kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Enerjinin güvenle nakli için uluslararası işbirliği şart'

26.04.2009
Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov, enerji güvenliği için uluslararası hukuk mekanizması gerektiğini, uluslararası işbirliği ve dayanışmaya ihtiyaç bulunduğunu söyledi..
Küresel enerjinin kalbi Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta attı. 'Enerjinin Güvenli ve İstikrarlı Nakli ve Onun İstikrarlı Kalkınmaya ve Uluslararası İşbirliğine Sağladığı Katkı' konulu uluslararası enerji konferansı küresel enerji arenasına dönüştü. 23-25 Nisan tarihleri arasında düzenlenen 58 ülkeden resmi heyetin yanı sıra uluslararası kuruluşların temsilcileri, enerji sektörü temsilcileri, enerji uzmanlarının katıldığı konferans, enerji işbirliğinin gerçekleştirilmesine yeni yaklaşımların oluşturulmasına da olanak sağladı.

"BM'YE TEKLİF SUNDUK"
Konferansın açılışını yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, enerji güvenliği için uluslararası hukuk mekanizması gerektiğini, bunun için de uluslararası işbirliği ve dayanışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Geçen yıl Birleşmiş Milletler'e enerji güvenliğiyle ilgili bir teklif sunduklarını hatırlatan Türkmen lider bunu bütün dünyanın kalkınmasına yararlı olacağı düşüncesiyle hazırladıklarını kaydetti.

GÜNCEL KONULAR ELE ALINDI
Enerji uzmanları ve uluslararası kuruluşların temsilcilerinin enerji kaynaklarının transit geçiş güvenliği konusu başta olmak üzere birçok güncel enerji meselelerini masaya yatırdığı konferansta Türkiye'yi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler temsil etti.
Konferansa Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Bağımsız Devletler Topluluğu, Şangay İşbirliği Örgütü, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Chevron, OMV, Honeywell gibi kuruluşların profesyonel temsilcileriyle, Pakistan, Libya, Mısır, Kazakistan, Özbekistan, Estonya, Rusya, Macaristan, Gürcistan, Makedonya, Ermenistan, Ürdün, Suriye, Irak, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Çek Cumhuriyeti, Beyaz Rusya, Moğolistan'dan Başbakan ve bakan düzeyinde katılım oldu.