kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Reflü ameliyatı için hastane nasıl seçilir?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
25.03.2009
1- Merkezdeki yıllık olgu sayısı nedir?
Bu sorunun yanıtı mutlaka 100 civarı olmalıdır. Anti-reflü girişimler hayat kurtarıcı ya da yaşamı uzatıcı ameliyatlar değildir. Temel amaç daha iyi yaşam kalitesi sunmak olduğundan girişimin muhtemel yan etkileri ya da komplikasyonları, az ve önemsiz olmalıdır. Bu ancak ve ancak deneyimle mümkündür ve merkezin yıllık olgu yükü, başarının tek belirleyicisidir. Anti-reflü ameliyatları tek tük yapan cerrahlar, hastalar için büyük tehlikedir!

2- Cerrah öğrenme sürecinde mi?
Ameliyatı yapacak cerrah hem laparoskopik ve hem de açık cerrahi alanlarında ciddi deneyim sahibi olmalıdır. Laparoskopik antireflü girişimler açısından ise öğrenme sürecini tamamlamış olmalıdır. Tercihen en az 100 laparoskopik anti-reflü girişimi, başkasından destek almadan tamamlamış olan bir cerrah, bu konuda yetkindir.

3- Merkezin sonuçları nasıl?
Ameliyat olunacak merkez ve cerrahın laparoskopik anti-reflü cerrahi ile ilgili elde ettiği sonuçların mutlak surette bilinmesi ve bunların ya kongrelerde ya da hakemli yayın organlarında rapor edilmiş olması gerekir. İdeal bir merkez, sonuçlarını belli aralıklara yayınlamak zorundadır. 5 yıllık takipte, reflü kontrolü oranı da yüzde 90'lar civarında ise bu hastalar için güven telkin edicidir.

4- Ekip tanı laboratuvarı, endoskopi ve girişimsel radyoloji açısından da deneyimli mi?
Anti-reflü ameliyatlardan sonra çok nadiren de olsa ortaya çıkabilecek problemler kimi zaman acil ve kimi zaman da planlanmış endoskopik ve radyolojik girişimler gerektirebilmektedir. Bu sadece, 24 saat hizmet verebilen deneyimli endoskopist ve radyoloji ekibi varlığı gerektirmektedir.