kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Yumuşacık tenim var

SONAT BAHAR
03.04.2009
Bebeğinizin cildini dış etkenlere karşı korumak, onun her zaman yumuşacık ve kadife gibi bir cilde sahip olmasını sağlamak için size büyük görev düşüyor. İşte bebek cildini koruma sırları..
Cilt bakımı sadece yetişkinlere yapılır sanıyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Bebeklerinde en az büyükler kadar cilt bakımına ihtiyaçları var. Bir bebeğin yumuşacık ve pürüzsüz tenini korumak, onun kadife gibi cildini dış etkenlere karşı güçlü kılmak için annelere büyük görev düşüyor. Bebek cildini, nasıl korumamız gerektiğini pediatri uzmanı Dr. Jack Özsarfati anlattı.

- Bebeğin cildini korumak neden önemli?
- Yenidoğan bebeklerin cildi incedir, kolajen lifler daha küçük, elastik lifler tam gelişmemiştir. Ter bezleri daha azdır, terleme fonksiyonları zayıftır. Yağ dokusu daha azdır ve mekanik dayanıklılığı da daha düşüktür. Bunun yanı sıra özellikle yenidoğan bebeklerde cilt soyulması, cilt kuruluğu, toksik eritem gibi cilt sorunları da sıklıkla olur. Bu nedenle bebekler ve çocuklar için özel olarak geliştirilmiş ürünlerin kullanımı çok önemlidir. İçeriğinde sentetik ve kimyasal madde bulunmayan ve doğal koruyucular içeren doğru ürünler ile cilt bakımı uygulanmasına hemen başlanmalıdır.

- Bebek cildinin nemlendirilmezse sonuçları ne olur?
- Boyun, çene altı, ağız çevresi temiz tutulmalı, soyulan ve kuru olan bölgelere uygun nemlendiriciler sürülmelidir. Bebeklerin cildi yeterince nemlendirilmezse kızarıklık, soyulma, egzema (atopik dermatit) gibi bebeğe huzursuzluk veren durumlar ortaya çıkabilir.

- Nasıl ürünleri tercih etmeliyiz?
- Bebekleri yıkarken nötral pH'lı, alkali içermeyen, alerjik olmayan, doğal ve organik özellikler taşıyan vücut şampuanı veya banyo köpüğü kullanılmalıdır. Bebeklerin banyolarını akşam yaptırmak, banyodan sonra özel masaj yağı ile biraz masaj yapmak rahat ve huzurlu bir uykuya dalmalarını kolaylaştırır. Banyo dışında, bebeklerin yüzleri ve ciltleri de özel temizleme emülsiyonları ile sıklıkla temizlenmelidir.

- Pişik en sık rastlanan cilt problemi. Nasıl oluşur ve çözümü nedir?
- Bebeklerin önemli bir sorunu olan pişik, genellikle perianal bölgenin (makat çevresi) idrar ve dışkı ile uzun süre temas etmesi sonucu ortaya çıkar. Buna meydan vermemek için bebeğin altının her iki-üç saatte bir temizlenmesi, ılık su ile yıkanması ve kurulanması, ayrıca altına çinko oksit içeren bir krem sürülmesi gereklidir. Tahrişin yanı sıra mantar enfeksiyonlar da pişik nedeni olabilir.

- Bebek yağıyla yapılan masajın, bebeklerdeki gaz sancısına iyi geldiği doğru mu?
- Gaz sancısı (kolik) çeken bebeklerde gaz giderici bazı ilaçlar ve rezene çayı gibi bazı bitkisel çaylar dışında, yine tamamen bebekler için özel seçilmiş bitki özleri, çiçek yağları içeren özel yağlar ile bebeğin karnından başlayıp yukarı doğru bebeği okşama şeklinde yapılan masajın bebekleri rahatlattığı ve uykuya dalmalarını kolaylaştırdığı bilimsel olarak gösterilmiştir.