kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Yazarın Amatromanındaki Kırbaç Süleyman isimli karakter.

Bilimin efsunlu diline övgü

ÖZGÜR ÇAKIR SABAH
25.04.2009
Yazar İhsan Oktay Anar'ın yapıtları, dün Santralistanbul'da bir sempozyumla masaya yatırıldı. Anar'ın bilimle masalı birleştirme konusunda gösterdiği ustalık, sempozyum katılımcılarının ortak görüşüydü..
Her kelimesini özenle seçtiği ve bir tür modern masal anlatıcısı rolü üstlendiği romanlarıyla Türk edebiyatının son 15 yıldır en güçlü kalemlerinden biri olan İhsan Oktay Anar ve yapıtları, dün Santralistanbul'da İstanbul Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünün düzenlediği bir sempozyumun konusuydu. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği Tarih Kadar Hayal, Rüya Kadar Gerçek isimli sempozyumda yazarlar, edebiyat eleştirmenleri ve sinemacılar İhsan Oktay Anar'ın dilinin, üslûbunun ve karakterlerinin 'röntgenini' çekti. Sempozyum dışında, ayrıca küratörlüğünü Metin Üstündağ'ın yaptığı yazarın roman karakterlerini insan boyutundaki kopyaları ve yine yazarın eserlerinde bahsi geçen teknik aletlerin son derece ilginç maketleri sergilendi. Sempozyumun açılış oturumunda konuşan felsefe profesörü ve yazar Ahmet İnam, Anar'ın edebiyatının önemine değinerek şunları söyledi: "Bir tür hurufiyat yaparsak, İhsan, 'bağış' anlamına gelir. Anadolu için Anadolu 'ihsan' doludur. Anar'ın romanlarındaki o dünyalar, Akdeniz, Osmanlı, İran ve Yunanlıların harmanlanmasıyla oluşmuş bir kültüre sahiptir. Yazarın hikâyeleri her ne kadar yerel dervişleri, delileri ve canavarları anlatsa da, onlarda evrensel insan özellikleri görürüz. 'Jung'vari düşündüğümüzde, Anar'ın romanları ve dili, bir anlamıyla insanın tarihsel bilinçdışına dokunur."

'SEÇKİNLERİ ANLATMAZ'
Sempozyumda konuşan yazar Gürsel Korat ise, yazarla ilgili aklına gelen ilk başlığın Hayali İstanbul Atlası olduğunu vurgulayarak, Anar'ın yazarlarla okurların birlikte fark ettiği bir yazar olduğunu kaydetti. Söz konusu atlasta insan tiplerinin çeşitliliğine dikkat çeken Korat: "Goygoycubaşı, dişçi, meyhaneci, lağımcı, dilenci, zangoç, külhani, çırak tüccar... Anar'ın eserlerinde bunlar gibi onlarca farklı meslekten insan var. Tiplemelerin ortak özelliği ise sınırda olmaları ve iktidarda olmamalarıdır. Bu ise tarihsel romancılığımızda seçkinleri anlatmayan sıra dışı bir haldir," diye konuştu. Anar'ın romanlarında genelde Galata, Pera ve Karaköy civarlarında mekânlar seçtiğini hatırlatan Korat, yazarın eserlerinde bilim tutkusu, oyunculuk ve mizahın birleştiğine de dikkat çekti ve ekledi: "Anar, eski filozofların teknik tutkusuyla günümüzden Osmanlı dilini kurabilme ve masalsı öğeleri birleştirme yeteneğine sahip. Onun romanı, duyusal ampirik romandan ayrılır. Metinlerarası metinler üzerinde çalışır ve bir tür 'entelektüel bulmaca' yaratır." Sempozyumun bir diğer konuşmacısı, yazar Elif Şafak ise Anar'ın Türk edebiyatı için önemine değinerek başladı konuşmasına. Özellikle Anar'ın Puslu Kıtalar Atlası kitabının kendisi için önemli olduğuna değinen Şafak, kitabın kendi üniversite yıllarında herkesin dilini etkilediğini ve Pinhan ve Şehrin Aynaları isimli kitaplarında bu kitabın izi olduğunu söyledi. "İhsan Oktay Anar Osmanlıcaya olan hakimiyeti ve yeni kelimeler üretmesiyle, dil içinde bir tür tünel kazıcılığı yapıyor" diyen Şafak, sözlerine şöyle devam etti: "Akılcı meseleleri mizahla anlatabilmesi çok önemli. Karakterler ve onların iç dünyaları beni çok etkiledi. Tarihe yatay ve yaklaşarak bakabilmesi de onun artı bir özelliği. Ayrıca hayal ve hakikati harmanlama biçimi de bence çok etkileyici. Neresi hayal neresi gerçek öyle bir anlatır ki, bütün dünya düş olur. Bence Anar'ın eserlerinde felsefe, tıp bilimleri edebiyat ve sinemada olan bir üretkenlik söz konusu. Türkiye edebiyatının en Sûfi yazarıdır diyebiliriz onun için."
Haberin fotoğrafları