kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Merkez Bankası 'ruble' golünü yer mi?

Tarih, 25 Haziran 2008. Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, RIA Novosti Haber Ajansı'na demeç veriyor: "Küresel mali istikrarsızlık döneminde rubleyi bölgesel para birimlerinden biri haline getirme stratejik hedefini gerçekleştirmek için çalışmalıyız." Rusya, kararlı. Konvertibl olmayan rubleyi "ortak para birimi" haline getirmek için uğraşıyor. Üstelik bu öneri yeni değil! İlk defa 2002'de dönemin Başbakanı Mihail Kasyanov gündeme getirmiş.
Kasyanov, "Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi ülkeler rubleyi ortak para birimi olarak kullanmalı" diyerek o yıllarda ilk sinyali vermiş. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra sahneye bu kez dönemin Rus Devlet Bankası VTB Bank'ın yönetim kurulu başkanı Andrei Kostin çıkmış.
Geçmişte Soyvetler Birliği'ne üye olan beş ülkede bulunan VTB'den halihazırda para transferlerinin ruble üzerinden yapıldığına dikkat çekmiş. "Beş ülkede ruble rezerv para olarak işlem görüyor" demiş.
Para deyip geçmeyin!.. Tarih boyunca egemenliğin sembolü olmuş. Rusya, rubleyi bölgesel para birimi haline getirmek için kırk takla atıyor. Sık sık vergi sisteminde yasal değişiklikler ve düzenlemeler yapıyor.
2 Nisan'da yapılacak G-20 Zirvesi'nde de bir numaralı gündem 'Korumacılık' olmasına rağmen Rusya, gündemini günler öncesinden açıkladı. "Tek rezerv para olmalı" diye tutturdu . Çin'in desteğini arkasına almanın rahatlığıyla bu kez çengeli AB'ye attı. Özellikle Fransa'yı yanında görmek için can atıyor.
Sonuçta Fransa ile ABD arasında derinleşen "Ticari korumacılık" savaşı ve Almanya'nın ABD'ye karşı mesafeli duruşu enerji kozunu elinde tutan Rusya'nın güçlü para ve güçlü ülke olma hayalini artırıyor.
Öyle ya Rusya, "Tek rezerv para" veya "Bölgesel para birimi ruble" ile ne kazanacak? Bu soruya, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Derneği'nin "Ekonomi Masası"ndan Melih Bulu ve Ali Ünal, "Kriz Ortamında Dış Ticaretimizde Yeni Arayışlar, Ruble ve Riyal ile Ticaretin Analizi" konusundaki raporda çok net yanıt vermişler.
Bulu ve Ünal'a göre; "Tek rezerv para, doların hâkimiyetini kırar! Bu Türkiye'nin işine yarar. Bölgesel para birimi ruble ise bulunduğumuz coğrafyada Rusya'yı tek hâkim güç haline getirir. Bölgesel liderliğe oynayan Türkiye de bu durumda kalesinde bir güzel(!) gol görmüş olur. Bu coğrafyada her zaman ikinci lig oyuncusu olarak kalır. "O halde ruble ile TL ticareti fikrine sadece ihracatta artış gerçekleşebileceği umuduyla sıcak bakan Türkiye ne yapmalı?
İki uzman uyarıyor: "Merkez Bankası derhal bu işe el atmalı. Ruble yüzde 50 değer kaybetti, kaybetmeye devam ediyor. Sırf bu nedenle Merkez rubleyi rezerv olarak tutmayı kabul etmiyor. Yetmez mi?" Ne diyebiliriz ki?
Acaba Merkez Bankası 'ruble' golünü yer mi? İzlemeye değer!..


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın