kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Nisan 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Orman yangını riski arttı

AA
Giriş Saati : 27.04.2009 12:04
Güncelleme : 27.04.2009 22:37
Yeni Haber
Yağmurların son günlerde bol olmasının ormanlık alanlardaki ot yoğunluğunu çoğalttığı, yaz aylarının sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle kuruyacak olan otların yangın ihtimalini ve büyüme riskini artırabileceği bildirildi...
Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, küçük bir kıvılcımın dahi ormanlık alanlarda yangınlara neden olabileceğini vurgulayarak, özellikle yaz aylarında çıkan yangınlar nedeniyle ülke ormanlarının büyük zarar gördüğünü kaydetti.

Adana, Niğde, Nevşehir, Kayseri ve Osmaniye'yi kapsayan sorumluluk alanlarında geçen yıl 102 orman yangınında, toplam 401 hektar alanın zarar gördüğünü ifade eden Yılmaz, bu yıl ise orman yangınları açısından daha riskli bir dönemde olunduğunu belirtti. Yoğun yağışların ormanlardaki ot yoğunluğunu artırdığına işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Yangına hassas orman alanlarımızda, yangınların ne zaman ve nerede çıkacağını kestirmek oldukça güç. Son yıllarda alınan etkili önlemler sonucunda yangın sayısında ve yanan saha miktarlarında büyük oranda azalma sağlandı, ancak bu yıl ot yoğunluğu ciddi tehlike oluşturuyor. Özellikle yaz aylarında havanın sıcak ve kurak geçmesi nedeniyle bu otlar kuruyacak. Bu durum da yangının çıkma ve büyüme ihtimalini artırıyor.''

Yılmaz, riskli bir döneme girilmesi nedeniyle kendilerinin de gerekli tedbirleri aldıklarını belirterek, bu yıl geçmiş dönemlere göre daha hassas önlemler alacaklarını bildirdi.

Önümüzdeki günlerde işletme şeflerinin katılımıyla yapacakları toplantıda, alınacak tedbirleri değerlendireceklerini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

''Çevre ve Orman Bakanlığı bölgemize bir adet yangın söndürme helikopteri tahsis etti. Bu helikopter 1 Mayıs tarihinde emrimize verilecek. Ancak, bu yıl yangın çıkma ve büyüme ihtimalinin daha fazla olması nedeniyle yangın söndürme helikopteri sayımızı ikiye çıkartmak istiyoruz. Ayrıca, bu yıl ilk kez yangınların büyümesini önlemek ve müdahaleyi hızlandırmak için ormanlık alanlarda yamaç yol açma çalışması başlattık. Çalışmalara paralel olarak 'Sincap' adı verilen motorize ekip sayamızı da artıracağız.''

ORMANLARIN REHABİLİTASYONU

Yılmaz, yangınlarla mücadele kadar yangın ve arsa açma nedeniyle tahrip olan alanların da rehabilitasyonu için yoğun çaba sarf ettiklerini belirterek, bu konuda yüksek başarı oranına sahip olduklarını söyledi.

Adana'da son üç yılda 65 bin hektar alanda rehabilitasyon çalışması yaptıklarını bildiren Yılmaz, ''Bu çalışma ormanlar açısından çok önemli. Çünkü bir hektar bozuk orman alanı 3,9 ton, verimli orman alanı ise 52 ton karbonmonoksidi absorbe ediyor'' dedi.

Yılmaz, vatandaşlardan yangınla mücadele konusunda hassas davranmalarını, ilk olarak kendilerinin tedbirli davranmasını ve gördükleri en küçük bir dumanı dahi ücretsiz Alo 177 hattından orman teşkilatına bildirmelerini istedi.