması halinde, bunu yetkililere bildirmelerinin istendiği dile getirildi.

SARS ve kuş gribinde olduğu gibi Hong Kong'da domuz gribi vakası görülmesi halinde, vakanın görüldüğü kişinin müşahede altına alınacağı ve bu kişiyle temas halinde olan kişilerin de izleneceği aktarıldı.

Hong Kong Gıda ve Sağlık Bakanı York Chow, acil müdahalenin kendileri için en önemli adım olacağını söyledi. Chow, "Hong Kong'da salgının yayılmasını önlemek için virüs ne kadar erken tespit edilirse o kadar müdehale şansı olur ve yayılması önlenir'' dedi.

Domuz gribi salgını nedeniyle şu ana kadar en az 103 kişi hayatını kaybetti.

"ASYA ÜLKELERİ DOMUZ GRİBİNE KARŞI DİĞER ÜLKELERE GÖRE DAHA HAZIRLIKLI"

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Asya ülkelerinin, Meksika ve ABD'de görülen domuz gribine karşı diğer ülkelere göre daha hazırlıklı olduğunu bildirdi.

DSÖ'nün Batı Pasifik bölgesi birimi sözcüsü Peter Cordingley, bugün yaptığı açıklamada, 2003'te Çin'de patlak veren ve 8 bin kişinin etkilendiği ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) salgını döneminde ciddi önlemler alan Asya'nın, diğer ülkelere göre daha hazırlıklı ve daha iyi durumda bulunduğunu belirtti. Sözcü, 2003'teki bu krizin "hastalığın kontrolü ve denetleme mekanizmaları açısından ders verdiğini" kaydetti.

SARS, 2002 ve 2003 yıllarında dünya genelinde 774 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

Sözcü Cordingley, bununla birlikte bölge ülkelerinin dikkatli olması gerektiğini, çünkü Meksika'da en az 20 kişinin ölümüne neden olan domuz gribinin evrim geçirebileceği ve "ciddi bir soruna" yol açabileceği uyarısında bulundu.

DSÖ dün de, domuz gribi virüsünün evrim geçirip çok daha tehlikeli hale gelebileceğini açıklamıştı.

AB SAĞLIK BAKANLARI OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

AB, Meksika'da 100'den fazla kişinin ölümüne neden olduğu belirtilen domuz gribine karşı alınacak önlemleri görüşmek için sağlık bakanlarını mümkün olan en kısa zamanda olağanüstü toplantıya çağırdı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, domuz gribi salgınını Dünya Sağlık Örgütü ve üye ülkelerle koordinasyon içinde yakından izlediklerini kaydederek, uzmanların önerisi doğrultusunda somut önlemler alacaklarını bildirdi.

Lüksemburg'daki AB dışişleri bakanları toplantısına katılan AB Komisyonunun sağlıktan sorumlu üyesi Androulla Vassiliou'nun da domuz gribi salgınıyla ilgili detaylı açıklama yapacağı belirtildi.

SIRBİSTAN, AMERİKA KITASI ÜLKELERİNDEN DOMUZ ALIMINI DURDURDU

Sırbistan'ın, Meksika ve ABD'de görülen domuz gribi yüzünden Amerika kıtası ülkelerinden canlı domuz ve domuz eti alımını durdurduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Amerika kıtasından Sırbistan'a uzun süredir canlı hayvan ve hayvan ürünleri alınmadığının tespit edildiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, her ihtimale karşı, tedbir olarak bu kıtadan canlı domuz ve domuz eti ithalatına yasak getirildiğini söylediler.

Sırbistan'ın, diğer ülkelerden ithal edilen canlı hayvan ve et ürünlerini de sıkı şekilde kontrolden geçirmeye başladığı kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı ayrıca, Meksika ve ABD'deki Sırbistan yurttaşlarına bulundukları ülkelerdeki yetkili kurumların talimatları yönünde hareket etme çağrısı yaptı.