kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Telenor, Alfa düellosu kime yaradı?

Küresel kriz Rus oligarkları da vurdu! Para kaybetmeyen yok. Çoğu milyarder oligark kabul etmese de çoktan, "yeni fakirler " ligine yerleşmiş. Bu ligde milyar değil, milyon dolar konuşuluyor.
Rus Alfa Holding'in sahibi Michael Friedman, 22 milyar dolarlık servetiyle daha geçen yıl Forbes Dergisi 'nin en zengin 500 listesini süslemişti.
Friedman'ın Alfa'sı finanstan perakendeye sigortadan, GSM'e kadar geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. Çoğu şirket Moskova Borsası'nda işlem görüyor. Ancak küresel kriz Moskova Borsası'na dip yaptırdı. Milyarder Friedman'ın servetinin yarısı eridi.
Altimo, Alfa Holding'in telekom yatırımlarını yapıyor. Avrasya ve Doğu Avrupa'da çok sıkı yatırımları var.
Ukrayna'da faaliyet gösteren üç GSM operatörü Vimpelcom, KievStar ve Astelit' te doğrudan ve dolaylı ortak.
Vimpelcom güçlü bir şirket ama finans krizinden çok etkilendi. Piyasa değeri 48 milyar dolardan 6 milyar dolara indi. Şirketin vergi öncesi kârı 5 milyar dolar. Bankalara borcu 7 milyar dolar. Vimpelcom'da Altimo yüzde 37, Telenor yüzde 30 hisse sahibi.
Kiev-Star'ın yüzde 43.5 hissesi Altimo'ya, yüzde 56.5 hissesi ise Telenor'a ait. Astelit'in patronu da Türkiyeli Turkcell. Dolayısıyla Altimo, Türkiye'deki Turkcell Holding'deki yüzde 13.25'lik ortaklık nedeniyle Astelit'e de ortak.
Durum böyle olunca ortaklar arasındaki savaş bir türlü bitmiyor!
Norveç şirketi Telenor'un stratejisi,
"Kontrol etmediğin hisseyi takip et, kuruşuna kadar kârını al!" sistemine dayanıyor. O yüzden Telenor kararlı. Vimpelcom'da Altimo ile ortak olmasına rağmen, Vimpelcom'un Ukrayna yolculuğuna başından beri karşı çıktı.
Altimo'ya göre: Vimpelcom pazarın en güçlü şirketi. Para kazanıyor. Telenor bundan rahatsız.
Telenor'a göre: KievStar'da da iki şirket ortak. Ortaklar parayı paylaşmayı bilmeli.
O yüzden Altimo, daha Ukrayna pazarına adım atmadan önce genel kurul yapıp, küçük ortaklardan yolculuğu ile ilgili vizeyi alınca Telenor'da soluğu New York tahkiminde aldı.
Üç yıldır devam eden dava, nihayet geçen hafta sonuçlandı. Karar ilginçti. Altimo'ya, "Rekabet şartlarına uy. Ortak olduğun üç şirketten birinin payını yüzde 5'e çek. Eğer bunu yapmazsan belli periyotlarla bana para ödemek zorundasın. Yükümlülüğü yerine getirmediğin takdirde ilk etapta her gün için 100 bin dolar ödeyeceksin!" dedi.
Altimo, vakit kaybetmedi.
Turkcell Holding'deki payını satmak için harekete geçti.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın