kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Mevduata güvence gelseydi krediler bu kadar azalmazdı'

KERİM KARAKAYA
26.04.2009
Albaraka Türk Genel Müdürü Büyükdeniz, krizin başında bankaların mevduatlarına güvence getirilmesi gerektiğini savunarak, "Kamu bankalarının zımnen güvencesi vardı, özel bankalara haksızlık oldu" dedi..
Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, hükümetin küresel krizin güven bunalımı yarattığı dönemde bankaların mevduatlarına tam güvence getirmeyerek özel bankalara haksızlık ettiğini ileri sürdü. "Eğer mevduata belli bir süreliğine tam güvence getirilseydi, bankaların kredi iştahı da bu kadar azalmazdı" diyen Büyükdeniz sözlerini şöyle sürdürdü: "Kamu bankalarının zaten zımnen güvencesi vardı. Bu, o dönemde özel bankalara haksızlık oldu.
Mevduata tam güvence getirilmesi durumunda, sanki sistemde bir sorun varmış algısı yaratılacağını savunanlar oldu. Ben buna katılmıyorum.
Mevduata tam güvence dışında bankacılık sektörü için devreye sokulması gereken çok da fazla bir şey yoktu."

'MERKEZ ARTIK DURMALI'
Durmuş Yılmaz atanmadan önce ismi Merkez Bankası başkanlığı için geçen Büyükdeniz, faiz indirimleri için yakalanan tarihi fırsatın iyi değerlendirildiğini belirtti.
Büyükdeniz "Merkez Bankası'nı hiç bu kadar proaktif görmemiştim. Piyasanın bir adım önünde gidiyor. Krizle birlikte enflasyon birinci öncelik olmaktan çıkınca faiz indirimleri için tarihi bir fırsat yakalandı. Merkez Bankası yakaladığı bu tarihi fırsatı iyi değerlendirdi. Eğer bu indirimleri bir yıl önce yapmış olsaydı kredibilite kaybedebilirdi" dedi.
Büyükdeniz, son faiz indirimi sonrası Merkez Bankası'nın durması gerektiğini ifade etti.

'BİZİM TRAVMAMIZ DÖVİZ'
Dünya merkez bankalarının krizde uyguladıkları faiz politikalarını, toplumların geçmişte yaşadıkları travmalarla ilişkilendiren Büyükdeniz, "ABD'lilerin travması 1929 sonrasıdır. Bugün ABD Merkez Bankası'nın diğerlerine göre daha hızlı faiz indirmesinin ve sıradışı önlemler almasının nedeni budur. Avrupalılar ise hiperenflasyonu yaşadılar. Avrupa Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinde yavaş davranmasının nedeni budur. Bizde döviz kuru travması var. Krizin geldiğini döviz kuruna bakarak değerlendiririz" dedi