kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Protestocular Başbakanlık binasını sardı

AA
Giriş Saati : 08.04.2009 10:08
Güncelleme : 08.04.2009 23:22
Yeni Haber
Moldova'da gösteriler devam ederken dün cumhurbaşkanlığı ve meclis binasına saldıran göstericiler bugün de başbakanlık binasını sardı. ..
Geçtiğimiz haftasonu yapılan seçimlerden, Komünistler birinci parti olarak çıktı. Muhalefet partiler ve seçim barajının altında kalan partiler dün sokaklara dökülerek seçimlere hile karıştığını iddia etti. Cumhurbaşkanlığı ve Meclis binalarını basan protestocular, eşyaları da yaktı. Olayların ardından muhalif liderler, Cumhurbaşkanı Vladimir Voronin ve hükümet ile görüşme yaptı. Görüşme ardından oyların tekrar sayılmasına karar verildi. Ancak Seçim Komisyonu, oyların tekrar sayılmayacağını bildirdi. Muhalefet de seçimlerin yenilenmesi için çağrıda bulunmaya başladı.

Gösterilere de devam eden 2 bin kadar protestocu, "Voronin'e son Voroni'ne son Dorin Chirtoac başa" sloganları atıyor. Polis ve protestocular sözlü olarak tartışırken bazı göstericilerin içkili olduğu gözleniyor.

Bu arada, Moldova polisi, başbakanlık binası önünde etten bir duvar örmüş durumda. Kontrol noktasını aşmaya çalışan muhalif yandaşlarına polis çıkarmaya çalışıyor.

Öte yandan, Komünist Partisi yandaşlarının da muhalifleri gösteri yapacağı aynı meydana toplanacağı iddia ediliyor.

DEVLET BAŞKANI ROMANYA'YI PROTESTOLARLA İLGİSİ OLMAKLA SUÇLADI

Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin, Romanya'yı, başkent Kişinev'de dün muhalefetin başlattığı protesto gösterilerinde parmağı olmakla suçladı.

Rus İnterfaks ajansı, Voronin'in olaylar yüzünden Romanya'yı suçladığını duyurdu.

RIA ajansının haberinde de Voronin'in Romanya'nın Kişinev Büyükelçisini istenmeyen kişi ilan ederek, sınır dışı etme kararı aldığı belirtildi.

"SABRIM TAŞMAK ÜZERE"

Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin, protestocuların tepkisine yönelik sabrının tükenme aşamasına geldiği uyarısında bulundu.

Rus İnterfaks ajansı Voronin'in hükümet toplantısı sırasında yaptığı açıklamada, protestocuların bürolarını basması ve parlamentoyu yakmaya çalışması yüzünden sabrının artık taşmak üzere olduğunu söylediğini duyurdu.

Bunun karşı devrim girişimi olduğunu belirten ve gösterilerin devam etmesi halinde güvenlik güçlerinin güç kullanacağı uyarısında bulunan Voronin, "Sabrımızın da sınırları var. Biz bu sarhoş güruhun çıkardığı kargaşaya göz yumamayız. Bunun önünü en kararlı yöntemlerle keseceğiz. Romanya bayrağı devlet binaları üstünde sallanıyorsa bu, muhalefetin devrim yapma isteğinin son derece açık olduğu anlamına geliyor, ancak biz buna yol vermeyiz" dedi.

"YETKİLİLER OYLARIN YENİDEN SAYILMASI TEKLİFİNİ REDDETTİ"

Moldova'daki muhalefet partilerinden Liberal Parti lideri Vlad Filat, seçim komisyonu yetkililerinin, Komünist Parti'nin zaferiyle sonuçlanan parlamento seçimindeki oyların yeniden sayılması teklifini reddettiğini söyledi.

Filat basına yaptığı açıklamada ''Merkez Seçim Komisyonunun oyların yeniden sayılması teklifini reddettiği konusunda bizi şimdi bilgilendirdiler. (Moldova Devlet Başkanı Vladimir) Voronin ile yaptığımız anlaşmayı bozdular'' dedi.

Moldova'da muhalefetin dün düzenlediği şiddetli gösterilerin ardından hükümetten, "son derece ciddi, baskıcı" uygulamalar beklediklerini belirten Filat, ''Hem siyasi liderler hem de göstericilere yönelik tutuklamaların olması ihtimalini göz ardı etmiyorum'' diye konuştu.

AYAKLANMADAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

193 PROTESTOCU GÖZALTINDA

Moldova'nın başkenti Kişinev'de, genel seçimleri Komünist Partinin kazanmasından sonra muhalefetin başlattığı protesto gösterilerinde 193 kişi gözaltına alındı...

İçişleri Bakanlığı sözcüsü, aralarında reşit olmayan 8 kişinin de bulunduğu 193 göstericinin "yağmalama, holiganlık, soygun ve suç teşkil eden saldırılarla" suçlandığını belirtti.

Göstericiler, devlet başkanlığını yağmalamış, parlamentoyu ateşe vermişti. Devlet Başkanı Vladimir Voronin bunu darbe olarak nitelendirmişti. Polis, olayların ardından başkentte kontrolü sağladığını bildirmişti.