kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Nisan 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

IMF'yi bekleyemeyen yabancı tahvile koştu borsayı coşturdu

08.04.2009
IMF'den gelecek paranın 40 milyar dolara kadar çıkabileceği söylentisi borsayı uçururken, faizler tarihi dip seviyelerine indi. Yabancılara aracılık yapan Citi Menkul, 101.5 milyon TL'lik hisse topladı..
Krize karşın kar patlaması yapan bankalar, Obama rüzgarını derken dün IMF'den sağlanacak kaynağın 40 milyar dolara kadar çıkabileceği söylentisi borsayı uçurdu. Sanayi üretiminde tarihin en büyük daralmasını takmayan yabancıların, Citi Menkul aracılığıyla özellikle banka hisselerinde büyük ölçekli alımlar yaptığı dikkat çekti.
İkinci seansta artan alımlarla borsa yüzde 4.84 yükseldi ve günü 27 bin 653 puandan kapattı. Böylece İMKB 100 endeksinin yılbaşından bu yana getirisi ilk kez artıya geçti. İMKB yılbaşından beri yüzde 3 yükseldi. Borsanın yükselişine tarihi dip seviyesine gerileyen faizler de destek oldu. Gösterge tahvilin bileşik faizi valörlü işlemlerde yüzde 13.08'e kadar geriledi.

BANKA KÂRLARI TETİKLEDİ
Yoğun yabancı girişini yaşandığı banka hisselerindeki yükselişte, kârlılık artışı da etkili oldu.
BDDK, yılın ilk iki ayında bankaların net karınıyüzde 38,3 artarak 3.2 milyar TL'ye çıktığını açıkladı. Yine BDDK'ya göre şubatta bankalar karını yüzde 58 artırarak 1.6 milyar liraya çıkarttı.
Merkez Bankası'nın faiz indirimleri sayesinde bankaların mevduat maliyetlerinin düşmesi ve menkul kıymetlerinin değerlenmesi karların artışında etkili oluyor. Merkez Bankası'nın yavaşlayan ekonomik aktivite nedeniyle faiz indirimine devam edecek olması, bankacılık karlarının artacağı beklentisini artırıyor. Analistler, bankaların mayıs ortalarındaki ilk çeyrek bilançolarında yüksek kar açıklayacağını öngörüyor.
İşte bu beklentiler yabancıların iştahını kabartmışa benziyor. Dün Citibank, 9.8 milyon Lot İşbankası, 1.4 milyon Lot Akbank, 5.3 milyon Lot milyon Garanti Bankası hissesi topladı. Gelen yabancı alımları ile Akbank hisseleri yüzde 11 prim yaparak 5.50 liraya yükseldi. Garanti Bankası yüzde 6.87, İş Bankası yüzde 6.15, Yapı Kredi ise yüzde 4 prim yaptı.

'ENDEKS 28 BİNİ DENER'
A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar dün yaşanan olumlu seyrin bugün de devam edeceğini öngördü. " Son hareket çok beklenmiyordu, yabancıların banka hisselerinde yoğunlaştığını gördük.
Ancak bu hareketi destekleyecek temel bir gelişme yok. Bunu döviz piyasasında olumlu bir hareketin olmamasından da görebiliriz. Ancak kısa vadede İMKB 100 Endeksi'nin 28 bin seviyesini deneyeceğini döşünüyorum. 28 binin üzerinde katılım artarsa yükseliş devam edebilir" dedi.
Garanti Yatırım analisti Tolga Kudaloğlu, "Bugün de endekste yukarı yönlü seyrin 27 bin 750-28 bin direnç bölgesine doğru devam ettiğini görebiliriz.
Açıklanan olumsuz sanayi üretim verilerinin piyasa üzerinde önemli bir etkisi olmazken piyasalar bugün İngiltere Merkez Bankası'nın faiz kararı ve ABD'de açıklanacak haftalık işsizlik başvuruları verilerini takip edecek" dedi.

FAİZLER DİP YAPTI
Hazine'nin düzenlediği son üç tahvil ihalesine 41 milyar TL rekor teklif gelirken, piyasa faizleri de gevşemeye devam ediyor. En çok işlem gören 3 Kasım 2010 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 13.33 bilgeriledi.
Valörlü işlemlerde gösterge tahvilin bileşik faiziyüzde 13.08'e inerek tarihinin en düşük seviyesine geriledi