kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Yves Saint Laurent'ın ayakkabılarını ünlü model Claudia Schiffer tanıtıyor.

Moda ayağa düştü bu bahar

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
27.03.2009
Modaseverler hem sezonun it ayakkabısını belirledi, hem de favorilerini açıkladı. YSL'nin kafesli botlarını, Balmain'in zımbalılarını, Alexander Wang'in botlarını ve Rodarte'yi bir kenara not edin!..
'IT çanta'lar, şimdilik moda tarihinin tozlu rafları arasına kalkmış görünüyor. Bazı modeller öne çıksa bile birkaç sezondur varsa yoksa, ayakkabılar. Haliyle meydan 'it ayakkabılar'a kalıyor.
Tasarımcı Özlem Süer, "Kendini tekrarlayan çanta tasarımlarından ve insanların bağıran logoları omuzlarında teşhir etmekten bunalmasından, 'it ayakkabılar' akımının başlayacağı belliydi," diyor.
Tasarımcılar da hemen uyum sağladı bu yeni fenomene. Kimi podyumda ayakkabılar, kıyafetleri bile geride bırakıyor. Modacılar, ayakkabılarını Christian Louboutin ve yeni rakibi Nicholas Kirkwood'a yaptırmak için resmen sıraya giriyor.
Tabii bunca yeni iddialı ayakkabı arasından 'sıyrılmak' için işi abartanlar da olmuyor değil. Kimi zaman ayakkabıların en nihayetinde 'yürümek için' yapıldığını unutuyor veya boşveriyorlar. Defilede mankenlerin bile üzerinde duramadığı, aşırı topuklu ve moda çevrelerinin 'tehlikeli' sıfatını taktığı modellerle biz faniler nasıl yürüyeceğiz?
Ama moda aşkı 'ayaklar üzerinde doğrulabilmenin' bile önüne geçiyor kimi zaman. 'Uzun yürüyüşlerde giymek tehlikeli ve yasaktır' ibaresi gerektirenler, nispeten üzerinde durulabilenler ve 'hem güzel hem konforlular' gibi kategorileri var artık ayakkabıların.
Bana kalırsa sezonun it modelleri, Kirkwood'un Rodarte için yaptığı ayakkabılar. İkili Kirkwood'dan öyle memnun kaldı ki, gelecek sezon için de onunla çalıştı. Dior'un heykelsi topuğu bulunan modelleri ile Lanvin'in taşlı modellerini de iddialı buluyorum. Manolo Blahnik'in BB pump'ları da, şeker gibi renkleriyle öne çıkacak.
Çoğunluğun fikir birliğine vardığı modeller ise Yves Saint Laurent'ın kafesli serisi, Balmain'in zımbalı modeller, Alexander Wang'in botları ve Rodarte...

Eda Taşpınar
"Christian Louboutin'in Giles için tasarladığı hantal tokalı sandaletleri, sezonun it ayakkabıları bence. Sipariş ettim, bekliyorum. Nicholas Kirkwood'un Rodarte için tasarladığı zincir ve metal detaylı sandalet de favorilerim arasında."

Etel Baler
"It ayakkabılar, Nicholas Kirkwood'un Rodarte için tasarladığı ayakkabıları, Balenciaga'nın çorap çizmeleri, Giuseppe Zanotti'nin Balmain hatrına kendi klasik çizgisinden çıkıp zımba ve taşlarla tasarladığı modeller. Ben ise daha giyilebilir modellere ağırlık veriyorum. Alexander McQueen'in kanatlı modelleri ile Christian Louboutin'in yılan derisi turkuaz ayakkabıları, benim favorilerim."

Başak Dizer Fransez (Stil danışmanı)
"Louis Vuitton'un farklı derilerden yapılmış modeli, Madonna giydiğinden beri 'it ayakkabı'. Bense Pierre Hardy'den çok yüksek topuklu modeli ve Chanel'in şeffaf PVC; önü siyah, arkası camel deri, şeffaf topuklu ayakkabısını almak istiyorum."

Ayse Ferhangil (SABAH moda yazarı)
"Sezonun it ayakkabıları, Yves Saint Laurent'ın kafesli botları. Ama ayakkabının giyilebilirliği, zamansızlığı ve zarafeti benim için çok önemli. Bu yüzden de Jimmy Choo'nun Corsica model deri sandaletlerini almayı düşünüyorum."

Emel Kurhan (Tasarımcı)
"Sezonun en sevdiğim ve bence it ayakkabısı, Lanvin'den ayna topuklu metalik pembe modelleri. Benim için bu yazın rüya ayakkabıları diyebilirim. Onları ilk gördüğümden beri aklımdan çıkmıyorlar."

Melis Ağazat (Harper's Bazaar dergisi moda editörü)
"Sezonun favorisi Yves Saint Laurent'ın kafesli ayakkabı ve botları; Eyfel Kulesi'ni anımsatıyorlar. Ben ise Balenciaga'nın pudra rengi stilettosunu, yeni gladiator sandaletlerini ve Givenchy'nin pembe stilettolarını beğeniyorum."

Deniz Marşan (Stil danışmanı)
"Sezonun it ayakkabısı Balmain'in çivili, bilekli ayakkabıları. Benim favorim ve almayı düşündüğüm ise Proenza Schouler'ın topuğu üçgen demirden olan modeli."

Özlem Süer (Tasarımcı)
"Jimmy Choo'nun Claudia sandalından etkilendim. Defilelerde mankenlerin satranç piyonları gibi devrilmesine sebep olan hasır tabanli, kurdelalı Prada'lardan da edinmeyi planlıyorum. Ayakkabı dolabımın vazgeçilmez markası Givenchy'den de birkaç model beğendim."

Siren Ertan Çarmıklı
"Bu sezon özellikle iki ürünü çok isteyerek aldım. Birincisi; Hermessiyah deri binici çizmesi. Diğeri ise Christian Louboutin'in yüzeyi tamamen şişe mantarı gibi, ince yüksek topuklu, altı az platformlu, burnu küçücük açık modeli."

Ece Sükan (Moda editörü ve model)
"Bu sezon gözüme kestirdiklerim Yves Saint Laurent kafes botları. Louis Vuitton'un renkli, püsküllü ayakkabıları ve Balmain'in, zımbalı ve taşlı yüksek topuklu modeli de sezonun öne çıkanlarından. Rodarte'nin önü platformlu modeli de çok iyi."

Banu Bora (Tasarımcı)
"Yazın it ayakkabıları Martin Margiela'nın kısa yaz botu ve kırmızı rugan sandaletleri, Balenciaga'nın gladyatörleri, Balmain'in zımbalı sandaletleri, Lanvin'in süet lastik ayakkabıları ve Repetto'nun saks mavisi rugan, minik topuklu babetleri. Kişisel favorilerim ise çok rahat oldukları için Repetto babetler ve yaz koleksiyonumla da çok uyumlu olduğu için Margiela botlar."

Aslı Gül (Harpers' Bazaar dergisi Yayın Yönetmeni)
"Sezonun it ayakkabıları Nicholas Kirkwood'un Rodarte için yaptığı modeler ve Alexander Wang'in botları. Benim favorilerim ise Prada'nın burnu kapalı ayakkabıları, Gucci'nin hem yılan derisi bantlı, hem de platformlu modelleri ile Christian Dior'un ayakkabıları."

Deniz Berdan
"Alexander Wang'in platformlu, bilek kısmı püsküllü, önü zincirli botları bence sezonun it ayakkabıları. Kaba duruşlarını çok beğendim ama bu yıl gelmeyeceklermiş, o nedenle alamadım."
Haberin fotoğrafları