kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Yoksul coğrafyada müthiş pazarlama

Yeni dünya düzeninin patronu değişmedi. ABD yine süper güç. Sadece Irak'ta 3 trilyon dolar harcayıp batağa saplanınca çok sıkıştı.
Uzun süredir çıkış yolu arıyordu. Çözüm modeli ABD Başkanı Barack Obama'nın dış politika danışmanı Zbigniew Brzezinski'den geldi. Brzezinski'nin söylemi ilginç.
"Eskiden dikta rejimlerini yıkmak için inanılmaz olan silah gücümüzü kullanırdık. Silah kullanarak bir şeyi değiştirmek çok kolay olabilir ama yüksek bir maliyet gerektiriyor. Büyük bir jandarma olarak silah gücüyle bu işi yapamayacağımızı anladık. Bu gücü kullanamayacağımızı biliyoruz.
O yüzden çoğu yerde halklarla temasımızı geliştirip, onları heyecanlandırıp, sempatik yeni yüzümüzle bunları yapmalıyız. Yeni model ülkelerden faydalanarak bu değişimi sağlamalıyız. Eskiden olduğu gibi yeni yüzümüzle, yeni demokrasi anlayışımızla ortaya çıkmalıyız."
ABD'nin yeni felsefesi bu!
Başkan Obama, ABD'nin anlayışındaki değişimin sadece yeni yüzü.
Türkiye, bulunduğu Yakın Avrasya'da "Ortadoğu, Kafkaslar ve Asya'ya " açılan bir uç bölge. Uç bölgeler tarih boyunca hep önemli olmuş. Geçmişte de yeni ufuk aramaya çıkanlar hep uç bölgelere gitmiş. Galiba tarih boyunca uç bölge gücü hiç değişmiyor. Şu an Türkiye; siyasi, askeri ve ekonomik bir "model" olarak bu coğrafyanın uç bölgesi olma özelliğini taşıyor. ABD'nin açmak istediği her kapının önüne çıkıyor. Türkiye laik bir ülke, demokrasi ile yönetiliyor. Halkının yüzde 98'i Müslüman. Bir İslam ülkesi olarak NATO 'da yerini alıyor.
Bu özelliğiyle tercih ediliyor olmalı! Demek ki, yeni ülke modelinde buna ihtiyaç var.
Başkan Obama'nın TBMM'de yaptığı konuşmaya odaklandım. Öyle ya; ABD başkanları hep başka ülkelerin meclislerinde böyle uzun uzun konuşur mu? Stratejistlere danıştım; "Başkanlar, ya çok önem verdikleri ülkelerin ya da yeni açılıma ihtiyaç duydukları ülkelerin meclislerinde konuşur" dediler. Anlaşılan Ortadoğu'da İran, Irak, Suriye, Asya'da A fganistan ve Pakistan açılımı Türkiye modeli üzerine kurulacak. Yoksulların coğrafyasında Türkiye modeli pazarlanacak!..
Tamam da, model olarak seçilen bir ülkenin terör ve ekonomik sorununun olmaması gerekmiyor mu? Yeni model Türkiye, 30 yıldır terörle mücadele ediyor. Ekonomik krizlerle boğuşuyor. Acaba ne olacak?
Galiba yeni dünya düzeninde terörün silahlı bölümü bitecek. Ekonomiye IMF'den bol para ve proje gelecek.
Hazırlıklı olalım.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın