kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ambulansa da ateş

25.03.2009
İsrail askerlerinin Gazze operasyonu sırasında ambulanslara dahi ateş ettiği ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı iddia edildi..
İsrail'in Gazze Şeridi'nde Hamas'ı hedef alarak düzenlediği operasyon ardında 1400'den fazla ölü Filistinli bıraktı. İşte İsrail'i uluslararası kuralları çiğnediği suçlamalarıyla zor durumda bırakan bu sivil ölümlerin nasıl gerçekleştiğine dair raporlar bir bir hazırlanıyor. Önceki gün İnsan Hakları için Doktorlar isimli bir sivil toplum örgütünün açıkladığı rapor İsrail askerlerinin yaralıların tedavisi için savaş bölgelerine giden Filistinli sağlık ekiplerine İsrail askerlerinin gülerek ateş açtığı iddiası gündeme taşındı.

İNSANSIZ UÇAK SİVİLİ GÖRÜYOR
12 yaşındaki yaralı oğlu için ambulans çağıran bir babanın İsrail ateşinin sağlık ekiplerini ateşe tutmasıyla oğlunun ölümünü kollarında izlediği anlatıldı. İngiliz Guardian gazetesi de BM yetkilileri, insan hakları savunucuları ve görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak hazırladığı raporunda Cenova Konvensiyonu'na aykırı bir çok uygulama tespit etti. İnsansız uçaklarla düzenlenen operasyonlarda birçok sivilin öldüğü belirtildi. Halbuki uzmanlar uçaklarda operatörlerinin sivillerin giysi renklerini dahi gösterecek teknoloji olduğunu söylüyor.

CANLI KALKAN YAPTILAR
Guardian'ın elindeki bir video kasette de Filistinli bir aileden 3 kardeş, İsrail askerleri tarafından çırılçıplak soyulup tankların önünde canlı kalkan olarak kullanıldıklarını anlatıyor. Oysa ki İsrail Yüksek Mahkemesi 2005 yılında canlı kalkanı yasaklayan bir karar almıştı. Genova Konvensiyonu'nun 'hastaneler hedef olamaz' kuralının da çiğnendiği operasyonlarda birçok sağlık merkezinin hedef alındığı, 20 sağlık personelinin de İsrail ateşinde öldüğü belirtiliyor. İsrail Ordusu " Biz uluslararası kurallara uyduk. Ancak operasyonların zorluğundan dolayı bazı sağlık personeli kendilerini ateş altına atarak istenmeyen durumlara sebebiyet vermiştir" savunması yaptı. Bir İsrail askeri ise basına "Bize kimi görürseniz terörist sayın" itirafında bulunmuştu.