kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
2008 yılında gerçekleştirilen prosedürlerdeki azalmanın geçici olduğu düşünülüyor. Liposuction'daki gerileme ise cerrahi olmayan yöntemlerin artmasına bağlanıyor.

Paranın fendi estetiği de yendi

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
03.04.2009
Gençlik ve güzellik idealleri de krizden etkileniyor. Özellikle ABD'de ilk kez yüzde 12'lere varan bir düşüş var. Doktorlar ise "Bu trend geçiçi, yatırımı kendinize yapın," diyor..
Topyekun savaş halindeyiz. En büyük düşmanımız zamana karşı bıkmadan, usanmadan ve mümkün olan her cephede operasyon düzenliyoruz. Ne ağrılı ameliyatlar geçebiliyor ideallerimizin önüne, ne de bu yola yıllar önce baş koyanların bugün içine düştükleri acınası haller.
Dur durak bilmeyen estetik operasyon çılgınlığı, ilk kez krizden etkilenmiş gibi görünüyor. Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneği'nin geçen hafta yayınladığı rapora göre operasyonlarda 2002 yılından beri ilk kez çift haneli; yüzde 12'lik bir düşüş oldu. Yine de bu oran sizi yanıltmasın; geriye kalan rakam 10 milyonun üzerinde operasyona ve yaklaşık 12 milyar dolara tekabül ediyor! Estetik cerrahlar ve dermatologlar bu düşüşün geçici olduğu görüşünde.
Forbes dergisine konuşan yetkililer, "İnsanlar, böyle seyreden bir ekonomide borsaya değil, kendilerine yatırm yapmalı," diyor.

LIPOSUCTION'DA DÜŞÜŞ VAR
Rakamlardan da anlaşılacağı üzere estetik çok geniş bir sektör. Sadece ABD pazarı, Türkiye'nin tarım ihracatından büyük. Bu genişlemenin en önemli nedeni ise botoks gibi cerrahi olmayan işlemlere gösterilen aşırı rağbet. 1997 yılında ABD'de botoks yaptıran kişi sayısı 65 bin 157. 2007'de ise 2.4 milyon! Botoks uygulamaları, kriz falan da dinlemiyor. Son bir yılda birçok operasyona ilgi azalırken botoks yaptıranlar yüzde 239 artmış.
Cerrahi olmalan işlemlerin artmasının nedeni hem daha ucuz olmaları hem de iyileşme sürecinin nispeten hızlılığı. Kadınlar artık öğlen arasında bile gidip botokslanıp işbaşına dönebiliyor. Uzun süre izin almaya, iş arkadaşlarının merakını ve dedikoduları artırmaya gerek yok. Bu yüzden zaten, liposuction ameliyatları da gözden düşmeye başlamış. Kadınlar, yağ aldırmak için cerrahi olmayan tekniklere başvururken son bir yılda liposuction operasyonlarında yüzde 25'lik bir düşüş yaşanmış. Yüz gerdirme ve burun ameliyatları sayısında yükselme; göğüs ve göz kapağı estetiği ile lazer epilasyonda ise düşüş söz konusu.

TÜRK GENÇLER ERTELİYOR
Operatör Doktor Osman Şenel, Türkiye'de de yaklaşık yüzde 10 oranında bir düşüş beklendiğini söylüyor ve anlatıyor: "Özellikle cerrahi uygulamalarda azalma söz konusu. Daha çok 40 yaş altındaki insanlar öncelikle burun, ardından da göğüs ameliyatlarından vazgeçiyor. En popüler cerrahi uygulamalar hâlâ göğüs operasyonları ve liposuction. Cerrahi olmayan uygulamalarda ise botoks ve cilt gençleştirme yöntemleri tercih ediliyor."