kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
SON DAKİKA! Boyle, görünüşündenmemnun olduğunu söylesede, kaşlarını aldırmışhaliyle objektiflereyakalanmaktankurtulamadı.

Popüler kültüre tuzak kuran kadın

25.04.2009
Son bir haftadır tüm dünya 47 yaşındaki sıradan bir İskoçyalı kadının başarısına kilitlenmiş durumda. Susan Boyle, bir yetenek şovunda sesiyle öyle bir performans gösterdi ki onu izleyen milyonlarca kişi, vicdanları ve kendi hayat performanslarıyla hesaplaşmaya ve onunla duygudaşlık kurmaya başladı..
Geçen hafta tüm dünyanın gündeminde 47 yaşında bakire, işsiz ve kilise korolarında şarkı söyleyen, cep telefonuyla bilgisayar kullanmayan İskoçyalı bir kadın vardı: Susan Boyle. Sıradan bir hayata sahip bu kadının tüm kaderi İngiltere'de ITV1'ın düzenlediği yetenek yarışması Britain's Got Talent'ta gösterdiği performans sonucunda birden değişti. Boyle sahneye çıkıp Sefiller müzikalinden I Dreamed a Dream parçasını söylemeye başladığında herkesi yerine mıhladı. Aslında bu etki, sadece şarkı söylerken gösterdiği performanstan kaynaklanmıyordu. Giyimi ve fiziki görünüşüyle yarışma için sahne aldığında, seyirciler ve jüri tarafından alaylı bakışlara maruz kalan Boyle, herkesi vicdanıyla baş başa bırakacak kadar köşeye sıkıştırdı. Onu izleyen ve aslında en az onun kadar sıradan milyonlarca kişi, yetenek denen şeyin imajdan daha önde olduğunu hatırlamaya başladı. Gerçi bu sefer de Boyle'un bu sıradan hali ikonlaştırılmaya başlandı. Boyle'un yarışma performansı sadece YouTube'da 26 milyon kere izlendi. Tabii Boyle'un hayatı, duruşu ve şarkı söyleyişi, daha doğrusu sıradan bir insanın böyle bir hikâyeyle ün kazanması Hollywood ve televizyon yapımcılarının da ağzını sulandırdı. Günlerdir onlarca medya temsilcisi Boyle'un kapısını arşınlıyor. Japonya'dan Danimarka ve Kanada'ya kadar birçok ülkeden yüzlerce röportaj teklifi alan Susan Boyle, son bir hafta içinde 60'dan fazla röportaj vermiş durumda.

NAİF AMA SESİNE GÜVENİYOR
Bu hızlı şöhret, Boyle'un özel hayatının da didiklenmesine yol açtı, doğal olarak! Katıldığı bir televizyon programında hiç erkek arkadaşı olmadığını ve öpüşmediğini söylediği hatırlatıldığında "Sadece gırgır geçiyordum. Söylediklerim abartıldı. Tek söylemek istediğim şu an bekarım ve bekliyorum. Halimden memnunum," diyecek kadar da naif bir kişiliği var. Bu naif kişiliğine rağmen Boyle, "Şarkı söylemek için sahneye çıktığımda insanların güldüğünü gördüm. Bana güldüklerini ama şarkı söylerken beni duyduklarında seslerinin kesileceğini biliyordum ve öyle de oldu," diyecek kadar da sesine güveniyor. Gerçi Boyle, şarkı söylemeye başladıktan sonra pek de sessizlik olmadı. Programa katılan seyirciler Boyle'un şarkı söyleyişi karşısında şaşkınlık içinde çığlık atmaya ve ağlamaya başladı. Daha sonra YouTube ve diğer paylaşım sitelerinde bu sıradan kadının performansını izleyenlerde de acımakla onun adına gurur duyma arasında gidip gelen bir his uyandırdı. Peki bu kadında milyonlarca kişiye derinden dokunan ne vardı? Bu belki kısmen Boyle'un şarkı yarışmasında kendinden gençlerle yarışan 47 yaşındaki bir kadın olmasından kaynaklanıyor olabilir. Ya da insanlarda Boyle hakkında 'harcanmış bir yetenek', 'boşa geçirilmiş yıllar' gibi düşünceler uyanmış olabilir. Ama kesin olan şu ki Boyle'un şarkıcılık performansı, bütün bu düşüncelerle bir araya gelince milyonlarca insan onunla duygudaşlık kurmaya başladı.

HALK ONU BÖYLE SEVDİ
Boyle hakkındaki tartışmaların bir başka önemli merkezini ise giyim tarzı oluşturuyor. Her ne kadar başta dalga konusu olsa da Susan Boyle'un başarısının ardından yapımcılar, halkın onu olduğu gibi sevmiş olmasının önemine değinerek, Boyle'da hiçbir imaj değişikliği olmaması gerektiğini düşünüyor. Zaten Boyle da olduğu gibi kalmakta kararlı görünüyor. Susan Boyle, dokuz çocuklu bir işçi ailesinin en küçük üyesi. Doğumu sırasında yaşanan sorun nedeniyle bir süre oksijen gitmeyen beyni hasar görmüş. Okula başladığında bu hasardan kaynaklı öğrenme zorluğu teşhisi konulan Boyle, okulda zaman zaman dalga konusu da olmuş. O arkadaşlarını affettiğini söyleyen Boyle, şimdi ona iyi davrandıklarını da ekliyor. 12 yaşında okul müsamerelerinde ve korolarda şarkı söylemeye başlayan Boyle, müzikle hep zevk aldığı için uğraşmış ve hiçbir zaman bu konuda kariyer yapmayı düşünmemiş. En son bir kamu görevlisi olarak çalışan Boyle, katıldığı bazı yerel şarkı yarışmalarında ödüller almış. Adını tüm dünyaya duyurduğu ITV1'ın yetenek yarışmasına daha önce 1999 yılında da katılmış ama o yarışmada kendi deyimiyle heyecanına yenik düşmüş. Annesi 91 yaşında ölünce de şarkı söylemeye küsmüş. Ta ki aynı yarışmanın bölgesel elemelerini duyuncaya dek. Çünkü annesi ona hep bu yarışmaya katılması gerektiğini ve kazanabileceğini söylermiş. Boyle yarışma sonrası kendisine yapılan iltifatları gurur verici buluyor ama 'diva' olma konusunda yolun başında olduğunun da bilincinde konuşuyor. Şimdi herkes Boyle'un mayıs ayındaki yarışmadaki bir sonraki performansını merakla bekliyor. Boyle sonuçta zafere ulaşacağından emin konuşuyor ve eğer kazanırsa 100 bin poundluk ödülü de ailesi için harcayacağını söylüyor: "Daha yolun başı. Şu an emekliyorum ve fazla değişmek istemiyorum." Yarışmanın sonucu ne olur bilinmez, ama 47 yaşında sıradan bir kadın, gördüğü rüyayı gerçek kıldı ve şarkı söyleyerek tüm dünyayı kendine hayran bırakmayı başardı.
Haberin fotoğrafları