kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Sudan'daki konvoya İsrail saldırdı"

AJANSLAR
Giriş Saati : 27.03.2009 11:22
Güncelleme : 27.03.2009 19:14
Yeni Haber
ABD'de yayımlanan New York Times gazetesi, geçen Ocak ayında Sudan'da, Gazze'deki Hamas örgütüne silah taşıdığından şüphelenilen kamyon konvoyuna İsrail uçaklarının saldırı düzenlediğini yazdı...
Gazete, adlarını vermediği Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberinde, en az 30 kişinin öldüğü bu saldırıyı İsrail'in düzenlediğini kaydetti.

New York Times, gizli bilgilere ulaşabilen Amerikalı yetkililerin, Gazze'ye silah sokulması çabalarına İran'ın da dahil olduğuna inandıklarını belirtti.

Gazetenin haberinde, İran İslam Devrimi Muhafızlarından bir yetkilinin bu çabaları koordine etmek üzere Sudan'a gittiğine dair istihbarat raporlarının bulunduğu da öne sürüldü.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, dün yaptığı açıklamada, "düşmanları vurmak için mümkün olan her yerde faaliyet gösterebileceklerini" söylemişti.

İSRAİL'İN SUDAN'A HAVA SALDIRISINI MISIR DA BİLİYORMUŞ

İsrail savaş uçaklarının Ocak ayında Sudan'daki bir konvoya yönelik gerçekleştirdiği saldırıdan Mısır'ın da haberdar olduğu öne sürüldü. Londra'da yayınlanan Şark'ul Avsat gazetesinin haberine göre Mısırlı üst düzey bir yetkili Gazze'ye silah taşıdığı öne sürülen konvoya yönelik saldırı ile ilgili olarak kendilerinin bilgi sahibi olduklarını öne sürdü. Ancak yetkili saldırıyı kimlerin gerçekleştirdiğini ve hedefin ne olduğu konusunda bir bilgilerinin bulunmadığını söyledi.

Mısırlı başka bir askeri yetkili ise İsrail uçaklarının hedefleri bombaladığı yönündeki haberlerin doğru olması durumunda bu uçakların Mısır hava sahasını kullanmak ve topraklarını kullanarak yakıt almak zorunda olmadıklarını belirtti. Yetkiliye göre uçakların Akabe Körfezi'nden Kızıldeniz üzerinden uluslar arası sular üzerinden uçarak Sudan'a ulaşmalarının mümkün olduğunu vurguladı.

Bu arada Sudan Tribune gazetesinin iddiasına göre Sudanlı askeri yetkililer de olayı doğruladı. Sudan ordu sözcüsü Osman el Agbaş, konuyu Mısır da dahil tüm ilgili yerlerle paylaştıklarını belirtti. Konunun basına bu kadar geç neden yansıtıldığı sorusuyla ilgili olarak ise Agbaş, hükümet ve yetkili kurumların konuyu doğru zamanda kamuoyu ile paylaşmayı düşündüğünü öne sürdü.

İddialara göre ülkenin doğusundaki Beja bölgesinde faaliyet gösteren ayrılıkçı grupların önce konuyu basına duyurduklarını, bunun üzerine Sudanlı yetkililerin de konu ile açıklama yapmak zorunda kaldıkları ifade ediliyor.

Konuyu dünyaya ilk önce duyuran Amerikan CBS televizyonu Gazze'ye silah taşıyan 17 kamyonluk bir konvoyun İsrail savaş uçakları tarafından vurulduğunu, olayda 39 kişinin öldüğünü öne sürmüştü. İsrail basını ise olayla mesajın asıl İran'a verildiğini iddia etmişti.

Olayla ilgili bir görgü tanığı ise İngiliz haber ajansı Reuters'e yaptığı açıklamada iki savaş uçağının 4 ya da 5 kamyonluk konvoyu vurduğunu öne sürdü.
Katar merkezli El Cezire televizyonuna konuşan Sudanlı bakan Mabruk Mübarek Salim ise Batılı büyük güçlerin gerçekleştirdiği olayda 800 kişinin hayatını kaybettiğini ölenlerin çoğunun Somalili ve Eritreli olduklarını iddia etti.

Salim, saldırının 27 Ocak ve 11 Şubat tarihlerinde olmak üzere iki kez gerçekleştirildiğini de söyledi. Bakan, konvoyda iddia edildiği gibi silah değil insani yardım bulunduğunu da ifade etti.

Bu arada son gelişmeler üzerine Mısır'ın Sudan sınırına ek kuvvetler gönderdiği belirtiliyor.