kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Nisan 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Ekonomi'ye 'İrlanda modeli'

Türkiye ile ABD arasındaki siyasi ortaklık derin bir geçmişe dayanıyor. Ama siyasetteki derinlik bir türlü ekonomiye yansımıyor. Savunma sanayi yatırımları bir yana bırakılırsa Türkiye, 2008'de ABD'ye 4.3 milyar dolar ihracat yaptı. İthalat 12 milyar doları buldu. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 16.3 milyar dolar .
Nedense iki ülke arasında bir türlü ekonomik çıkış modeli yaratılamıyor.
Obama akıllı!
İyi pazarlanacak, çerçevesi çizilmiş, yüklü bir paketle çıkageldi. Paket büyük, içinde yok, yok. Türkiye'ye gelmeden önce siyasi, askeri, ekonomik her türlü değerlendirme yapıldığı için Türkiye'nin artık daha akıllı olması şart. Her şeyden önce taşeronluğu bırakmalı!
Arabuluculuk gibi enerjisini boşa harcayacak işler yerine ekonomik açılım için bastırmalı!
Ekonomik açılım ise şu aşamada "Nitelikli Serbest Bölgeler" ile mümkün! ABD'ye İrlanda modelini hatırlatmak gerek. İrlanda ABD'den aldığı destekle kurduğu "Nitelikli Sanayi Bölgeleri" sayesinde devrim yaptı. Geçen yıl Türkiye kadar ihracat gerçekleştirdi.
Bu kez Türkiye fırsatı kaçırmamalı! Çünkü ABD'nin merkez üssü olmaya aday Avrasya'ya bir adım uzakta! Bu yakınlık en çok ABD'nin işine yarar!.. Proje ise teknolojisi ve insan kaynağıyla bölgeye nefes aldırır.
O yüzden Obama'dan rica edeceğim. Gerekirse ben de bir mektup döşeneceğim. Yoksullar ekmek bekliyor. "İrlanda modeli'ni" istiyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın