kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ABD Başkanı Barack Obama ve eşi de YouTube'un en çok izlenenleri arasına girdi.

YouTube paralı mı oluyor?

25.04.2009
YouTube, 5 Mayıs'ta Türkiye'de bir yıldır yasaklı olacak. İnternet ortamının bu en gelişkin sitesi ise Türkiye yasağına aldırmadan yakında film ve dizi yayınına da başlıyor..
Gevşek, katılımcı ve ne istersen yayınlanır diye nitelenebilecek internet ortamının en büyük interaktif sitesi YouTube, geçen hafta yaptığı bir anlaşmayla daha örgütlü ve reklama açık bir site olma yolunda bir adım attı. Hollywood stüdyolarının da onayıyla kullanıcı videocliplerinin yanında artık televizyon filmleri ve dizileri de yayınlayacak. Bu durum, eğlence sektörünün devleri açısından çok değil iki yıl önce açtıkları davalarla hedef haline gelen YouTube'u telif hakları yasalarını çiğnemekten kurtarabilir. YouTube, kullanıcılarının yüklediği film ve dizi görüntüleri nedeniyle bu güne kadar çok kez mahkemeye verilmişti. Yani Türkiye'de ifade özgürlüğü açısından işleyen sansür, ABD'de telif hakları açısından işlemişti. YouTube'un bu adımı atmasının nedeni tabii ki sadece yasal gerekçeler değil. Bir de reklam gelirleri meselesi var. Sitede dizi ve filmlerin gösterilecek olması bir reklam alma avantajı sağlıyor. Bir başka neden ise, NBC ve Fox ortaklığıyla kurulan ve dizi-film gösterimleri yapan Hulu adlı siteyle rekabet edebilmek. Tabii Hulu halen sadece Kuzey Amerika'da kullanılabilen bir site. Bunun erken bir önlem olduğu söylenebilir, çünkü YouTube, 9 milyon Hulu izleyicisine karşın 90 milyon kullanıcıya sahip. Ancak YouTube'un Sony, CBS, Lions Gate, Liberty Media ve MGM gibi stüdyolarla yaptığı işbirliği henüz izleyicileri bilgisayar başına toplayacak düzeyde değil. Çünkü CBS'in yeni polisiye dizisi Harper's Island, dışında yayınlanan diziler eski 'klasikler'den oluşuyor. Beverly Hillbillies, Alf, Newsradio gibi. Sinema filmleri ararsında ise şimdilik sadece Caire, Cliffhanger ve Starman var. Üstelik gösterim öncesi reklamlardan da kurtulma şansı yok.

PARALI MI OLACAK?
Ancak bu kullanıcılar açısından başka bir sorun doğuruyor. Google'ın sahibi olduğu site yakın zamanda ücretli kullanıma geçebilir. En azından bazı bölümlerin paralı olma ihtimali var. Bunun için de YouTube'a farklı aletlerin kullanım kılavuzlarının ve kullanım kolaylıklarının eklenmesi söz konusu. Örneğin bir iphone sahibiyseniz, her türlü iphone kullanımı hakkında YouTube'dan bilgi almanız mümkün olacak. Hatta anlaşma olursa belki Ikea'dan aldığınız bir dolabı da nasıl kuracağınızı YouTube'dan öğrenebileceksiniz. Ancak tüm bunların ve reklam gelirlerinin artmasının gelişmesi, YouTube'a PC dışındaki medya ortamlarından da iletişimi zorunlu kılıyor. Mesela televizyondan hatta cep telefonlarından. Tüm bu yenilikler YouTube'un, kullanıcılar tarafından demokratik olarak belirlenen içeriğini ne oranda değiştirecek, göreceğiz.
Haberin fotoğrafları