kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Şeytan ayrıntıda gizli

Seçim sonuçları yorumlanırken, teferruatı gözden kaçırmamak gerekiyor. AK Parti'nin elinden, CHP'nin, Tekirdağ, Aydın, Antalya'yı, MHP'nin de, Balıkesir, Manisa, Uşak ve Adana'yı almasını, "AK Parti İç Anadolu'ya hapis oldu" diye değerlendirenler var. Hatta, Vatan gazetesinde, Mehmet Tezkan, "AKP bozkıra mahkûm" diye yazmış.
Oysa, belediye başkanlığını kaybettiği bazı yerlerde, AK Parti, İl Genel Meclisi'nde birinciliğini koruyor; bir kısmında da ikinci parti konumunda.
Ege-Akdeniz bandı:
* Çanakkale'de, hem 2004'te, hem 2009'da belediye başkanlığını CHP kazandı. Buna mukabil, 2002'den itibaren bütün seçimlerde, (genel seçimler ve İl Genel Meclisi dikkate alındığında), AK Parti hep birinci. Bugün de öyle.
* Balıkesir'de, Manisa'da, Uşak'ta, AK Parti, belediye başkanlığını MHP'ye kaptırdı. Fakat, bu üç ilimizde, İl Genel Meclisi sonuçlarına göre, gene birinci.
* İzmir'de, zaten her zaman CHP ilk sırada; AK Parti ikinci. 2007 ile mukayese yaptığımızda, 29 Mart'ta, AK Parti, yalnız bir puan gerilemiş. CHP ise, oyunu, 2007'ye göre, 13 puan arttırmış; % 35'ten % 48.9'a çıkmış. Aradaki fark bu yüzden açılıyor.
* AK Parti, belediye başkanlığını kaybettiği Aydın ve Antalya' da, ikinci parti konumunda. Özellikle Aydın'da, dikkat çekici bir durum mevcut. AK Parti'nin oyları 2007'den itibaren düşüyor. 2004'te birinci parti olduğu Aydın'da, oy oranı % 35.4 iken, 2007'de % 29'a gerilemiş. 2007'de AKP'nin seçim zaferini hazırlayan şartlar, Aydın'ı olumlu etkilememiş; aksine, laik-antilaik gerginliği, bu şehrimizde yaşayan vatandaşlarımızı tedirgin etmiş.
* Muğla, 2004'te de CHP'nin elindeydi. Buna mukabil, o tarihte AK Parti, İl Genel Meclisi'nde, birinci partiydi. 2007'de -Aydın gibi- Muğla'da da geriledi; oy oranı (%31.9'dan, %26.3'e) düştü ve sıralamada ikinci oldu. 2009'da, %25.8 ile, ikinciliği sürdürüyor.
* Adana' da ise, kıl payı farkla belediye başkanlığını kaybetti. (Burada Aytaç Durak faktörü mevcut) Buna mukabil, (Genel Seçim ve İl Genel Meclisi sonuçları dikkate alındığında,) 2002'den itibaren bu kentte AK Parti hep birinci. 29 Mart'ta belediyeyi kaybetti ama, İl Genel Meclisi'nde birinciliğini korudu.

Benzer bir incelemeyi, Trakya'da ( Edirne, Kırklareli, Tekirdağ) yaparsak:
Edirne: 2002 yılında AK Parti sadece % 8.7 oranında oy alarak, 5. parti konumundaydı. 2004'te belediye başkanlığını CHP kazandı fakat , İl Genel Meclisi'nde AK Parti birinciydi . Edirne'de aynı Aydın ve Muğla'da yaşanan süreç yaşandı. Türkiye çapında, 2007'de oyunu arttıran parti, Edirne'de oy kaybına uğrayarak % 20.7 ile ikinci sıraya yerleşmişti. 2009'da ise, İl Genel Meclisi'nde, % 24.5 oranında oy aldı; oyunu arttırdı; fakat gene ikinci parti oldu.
Kırklareli: AK Parti 2002'de 4. partiydi; oyu % 12.3'tü. 2004 belediye başkanlığını CHP kazanmıştı; İl Genel Meclisi'nde de AK Parti ikinciydi. 2007'de, AK Parti'nin oyu, 2004'e göre 4 puan düştü: % 20 oldu. 2009'da, oyunu 4 puan arttırdı ama, gene ikinci sırada kaldı.
Tekirdağ: Son seçimlerde, CHP , AK Parti'nin elindeki belediye başkanlığını aldı; zaten 2007'de, AK Parti'nin oy oranı CHP'nin altında kalmıştı. Bu süreç 2009'da da devam etti.
Kısacası AK Parti, İç Anadolu'ya hapis olmuş değil. Hâlâ, Trakya'da, Ege ve Akdeniz sahil şeridiyle, iç Ege'de söz sahibi. Ya birinci parti, ya da ikinci.
Atalarımız ne demiş: "Şeytan ayrıntıda gizlidir." Teferruata inmeden varılan sonuçlar aldatıcı olabiliyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın