kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çiftleşmek için takas yapıyorlar

AA
Giriş Saati : 08.04.2009 15:28
Güncelleme : 08.04.2009 23:22
Yeni Haber
Bilimadamları, şempanzelerin çiftleşmek için et alışverişinde bulunarak "anlaşma" yaptıklarını ortaya çıkardılar...
PLos One dergisinde yayınlanan ve Fildişi Sahili'ndeki Tai Milli Parkı'nda 2 yıl süren araştırmaya göre, erkek şempanzeler yiyecek vererek eşlerinin hatırlarını "satın alırken", dişiler de eğer kendilerine et verilirse çiftleşmeye daha hevesli görünüyor.

Almanya'nın Max Plnack Enstitütüsü Evrimsel Antropoloji bölümünden Cristina Gomes ve meslektaşları araştırmalarında, bunun uzun dönemli bir alışveriş olduğunu ve erkek şempanzelerin av dönüşü kazançlarını eşleriyle çiftleşmek için kullandıklarını gördüler.

Hayvanları avlanırken ve çiftleşme sayılarını gözlemleyerek inceleyen araştırmacıların vardığı sonuç şöyle:

"Paylaşarak erkekler çiftleşme sayılarını yükseltiyor.Dişiler de şempanzeler için protein açısında zengin bir besin olan et karşılığında aldıkları kalori miktarını arttırıyor."

Dr Gomes araştırmasıyla ilgili olarak, "Asıl şaşırtıcı olan, eğer bir erkek şempanze, özellikle bir dişi ile paylaşıyorsa, onunla çiftleşme sayısını da ikiye katlıyor ve bu dişiyi dölleme olasılığına da arttırıyor" dedi.

Etin protein açısından zengin bir besin olması dolayısıyla hayvanlar için önemli olduğuna işaret eden Dr Gomes, dişi şempanzelerin avlanmamalarından ötürü, et bulmakta sıkıntı çektiklerini kaydetti.

Cristina Gomes, erkeklerin eti bir dişiyle günde bir kez paylaştığını ve onunla günde bir veya iki kez çiftleştiğini belirterek, gözlemleri boyunca tam 262 kez bunun tanığı olduklarını ifade etti.

Araştırma ekibinin bir başka üyesi Christophe Boesch da, bu çalışmanın, erkekler ve kadınlar arasında şu anki ilişkileri anlamada etkisi olacağını belirtti.