kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'nın İsrail Filistin barışı için çözüm önerisi

İHA
Giriş Saati : 25.03.2009 09:40
Güncelleme : 25.03.2009 23:49
Yeni Haber
ABD Başkanı Barack H. Obama, İsrail ile Filistin arasındaki çatışmanın sonlanması ve barış ortamının sağlanması için iki devletli çözüm modelinin kritik derecede önemli olduğunu bildirdi...
ABD Başkanı Barack H. Obama, gece geç saatlerde yaptığı bir açıklamada İsrail-Filistin çatışmalarını ve barış anlaşması sağlanması için yapılması gerekenleri değerlendirdi. Obama, her şeyden önce kalıcı barışın sağlanabilmesi için iki devlet modelinin kritik derecede önem taşıdığını vurgulayan Obama, mevcut durumu nasıl şekilleneceğinin çok önemli olduğunu söyledi. Obama, İsrail hükümetinin başına iki devletli çözüm arayışına karşı tutumu ile bilinen muhafazakar Benjamin Netanyahu'nun gelmesinin muhtemel olduğunu hatırlatarak, bu durumda barışın sağlanmasının hiç de kolay olmayacağı yönünde görüş bildirdi.

Obama, "İsrail hükümetinin nasıl şekilleneceğini bilmiyoruz. Aynı zamanda Filistin'in ileride nasıl bir yapılanmaya gideceğini de bilmiyoruz. Ancak bu noktada bildiğimiz tek şey, bölgede istikrarsız bir ortamın var olduğu. Bu noktada ikili devlet çözümü, yani İsrailliler ile Filistinlilerin kenti devletleri içinde yan yana barış ve güvenlik içinde yaşamalarının sağlanmasının bizim için kritik derecede önemli olduğudur" diye konuştu.

Öte yandan Likud Partisi lideri Netanyahu, merkez sol partilerinden Labour ile bir koalisyon anlaşması yaparak, İsrail'in yeni başbakanı olma yolunda hızla ilerliyor. Şubat ayında yapılan seçimlerden ikinci parti olarak çıkan Likud, koalisyon kurma konusunda seçimi önde tamamlayan Kadima'ya göre daha aktif bir tutum izleyerek, ülkenin yönetiminde söz sahibi olma yolunda. Bu arada yeni İsrail hükümetinin başına geçmesine muhtemel gözüyle bakılan Netanyahu, Obama, eski Başkan George W. Bush ve diğer uluslararası kamuoyu temsilcilerinin desteklediği ikili devlet modeline karşı tutumu nedeniyle eleştiriliyor.