kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

232 yıllık tarihin üstüne yaprak

Hasan AY / SABAH
25.04.2009
İstanbul Sirkeci'deki 1. Abdülhamit Türbesi'nin restorasyonu sırasında kubbedeki üzüm yaprağı deseninden şüphelenen yetkililer, desenleri kaldırınca 1978 yılında yapılan onarımda aslına uygun olmayan figürler işlendiğini belirledi..
Hz. Muhammed'in ayak izinin bulunduğu İstanbul Sirkeci'deki 1. Abdülhamit Türbesi'nde yapılan restorasyon çalışması, 1978'de yapılan onarımda türbeye aslına uygun olmayan figürlerin işlendiğini ortaya çıkardı. Çalışma sayesinde Mimar Mehmet Tahir'in inşa ettiği yapı orijinal haline kavuşurken, türbedeki 1. Abdülhamit ile 4. Mustafa, şehzade ve sultanlara ait sandukaların örtüleri de ilk kez elden geçirildi. İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Dr. Hüseyin Kaya, türbede zor bir restorasyon çalışması yapıldığını belirterek, "Türbenin kubbesindeki üzüm yaprağı desenlerinin yapıya ait olmamasından şüphelendik. Yaptığımız çalışma sonunda üzüm yaprağının altından yapının ilk halindeki desenler çıktı. Çok sabırlı ve titiz bir çalışma yürüttük" dedi. İstanbul İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, 1. Abdülhamit Türbesi'ni, 2007'de çıkan yangının ardından restore etmeye başladı. Bahçesinde 67 mezar taşı, içinde ise 1. Abdülhamit, 4. Mustafa, şehzadelere ve sultanlara ait 20 sanduka ve Hz. Muhammed'in ayak izlerinin bulunduğu türbenin restorasyonu için 518 bin TL kaynak ayrıldı. Yangında özellikle dış kısmı büyük hasar gören tarihi yapının ilk olarak kurşun çatısı ve Hz. Muhammed'in ayak izlerinin de bulunduğu mermerin altın varakları yenilendi. Barok ve klasik Osmanlı mimarısın izlerini taşıyan türbenin bahçesindeki mezar taşları da tek tek temizlendi.

YANGIN SENSÖRÜ
Restorasyon çalışması sırasında kubbede bulunan üzüm yaprakları deseninden şüphelenen restorasyon uzmanları, geçmişe dair hiçbir fotoğrafı bulunmayan tarihi yapıda ayrıntılı bir inceleme başlattı. Türbenin kubbe bölümünde yapılan lokal raspa çalışması sonucunda, 1850'li yıllarda yapılan onarımın izlerine rastlandı. Ortaya çıkan yeni desenlerden de şüphelenerek çalışmayı derinleştiren uzmanlar, tarihi yapıdaki asıl desenlere ulaştı. 1. Abdülhamit ve 4. Mustafa'ya ait sandukaların etrafındaki ahşap çerçeveler de elden geçirildi. Türbenin iç ve dış kısmına 9 güvenlik kamerası, içine ise hareket ve yangın sensörleri yerleştirildi.

ASLINA UYGUN HALE GETİRİLDİ
Restorasyon çalışmasında, 1777'de yapılan türbedeki ahşap kepenklerin yağlıboya ile boyandığı tespit edildi. Ahşap kepenkler, yağlı boya dikkatle kazındıktan sonra cilalanarak aslına uygun hale getirildi.
Haberin fotoğrafları