kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kraliçe termitler genetik mirasını koruyor

Giriş Saati : 27.03.2009 16:10
Güncelleme : 27.03.2009 19:14
Yeni Haber
Bazı termit kolonilerinde kraliçelerin erkeklerle çiftleşmeden kendi kendilerine üreyebildiği ortaya çıktı. ..
Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinin internet sitesindeki habere göre, Japon ve Amerikalı bilim adamları ensest durumunu engellemenin yolunu bulan bir termit türünde kraldan önce ölen ve koloninin devamını sağlamak için yumurta bırakması gereken kraliçelerin döllenme olmadan ürediğini belirledi.

Okayama Üniversitesi'nden Kenci Matsuura ve ekibi, toprak altında yuva yapan 30 "Reticulitermes speratus" termiti kolonisindeki akrabalık ilişkilerini araştırdı.
Bir kral ve bir kraliçenin farklı sosyal sınıflar meydana getirmek için kurduğu kolonide, asker ve işçilerin tümünün kral ve kraliçenin genlerini taşıdığı görüldü. Ancak farklı genler taşıyabilecek birçok ikincil kraliçeye rağmen bu durumun görülmesi bilim adamlarının ilgisini çekti. Bu ikincil kraliçeleri inceleyen bilim adamları bunların kralın genlerini taşımadığını ve kendi kendilerine ürediği sonucuna vardı.

Karıncalarda bu tür üremeye sık rastlansa da termitlerde bu durumun az görüldüğünü belirten bilim adamları, kralın "kızlarıyla" çiftleşmesini önlemek ve koloniyi, babadan hısımlığın olumsuz etkilerinden korumak için kraliçenin "eşine" kendinin bir anlamda kopyası olan ikincil kraliçeler bıraktığı görüldü.

Araştırma Science dergisinde yayımlandı.

Termit, özellikle Afrika'da yaşayan ve yağmur ormanlarında da benzerleri bulunan bir böcek türü. Sanılanın aksine bir karınca türü olmayan termitler karıncayiyenlerin ana besin kaynağı.