kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Size hizmet etmek biz doktorların görevi. Kişisel risk taşısak da, kendi inanç sistemimizle ters düşsek de...

Ne olursa olsun size hizmet görevimiz!

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
27.03.2009
Eğer kişisel inançlarınıza uymadığı için hastalığınızın tedavisini istemezseniz biz doktorlar size riskleri anlatmak zorundayız. İnançlarınız yönünde size tedaviyi ya da ameliyatı yapacak ekip bile buluruz..
Siz doktorları olarak, size nasıl hissettiğimizi anlatmaktan hiç çekinmedik. Bugün de böyle bir istisna yok. Son tartışmanın adı 'Bilinçlilik Kuralı Hakkı'. Washington Post gazetesi, bunu şu başlıkla özetledi: 'Kural, inancına göre hizmet veren sağlık çalışanlarına kalkan oluyor.' Basitçe özetlersek; Bush yönetimi 'hastanın kişisel inançlarına uymadığı takdirde bu hakka saygı duyarak gerekli sağlık hizmetlerini vermeyen' sağlık çalışanlarını korumak için bu kuralı koydu. Bu düzenleme; çalışanlara bu hakkı tanımayan kuruluşların da federal kaynaklarını kesiyor. Ama BİZ bu düzenlemeyi doğru bulmuyoruz. Bizim işimiz; 'yanlış' doktorlara geldiğinizi söylemek değil. Hem zihnimizde, hem de pratikte hizmetkarınızız. İşte size bir örnek: Kalbinizin mitral valfinin onarılması gerekiyor ama 'kan nakli' inançlarınıza aykırı! Bu durumda şu seçenekleri ve riskleri açıklamamız gerekiyor:

* Kan nakli olmadan ameliyatı yapmaya çalışırız. Başarısız olursak, Tanrı'nız ve sizin huzur içinde olmanıza izin veririz. Ölseniz bile...

* Operasyonda ne zaman ve nerede kanamanın başlayacağını anlatır ve böyle bir kan kaybına karşı dayanıklılığınızı artırmak için gerekli tedavi yöntemlerini ve hayat tarzı değişikliklerini öneririz.

* Sizi kan naklini kabul etmeye ikna edebiliriz. Din adamlarınızı çağırıp, kan naklini bir seferliğine kabul etmeleri için konuşuruz.

* Size, inançlarınız doğrultusunda bu ameliyatı yapacak bir cerrahi ekip buluruz.

Eğer, 'dini inançlarımız' yüzünden gerekeni yapamayacağımızı biliyorsak, bunu yapabilecek kalifiye doktorlar da biliyoruz. Biz doktorlar, size hizmet vermemiz gerektiğini düşünüyoruz...