kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Gel gel, ayı spreyine gel!

MÜJGÂN HALİS
25.04.2009
Kanada'da meskun yerlere giren ayılara karşı kullanılan biber gazı, artık toplumsal hayatımızın bir parçası. Hele 1 Mayıs'larda..
Kışın kömür, odun ve çürüyen toprak kokusu yerini baharın taze kokularına bırakıyor. Özellikle İstanbullular leylak, ıhlamur, mimoza, taze deniz, ılık havanın taşıdığı ferah kokularla birlikte belli günlerde bir başka kokuya daha alışmak zorunda bırakılıyor. Bir anma günü mü var, işkencede ölen biri mi gündeme getirilecek, hükümetin bir tutumu mu protesto edilecek ya da çalışanlar, yoksullar, sırtına binilenler sokağa mı çıkacak; o zaman İstanbul rüzgârları hele hele de 1 Mayıs ise bahar kokularının yanı sıra keskin bir kokuyla daha doluyor: Biber gazı! Biber gazı, son 1 Mayıs'larda o kadar yoğun kullanıldı ki her seferinde emniyetin elindeki stoklar tükendi. Tahmin edileceği gibi köşe başında bulunmuyor. ABD'den ithal edilmesi gerekiyor çünkü en yoğun yakma kudretine sahip olanlar ABD menşeililer. Kapsül ve sprey şeklinde satılan biber gazları, 1969'da 80 ülke tarafından imzalanan Cenova Sözleşmesi ile savaşta kullanımı yasaklanan maddeler arasında sayılıyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ "Öldürücü değil," diyor ama mesele orada kapanmıyor. Türk Tabipleri Birliği'nin Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, bu tür gazların hiçbir zaman bütünüyle risksiz olmayacağı görüşünde. Gazın sebep olduğu mukoza değişikliklerinin, düzelmesi zaman alan işlev bozukluklarına yol açabileceğini vurgulayan Gürsoy, biber gazı kullanımının insan haklarına da aykırı olduğunu söylüyor: "Herhangi bir gösteriye müdahale etmek üzere gaz kullanıldığında çevreden geçmekte olan ve olayla hiç alakası olmayan vatandaşlar da gazdan ciddi oranda etkileniyor."

AİHM MAHKUM ETTİ
2000'de, İnsan Hakları Derneği (İHD) üyelerinin Sultanahmet Meydanı'nda, F tipi cezaevlerini protesto etme istekleri, polis tarafından biber gazı ve zor kullanılarak engellendi, göstericiler gözaltına alındı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 5 Aralık 2006'da, bu eylemde kullanılan biber gazı kullanımıyla ilgili dikkat çekici bir karar verdi: "Müdahale, hedef alınan kişilerin onurunu kıracak biçimde yapılmışsa, 'aşağılayıcı muamele yasağı'nın ihlali anlamına gelebilir. Ayrıca güvenlik güçlerinin, öncelikle bir 'uyarı'da bulunması ve oradaki topluluğun dağılmaması halinde zor kullanması da kabul edilemez." AİHM kararında, söz konusu gösterinin yarım saat içinde zor kullanılarak sona erdirilmesi ve göstericilerin gözaltına alınması, polisin nasıl da sabırsızca odaklandığının kanıtı olarak tanımlanmış.

KANADA: BİBER GAZI ÖLDÜRÜCÜ
Kanada'nın Manitoba eyaleti hükümeti, özellikle ayılara karşı kullanıldığı için 'ayı spreyi' olarak da adlandırılan biber gazını öldürücü silah sınıfına aldı. Doğal hayatta yaşayan ve sıkça meskun mahallere inen ayılara karşı korunmak amacıyla eczane ve marketlerde satılan spreyin eyalette işlenen birçok suçta kullanıldığını tespit eden hükümet, bu maddenin satışının, silahlara uygulanan satış işlemlerine tabi olacağını açıkladı. Uygulamayla, her çeşit zehirli spreyi satmak isteyen iş yeri sahipleri, önce satış lisansı alacak. Eyaletin başkenti Winnipeg'de sadece geçen yıl 350'nin üzerinde suçta söz konusu spreyin kullanıldığı belirtiliyor.
Haberin fotoğrafları