kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Evin dışında ya da bahçedeyken evcil hayvanınıza tasma takın.

Minik dostunuzun güvenliği size emanet

NESLİHAN TUNÇ
27.03.2009
Kediniz ya da köpeğiniz evden mi kaçtı? Ya da sokak köpekleriyle girdiği kavgada yaralandı mı? Bu gibi tehlikeli ve acil durumlarda, önceden alacağınız birkaç önlemle minik dostunuzu koruyabilirsiniz.....
Evcil hayvan sahibi olmanın zorluğu, evden kaçtıklarında ya da başlarına bir şey geldiğinde yaşanır. Eğer evcil hayvanınız evin yolunu bilmiyorsa, bir daha eve dönüp dönmeyeceği endişesi yaşarsınız. Oysa önceden alacağınız bazı önlemlerle, bu sorunlara son vermek mümkün. Siz yeter ki tedbiri elden bırakmayın...
1- Evcil hayvanınızın tasmasına bir kimlik kartı takın. Kartın üzerine ise sadece ismini değil, kendi isminizi ve size ulaşabilecekleri bir telefon numarası yazmayı da unutmayın.
2- Köpeğinizi mutlaka eğitin. Hem itaatkâr bir köpek, daha mutlu, daha hevesli ve daha güvende olur.
3- Evin dışında ya da bahçedeyken ona tasma takın.
4- Onunla seyahati kolaylaştırmak için, içinde rahat edeceği bir seyahat çantası seçin. Eğer bu tarz bir çantanız yoksa, mutlaka edinin. Onun huzursuz olması, gittiğiniz yerde sizin huzursuz olmanız demektir.
5- Evcil hayvanlara nasıl ilkyardım müdahalesinde bulunulacağını mutlaka öğrenin. En azından bir kanaması varsa, bunu nasıl durdurabileceğinizi ve yarasına nasıl müdahale edeceğinizi öğrenin. Önce bir sopa ile onu yavaşca ve dikkatlice dürtün. Unutmayın, bu gibi yaralanma durumlarında bütün hayvanlar korkar ve agresif olur. Vereceği tepkiden ürkmeyin.
6- Mutlaka bir tane evcil hayvan ilkyardım çantası yapın. İçinde gazlı bez, yara bandı, cımbız, termometre, oksijenli su, antibiyotik merhem, kulak temizleme çubuğu ve bez olduğundan emin olun.
7- Evcil hayvan acil durum çantası hazırlayın. İçine tasmasını, petinizin son zamanlarda çekilmiş bir fotoğrafını, su, yemek, battaniye, yemek kabı ve kullanıyorsa ilaçlarını koyun.
8- Acil bir durum karşısında olabildiğince serinkanlı kalmaya çalışın. Unutmayın, evcil hayvanınız sizin yaptığınız hareketten hemen etkilenir.
9- Evdeki tehlikelerin farkında olun. Zehirler, haşere ilaçları ve çikolata gibi ona zarar verebilecek maddeleri ulaşamayacağı yerlere kaldırın.
10- Aşırı sıcak hava, evcil hayvanları çok etkiler. Onu sıcak bir günde, park halindeki bir otomobilin içinde bırakmayın. Eğer sıcak havadan etkilenirse hemen su içirin, kafasını ve vücudunu soğuk su ile ovun ve hava aldırın.