kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye'de domuz gribi riski yok"

ANKA
Giriş Saati : 27.04.2009 15:12
Güncelleme : 27.04.2009 22:37
Yeni Haber
Meksika'da ortaya çıkan ve 103 kişinin ölümüne neden olan 'domuz gribi' salgını hakkında Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı...
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, domuz gribine ilişkin, Türkiye'de bugüne kadar herhangi bir vakaya rastlanmadığını söyleyerek, "Ülkemizde bu güne kadar domuz vakası görülmedi. Türkiye birinci derecede tehdit altında değil; ama yine de dikkatli olmalıyız" dedi.

* DOMUZ GRİBİ NEDİR? NASIL BULAŞIR?

Çom, özellikle Meksika ve komşusu olan ülkelerden Türkiye'ye gelenler veya Türkiye'den bu ülkelere gidecek olan kişilerin havalimanlarında sağlık kontrolünden geçirilmeye başlandığını da bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Akın ve Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, Sağlık Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenleyerek domuz gribine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çom, domuz gribinin, 17 Nisan'da ilk önce Meksika'da görülen ve daha sonra komşu ülkeler ile Avrupa ülkelerine yayıldığını hatırlattı. Virüsün Meksika'da 100'e yakın kişinin ölmesine ve binlerce kişinin hastalanmasına yol açtığını ifade eden Çom, İspanya'da bir kişinin kesin domuz gribi taşıdığının belirlendiğini kaydetti.

Virüsün insandan insana geçen eğilim gösterdiğini anlatan Çom, "Ulusal Salgın Hastalıkla Mücadele Eylem Planımız vardır. Bununla birlikte herhangi bir salgın hastalık durumunda depolarımızda yeterince ilaç ve sağlık personeli için kişisel koruyucu malzemelerimiz de mevcuttur" diye konuştu.

HAVAALANLARINDA SAĞLIK KONTROLÜ BAŞLADI

Çom, Ulusal Salgın Hastalıkla Mücadele Eylem Planı kapsamında Meksika ve komşusu olan ülkelerden Türkiye'ye gelen veya Türkiye'den bu ülkelere gidecek olan kişilerin havalimanlarında sağlık kontrolünden geçirilmeye başladığını söyledi.

Çom, bakanlık olarak hafta sonu dahil günlük raporlar yayınlayarak hastalığın dünya ve Türkiye'deki son durumu hakkında bilgi akışı sağlayacaklarını bildirdi.

Çom, Türkiye'nin birinci derecede tehdit altında olmasa da yine de dikkatli olunması gerektiğine işaret ederek, bakanlığın resmi açıklamaları dışındaki haberlere itibar edilmemesi uyarısında bulundu.

Çom, özellikle Tarım Bakanlığı ile görüşme halinde olduklarını da ifade ederek, "Domuz çiftliklerine ilişkin de görüştük. Şu anda ruhsatlı çiftlik yok. Ruhsatı olmayanların ise mahkeme süreci devam ediyor. Bunlar da filen çalışmıyor" dedi.

Alınması gereken önlemlere ilişkin de bilgi veren Çom, "Gribal enfeksiyonu bulunan insanlarla yakın temastan kaçınmalı, kalabalık ortamlarda basit cerrahi maske kullanılmalı, eller su ve sabunla yıkanmalı. Ayrıca, öksürük ve hapşurma sırasında ağız kapatılmalı" dedi.

VİRÜS İNSANDAN İNSANA SOLUNUM YOLUYLA BULAŞIYOR

Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, virüsün insandan insana solunum yoluyla geçtiğini ifade ederek, hastaların maske takarak virüsü başkalarına bulaştırmamaya özen göstermesini, ayrıca herkesin kişisel el temizliğine önem vermesi gerektiğini söyledi.

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek ise, virüsün insandan insana bulaşma özelliği kazandığını söyleyerek, Türkiye'de bulunan domuz çiftliklerinde bulunan domuzlardan ya da bunların etlerinden bu virüsün geçişinin veya bulaşma riskinin olmadığını kaydetti.